Πρόκειται για το τοπικό απόσταγμα σταφυλιών που συνοδεύει ονειρεμένα κάθε μεζέ
Πότε όμως παράγεται ;
Τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη οργανώνονται οι λεγόμενες “καζανιές” της Πάρου, δηλαδή η διαδικασία της απόσταξης της σούμας που συνοδεύεται με νόστιμους θαλασσομεζέδες και ποτό που ευφραίνει την καρδιά !
Τα ρακιδιά τέτοιες μέρες είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Είναι οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την απόσταξη του ποτού που βρίσκονται παντού στο νησί καθώς η Πάρος αριθμεί πάνω από 50 ρακιδιά.
Αν βρεθείτε κάπου κοντά και δείτε καπνό να βγαίνει από κάποια καμινάδα, μη διστάσετε να περάσετε μια βόλτα ! Όλο και κάποιος θα σας καλωσορίσει με χαμόγελο και θα σας τρατάρει λαχταριστούς θαλασσομεζέδες και φυσικά σούμα.
Απολαύστε τις φωτογραφίες του Νίκου Ευστρατίου που με βάση του την Πάρο μας χαρίζει μοναδικές εικόνες από τη ζωή του νησιού και τις παραδόσεις των ανθρώπων του.
Η επιλογή των σταφυλιών που θα βγάλουμε την παριανη σούμα ξεκίνησε, διαλέγουμε πάντα τα καλύτερα σταφύλια ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα!