Αυτή η σεράνο είναι μια πολύ νόστιμη τούρτα για τους λάτρεις της σοκολάτας. Στην Άνδρο την έφτιαχναν στα γιορτινά καλέσματα.
1 ώρα προετοιμασία
30′ ψήσιμο
5 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 30′
Υλικά
Τεμάχια: για 1 τούρτα περίπου 10 μερίδες
Για το παντεσπάνι
Για τον κιγιέ
Για την κρέμα
Για την γκανάς
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Παντεσπάνι
- Για να φτιάξουμε τούρτα σεράνο από το Κόρθι, αρχικά χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά και να ασπρίσουν.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και τα προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου περίπου 20 εκ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 20-30 λεπτά (αναλόγως του φούρνου μας, δοκιμάζουμε στα 20 λεπτά τρυπώντας το κέντρο με ένα λεπτό μαχαίρι για να δούμε αν έχει ψηθεί. Αν βγαίνει στεγνή η λάμα, τότε το παντεσπάνι είναι έτοιμο).
Κιγιές
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι το νερό και τη ζάχαρη.
- Το αφήνουμε να βράσει μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 120°C (θα πρέπει να έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής).
- Τότε αρχίζουμε και χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια στην υψηλότερη ταχύτητα για 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να σφίγγει ελαφρά η μαρέγκα.
- Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά, το αφήνουμε για 1 λεπτό, να σταματήσει να βράζει, και το ρίχνουμε λίγο λίγο μέσα στη μαρέγκα με σταθερή ροή (να πέφτει αργά σαν κλωστή).
- Χτυπάμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει εντελώς η μαρέγκα.
Κρέμα
- Μόλις κρυώσει ο κιγιές, ζυγίζουμε 200 γρ. και τα χτυπάμε στο μίξερ με την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί.
- Ανακατεύουμε ένα μέρος από τη σαντιγί αυτή με τη λιωμένη κουβερτούρα με γρήγορες κινήσεις.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά όλη τη σαντιγί και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σιρόπι
- Βάζουμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Συναρμολόγηση
- Κόβουμε το παντεσπάνι στο σχήμα που θέλουμε (στρογγυλό για στρογγυλή τούρτα, τετράγωνο για τετράγωνη κ.ο.κ., χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο τσέρκι).
- Αφού κόψουμε το σχήμα και πάρουμε αυτό το κομμάτι παντεσπανιού, το κόβουμε έπειτα οριζοντίως σε τρεις φέτες πάχους 2-3 εκ.
- Σιροπιάζουμε τα τρία αυτά παντεσπάνια με 2-3 κουταλιές από το κρύο σιρόπι έκαστο, αλείφοντάς τα με ένα πινέλο.
- Απλώνουμε πάνω σε κάθε παντεσπάνι μία λεπτή στρώση κρέμας (σε ποσότητα που αντιστοιχεί στο 1/5 της κρέμας για κάθε παντεσπάνι).
- Τοποθετούμε τα παντεσπάνια σε μια πιατέλα, το ένα πάνω στο άλλο.
- Στο τέλος, καλύπτουμε και εξωτερικά την τούρτα με τη μισή από την κρέμα που έχει απομείνει και βάζουμε την κρέμα στην κατάψυξη να παγώσει (τουλάχιστον 4-5 ώρες).
- Βάζουμε την κρέμα που περίσσεψε στο ψυγείο, για να γαρνίρουμε την τούρτα στο τέλος.
Γκανάς
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και τα αδειάζουμε στη λιωμένη κουβερτούρα.
- Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο, ομοιογενές σοκολατένιο μείγμα.
- Βγάζουμε την τούρτα από την κατάψυξη και την τοποθετούμε πάνω σε σχάρα.
- Αδειάζουμε στο κέντρο την γκανάς και με μια ίσια σπάτουλα τη σπρώχνουμε να καλύψει την επιφάνεια και να τρέξει και στα πλαϊνά.
- Με την κρέμα που περίσσεψε σχηματίζουμε ροζέτες στην επιφάνεια της τούρτας.
https://www.gastronomos.gr/syntagh/toyrta-serano-apo-to-korthi/163430/
Contents