ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βγάζει από την “εντατική” ο Ερντογάν την τουρκική οικονομία;

Η τουρκική τράπεζα Vakifbank έχει αρχίσει να δέχεται πληρωμές σε κινεζικό νόμισμα πλέον. Αυτό δήλωσε πριν λίγο  ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Vakifbank Abdi Serdar Ustunsalil. Η Vakifbank είναι μια τράπεζα κρατικών συμφερόντων, δημιούργημα του Ερντογάν και αναμφισβήτατα η κίνηση αυτή δείχνει την προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να ξεκολλήσει την τουρκική οικονομία από την δεινή θέση που έχει περιέλθει.

Αυτή την φορά το μαξιλάρι βοήθειας για τον Ερντογάν λέγεται Κίνα και η βοήθεια αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η τουρκική λίρα δέχεται πολλών μηνών πιέσεις και υποτιμήσεις. Να θυμίσουμε ότι η αναλογία της τουρκικής λίρας με το ευρώ είναι πλέον ένα προς εννιά ενώ οι προβλέψεις λένε ότι μέχρι τέλος Οκτώβρη θα πάει ένα προς δέκα!

Βλέποντας λοιπόν ο Ερντογάν ότι όσες προσπάθειες και αν έχουν γίνει το κλίμα δεν φαίνεται να αντιστρέφεται για την τουρκική λίρα “κοίταξε” προς ανατολάς και εκμεταλλευόμενος την επιθυμία της Κίνας να μπει στο παιχνίδι της μεγάλης γεωπολιτικής σκακιέρας ως μεγάλη δύναμη πήρε την βοήθειά της.

Σίγουρα η κίνηση αυτή χρεώνεται αποκλειστικά στον Ερντογάν δείχνοντας για άλλη μια φορά την αξία του ως καλού διπλωμάτη, αναμένεται στην πράξη να φανεί κατά πόσο θα έχει εφαρμογή και επιτυχία στην ανάκαμψη της  τουρκικής  οικονομίας.