Ο Μπιλ Γκέιτς επαινεί το Παγκόσμιο Πρόγραμμα (μεταλλαγμένων) Κουνουπιών για τις προσπάθειές του

Ηνέα ανάρτηση στο blog του Μπιλ Γκέιτς αφορά σε ένα εργοστάσιο στην Κολομβία που… εκτρέφει κουνούπια. Ναι, σωστά το διαβάστε! Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Κουνουπιών ηγείται των προσπαθειών σε αυτό το εργοστάσιο στο Μεντεγίν της Κολομβίας.

Στο εργοστάσιο, οι επιστήμονες εργάζονται μέρα και νύχτα για να αναπαράγουν κουνούπια. περισσότερα από 30 εκατομμύρια από αυτά την εβδομάδα. Μετά από αυτό, απελευθερώνονται από τους επιστήμονες για να ζευγαρώσουν με άγρια ​​κουνούπια στη χώρα. Ο λόγος – «αυτά τα έντομα βοηθούν στην πραγματικότητα να σωθούν εκατομμύρια ζωές».

Ο Μπιλ Γκέιτς μοιράστηκε τη δημοσίευση ως μέρος αυτού που αποκαλείται «Εβδομάδα Κουνουπιών», για να δημιουργήσει περισσότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό που πιστεύει ότι είναι το πιο θανατηφόρο ζώο στον κόσμο.

[sc name=”trofima-epiviosis” ][/sc]

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κουνούπια που εκτρέφονται στο εργοστάσιο φέρουν ένα βακτήριο που ονομάζεται Wolbachia. Αυτό τους εμποδίζει να μεταδώσουν στον άνθρωπο τον δάγκειο πυρετό, τον ιό Ζίκα, τον κίτρινο πυρετό και την chikungunya. Με την αναπαραγωγή με άγρια ​​κουνούπια, τα εργαστηριακά εκτρεφόμενα έντομα θα διαδώσουν τα βακτήρια. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε χαμηλότερη μετάδοση ασθενειών και θα αποτρέψει την απώλεια εκατομμυρίων ζωών από τέτοιες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.

Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, το έργο επεκτείνεται τώρα σε πολλές χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία, το Μεξικό, το Βιετνάμ, η Σρι Λάνκα, τα Φίτζι, το Κιριμπάτι, η Αυστραλία, η Νέα Καληδονία και το Βανουάτου.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι του Παγκόσμιου Προγράμματος Κουνουπιών;

Το πρόγραμμα στοχεύει στη διάδοση της Wolbachia μεταξύ των κουνουπιών Aedes aegypti, τα οποία είναι υπεύθυνα για ιούς όπως ο δάγγειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός και άλλοι. Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα κουνούπια Aedes aegypti βρίσκουν περισσότερα μέρη του κόσμου ως κατοικήσιμα. Έτσι, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για το έργο του Παγκόσμιου Προγράμματος Κουνουπιών.

Το πλεονέκτημα του προγράμματος είναι ότι είναι αυτοσυντηρούμενο. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο αριθμός των κουνουπιών Wolbachia αυξάνεται, οι κοινότητες δεν θα χρειάζεται να ξοδεύουν χρήματα για τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Αυτό με τη σειρά του,
θα βοηθήσει τις αρχές να κατευθύνουν τους πόρους σε πιο πιεστικά ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Ο Μπιλ Γκέιτς ολοκλήρωσε την ανάρτησή του στο blog επαινώντας το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Κουνουπιών για τις προσπάθειές του. Ο συνιδρυτής της Microsoft έγραψε ότι αυτά τα «καταπληκτικά κουνούπια πετούν και σώζουν ζωές».

Ας δούμε όμως και τι λέει η Ιστορία για όλο αυτό

=> Το πρόγραμμα των ΓΤ κουνουπιών στις νήσους Κέιμαν διακόπηκε πρόωρα!

Xωρίς πολλές διευκρινήσεις και αιτιολογίες, η Oxitec έκλεισε τις δραστηριότητές της και εγκατέλειψε τα νησιά. Το έργο κόστισε στην κυβέρνηση των Κέιμαν $ 588.000. Η βρετανική εταιρία γενετικής τροποποίησης Oxitec, οι δημιουργοί αυτών των ΓΤ κουνουπιών, αφού εξασφάλισαν ένα σχέδιο απελευθέρωσης των κουνουπιών τους Aedes aegypti, για να «αποτρέψουν» την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού και του Ζίκα, τα μάζεψαν άρον άρον για άγνωστους λόγους κι έφυγαν.

Το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates έχει χρηματοδοτήσει το έργο της βιοτεχνολογικής εταιρείας Oxitec για την ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών “που μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της εξάπλωσης της ελονοσίας και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια σε ορισμένες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο”.

=> Η επιδημία Ζίκα προκλήθηκε από την απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών στη Βραζιλία; 

«Τα γενετικά τροποποιημένα έντομα έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού, αλλά οι επικριτές φοβούνται τώρα ότι το πρόγραμμα μπορεί να έχει μια θανατηφόρα συνέπεια», ήταν άρθρο της Mirror, το 2016, που φανερώνει τον προβληματισμό για ένα “πρόγραμμα” που δεν έχει δοκιμαστεί, μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες και αφορά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού – γυναίκες έγκυες και έμβρυα. Οι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα κατά τη στιγμή της ίδρυσή του, υποστηρίζοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σχετικά με τις πιθανές συνέπειες.

Εκτός από Ζίκα, στη Βραζιλία γεννήθηκαν εκείνη την εποχή πολλά παιδιά με μικροκεφαλία. Πως συνδέονται μεταξύ τους όλα αυτά, εξηγούνται σε ένα βίντεο 2 λεπτών:

  • Ο ιός Ζίκα ανακαλύφθηκε το 1947
  • 80% από αυτούς που φέρουν τον ιό δεν το γνωρίζουν καν
  • Η θεραπεία για τον Ζίκα είναι ίδια με εκείνη του απλού κρυώματος
  • Δεν υπήρξαν ποτέ θάνατοι εξ αιτίας του Ζίκα
  • Δεν υπήρξαν ποτέ γεννήσεις παιδιών με μικροκεφαλία πριν το 2014
  • Το 2014 γεννήθηκαν τα πρώτα παιδιά στη Βραζιλία με μικροκεφαλία, αλλά όχι σε όλη τη Βραζιλία
  • Τα κρούσματα παρουσιάστηκαν μόνο σε μια περιοχή της Βραζιλίας
  • Ήταν ακριβώς ή ίδια περιοχή που είχαν γίνει έντονοι ψεκασμοί και είχαν ξαμοληθεί τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια

Τα έτη 2014-2016, ήταν η περίοδος της Ζικολαγνίας και πόσο θανατηφόρα και μεταδοτική είναι ακόμα και χωρίς τσίμπημα κουνουπιού και άντε για πρόληψη κι εμβόλια, και ανακοινώσεις ΠΟΥ και ΚΕΕΛΠΝΟ και δεν συμμαζεύεται. Μετά μας βρήκε κόβιντ.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των εκατομμυρίων μεταλλαγμένων κουνουπιών στο οικοσύστημα και στους ανθρώπινους οργανισμούς θα το πει πάλι η Ιστορία. Αλλά για να το επιβραβεύει ο Μπιλ Γκέιτς, είναι σίγουρα για καλό μας… καθόλου!

πηγή