Η διάσπαση της αντιπολίτευσης εφόσον δεν αρθεί στη συνέχεια, είναι μια άκρως ευνοϊκή εξέλιξη για την κυβέρνηση Ερντογάν, που βρισκόταν πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις, ιδίως μετά τους φονικούς σεισμούς και το κλίμα λαϊκής οργής στο πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου
“Η συμμαχία της αντιπολίτευσης της Τουρκίας διαλύεται καθώς ο βασικός σύμμαχος του CHP, το IYI Party αρνείται να στηρίξει τον Kılıçdaroğlu στις εκλογές”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα Πέντε από τα έξι κόμματα συνιστώσες της μέχρι χθές ενωμένης τουρκικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν στην υποψηφιότητα του Πρόεδρου του CHP Κιλιτσντάρογλου απέναντι σε εκείνη του Ερντογάν στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ η Μεράλ Ακσενέρ του Κόμματος İYİ επέμεινε ότι οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου ή της Άγκυρας Γιαβάς θα πρέπει να είναι υποψήφιοι για την Προεδρία.
Η Πρόεδρος του Καλού (İYİ) Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ αποκάλυψε τι συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ των έξι ηγετών της αντιπολίτευσης, γνωστή ως «Τράπεζα των Έξι».
«Το έθνος μας σας καλεί για καθήκον», είπε, απευθυνόμενη στους δύο δημάρχους, σημειώνοντας ότι και οι δύο είχαν έναν άνετο προβάδισμα έναντι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις.
«Οι προσωπικές φιλοδοξίες έχουν προτιμηθεί από τα συμφέροντα του έθνους μας», είπε, επικρίνοντας ανοιχτά τον Κιλιτσντάρογλου για την προθυμία του να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος.
Σημειωτέον ότι το İYİ Party είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο μπλοκ των έξι κομμάτων.
Χθες, ο İmamoğlu απέκλεισε το ενδεχόμενο υποψηφιότητας για πρόεδρος, λέγοντας ότι θα στηρίξει τον αρχηγό του κόμματός του.
Ο Yavaş, ωστόσο, είπε στις 28 Φεβρουαρίου: «Αν προταθώ ως υποψήφιος, είναι καθήκον για μένα».
Μετά τη χθεσινή συνάντηση, οι έξι ηγέτες εξέδωσαν δήλωση, λέγοντας ότι «καταλήξαμε σε κοινή συνεννόηση» σχετικά με έναν προεδρικό υποψήφιο και η «τελική δήλωση» θα γίνει στις 6 Μαρτίου. Η δήλωση δεν αποκάλυψε τα ονόματα που συζητήθηκαν για υποψηφιότητα.
Οι έξι ηγέτες πραγματοποιούν συναντήσεις στρογγυλής τραπέζης για πάνω από ένα χρόνο για να χαράξουν έναν οδικό χάρτη για την επιστροφή της χώρας σε κοινοβουλευτικό σύστημα μετά τις εκλογές και να καθορίσουν έναν κοινό υποψήφιο.
Οι τουρκικές εκλογές
Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί επίσημα για τις 18 Ιουνίου. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει τις προθέσεις του να προχωρήσει τις εκλογές στις 14 Μαΐου.
Οι εκλογές αναμένεται ευρέως να είναι οι πιο δύσκολες για τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του δύο δεκαετιών .
Το μπλοκ των έξι κομμάτων περιλαμβάνει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), το İYİ (Καλό) Κόμμα, το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), το Κόμμα Gelecek (Μέλλον), το Κόμμα Saadet (Ευτυχία) και το Δημοκρατικό Κόμμα ( DP).
Οι ηγέτες των κομμάτων είχαν την πρώτη τους συνάντηση στρογγυλής τραπέζης στις 22 Φεβρουαρίου 2022, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας και να συζητήσουν λύσεις.
Στις 28 Φεβρουαρίου υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για τη μετάβαση σε αυτό που αποκαλούσαν «επιβεβλημένο κοινοβουλευτικό σύστημα» μετά τις εκλογές.
Μια τέτοια αλλαγή θα απαιτούσε από το μπλοκ της αντιπολίτευσης να έχει πλειοψηφία τριών πέμπτων στο κοινοβούλιο, κάτι που δεν είναι πιθανό σύμφωνα με τις εκλογικές δημοσκοπήσεις.
Το Κόμμα DEVA, του οποίου ηγείται ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλί Μπαμπατζάν, και το Κόμμα Γκέλετσεκ, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, είναι τα δύο κινήματα αποσχισμένων από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Το κόμμα Saadet μοιράζεται επίσης τις ίδιες ισλαμικές ρίζες με το AKP, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερα από 20 χρόνια.
Τα τέσσερα άλλα κόμματα εκτός από το CHP και το Κόμμα İYİ δεν έχουν σημαντική λαϊκή υποστήριξη, με τα ποσοστά ψήφου τους κάτω από το 3%, σύμφωνα με τις περισσότερες εκλογικές δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, η υποστήριξή τους μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη .
Η διάσπαση της αντιπολίτευσης ευνοεί τον Ερντογάν
Η διάσπαση της αντιπολίτευσης εφόσον δεν αρθεί στη συνέχεια, είναι μια άκρως ευνοϊκή εξέλιξη για το καθεστώς Ερντογάν , το οποίο βρισκόταν πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις, ιδίως μετά τους φονικούς σεισμούς και το κλίμα λαϊκής οργής στο πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου.
Οι τουρκικές εκλογές γίνονται πλέον “ντέρμπυ” όπως λέγεται στην ποδοσφαιρική ορολογία και από εκεί που ο Ερντογάν θεωρείτο χαμένος σχεδόν σίγουρα, τώρα δεν αποκλείεται ακόμη και η επανεκλογή του