ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Πώς ανάβω φωτιά στην ύπαιθρο

Δημιουργία φωτιάς

Απαραίτητη δεξιότητα που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξεχάσει (να ‘ναι καλά η τεχνολογία!). Κι όμως, αν λείπει ο αναπτήρας, τα σπίρτα ή το ηλεκτρικό ρεύμα, το άναμμα της φωτιάς δεν είναι κάτι εύκολο. Το καλύτερο είναι να υπάρχει πάντα διαθέσιμος ένας κλασικός αναπτήρας και αδιάβροχα σπίρτα ή σπίρτα θυέλλης (ή τα κλασικά σπίρτα αδιαβροχοποιημένα σε υγρό κερί). Εναλλακτικά, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ανάψει κανείς μια φωτιά στην ύπαιθρο, οι 2 κυριότεροι από τους οποίους είναι:

  1. Με σπινθηριστή

    Οι σπινθηριστές μαγνησίου συνήθως περιλαμβάνουν ένα κομμάτι ανοξείδωτο ατσάλι το οποίο μόλις τριφτεί πάνω στο μαγνήσιο δημιουργεί σπίθες. Κατευθύνοντας τις σπίθες πάνω σε ξερά χορταράκια, σε βαμβάκι ή σε κάτι πολύ εύφλεκτο η φωτιά θα ανάψει. Υπάρχουν σπινθηριστές μαγνησίου που περιλαμβάνουν ολόκληρες πλάκες μαγνησίου που διευκολύνουν πολύ στην ανάφλεξη του προσανάμματος.

  2. Με τρίψιμο 2 ξύλων μεταξύ τους

    Η μέθοδος αυτή έχει διάφορες παραλλαγές, με περιστροφή του ενός ξύλου πάνω στο άλλο ή με απλό τρίψιμο. Όπως και να έχει, είναι μια δύσκολη τεχνική που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο αν τα ξύλα είναι νωπά. Ο χρόνος εξάσκησης που απαιτεί η τεχνική αυτή είναι πολύ μεγάλος.

Οι μανιταρόφιλοι (και όχι μόνο) γνωρίζουν επίσης τον μύκητα fomes fomentarius ή αλλιώς ίσκα, οι ίνες του οποίου, όταν ξεραθούν, είναι εξαιρετικά εύφλεκτες. Στην επόμενη εκδρομή σας στο δάσος ρίξτε μια ματιά πάνω σε κορμούς δέντρων και ίσως τον βρείτε εκεί. Αφήστε τον στο σπίτι σας μερικές εβδομάδες να ξεραθεί και χρησιμοποιήστε τον μετά για προσάναμμα μαζί με το σπινθηριστή σας.

https://epiviosi.com
https://balsamopsyxhs.gr