Αυτές είναι οι βιταμίνες που προλαμβάνουν το εγκεφαλικό επεισόδιο

Σε ποιες τροφές θα τις βρείτε

Θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως όσοι προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, έχουν μικρότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι συγκεκριμένες βιταμίνες μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, ενός μορίου που εμπλέκεται στον σχηματισμό θρόμβων.

Μεταανάλυση 14 κλινικών δοκιμών, στις οποίες συμμετείχαν 55.000 άτομα, διαπίστωσε ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος B μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7%.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Β3 βοηθά τους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να αναρρώσουν καλύτερα και ταχύτερα.

Δείτε αναλυτικά ποιες είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος B και από πού θα τις πάρετε:

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): Φακές, μοσχαρίσιο συκώτι, αρακάς, σπαράγγια, ηλιόσποροι, φασολάκια.

Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): Αμύγδαλα, αυγά, μπρόκολο, σπαράγγια, σπανάκι.

Βιταμίνη Β3 (νιασίνη): Παντζάρι, τόνος, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μανιτάρια, αρακάς, ηλιόσποροι, αβοκάντο.

Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): Συκώτι, ηλιόσποροι, σολομός, αβοκάντο, μπρόκολο, μανιτάρια, βρόμη

Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη): Πιπεριές, κουνουπίδι, μπανάνες, κοτόπουλο, δαμάσκηνα, αβοκάντο.

Βιταμίνη Β7 (βιοτίνη): Αυγά, τυρί, συκώτι, αβοκάντο, σολομός, σαρδέλες.

Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ): Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι και η λαχανίδα), μπάμιες, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, σπαράγγια, φακές, μαύρα φασόλια, φιστίκια, συκώτι.

Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη): Στρείδια, μύδια, σαρδέλες, σολομός, τόνος.

πηγή