Ο αναλυτής και επενδυτής της Wall Street Ρόμπερτ Κιγιοσάκι, ο οποίος είχε προβλέψει την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 αποκάλυψε η επόμενη τράπεζα που θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας μετά την ταραχή που προκάλεσε η πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB), είναι η ελβετική Credit Suisse!
«Το πρόβλημα είναι η αγορά ομολόγων, και η πρόβλεψή μου, είχα προβλέψει την πτώχευση της Lehman Brothers πριν από χρόνια, και νομίζω ότι η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει είναι η Credit Suisse» δήλωσε ο συνιδρυτής της Rich Dad Company, Ρόμπερτ Κιγιοσάκι, «επειδή η αγορά ομολόγων καταρρέει».
Φυσικά όλο αυτό γίνεται εν μέσω της συγκυρίας της πτώχευσης δύο αμερικανικών τραπεζών μέσα σε τρεις ημέρες, τις SVB και Signature Bank ενώ η First Republic Bank ανακοίνωσε ότι χρειάζεται λίγο χρόνο «για να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της, η οποία αντικατοπτρίζεται στη συνεχιζόμενη ισχύ του κεφαλαίου, της ρευστότητας και των λειτουργιών μας».
Ο Κιγιοσάκι είπε πώς η αγορά ομολόγων – το “μεγαλύτερο πρόβλημα” της οικονομίας – θα βάλει τις ΗΠΑ σε “σοβαρό πρόβλημα”, καθώς αναμένει ότι το αμερικανικό δολάριο θα αποδυναμωθεί.
«Το αμερικανικό δολάριο χάνει την ομοιογένειά του στον κόσμο αυτή τη στιγμή.
Οπότε θα τυπώνουν όλο και περισσότερο και περισσότερο προσπαθώντας να το κρατήσουν από το να βουλιάξει».
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και τους ατομικούς λογαριασμούς συνταξιοδότησης (IRAs) στο σημερινό περιβάλλον της αγοράς, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός φορολογούμενος θα πληγεί περισσότερο από τις διασώσεις των τραπεζών.
«Η γενιά μου, οι boomers, προσπαθούμε να συνταξιοδοτηθούμε. Οπότε αυτή είναι η τέλεια καταιγίδα από πολλές απόψεις», δήλωσε ο Kiyosaki.
“Όπως είπα, και πάλι, νομίζω ότι η Fed και η FDIC σηματοδότησαν ότι πρόκειται να τυπώσουν ξανά, γεγονός που κάνει τις μετοχές καλές. Αλλά ανησυχώ για την Credit Suisse», ανέφερε.
Εν μέσω υπερπληθωρισμού και εκτύπωσης περισσότερου χρήματος, ο Kiyosaki συμβούλευσε τους επενδυτές να προβούν σε αγορές χρυσού και ασημιού κατά τη διάρκεια μιας ασταθούς αγοράς.
«Η Fed και η FDIC προκαλούν υπερπληθωρισμό, γεγονός που κάνει τον χρυσό και το ασήμι ακόμα καλύτερες επενδύσεις».
Να το πούμε απλά: Τα περισσότερα χρήματα που κυκλοφορούν (ή είναι απλώς ηλεκτρονικά νέφη μέσα σε υπολογιστές), είναι εντελώς φανταστικά.
Δηλαδή δεν έχουν πραγματικό αντίκρισμα στον κόσμο αυτό, απλώς υπάρχει μία κοινή παραδοχή ότι έχουν αντίκρισμα στον κόσμο αυτό.
Όσο ο πλανήτης είχε κοινό αφήγημα μέχρι πριν λίγα χρόνια αυτό λειτουργούσε.
Τώρα όμως με Κίνα και Ρωσία να χτυπούν ανηλεώς το δολάριο, αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί πλέον.
Οι δύο υπερδυνάμεις τι λένε; Ότι το αμερικανικό δολάριο είναι απλώς «χαρτί και μπογιά» (χθεσινή δήλωση Ζαχάροβα), που σημαίνει ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση και ότι για ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη παύει να έχει αξία…
Κίνα και Ρωσία κτυπούν «όπου βρουν» την αμερικανική οικονομία: Οι Κινέζοι αγοράζουν χρυσό και πωλούν ομόλογα, τα οποία έχουν εκτοξευθεί, κερδίζοντας δισεκατομμύρια δολ. σε μία ημέρα.
Οι Ρώσοι επίσης αγοράζουν χρυσό και αποδολαριοποιούν τις συναλλαγές τους.
Όταν λοιπόν το αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη δηλαδή, το αμερικανικό δολάριο, τείνει να γίνει… χαρτί γενικής χρήσης, τότε επέρχεται «κραχ».
Μετά το «κραχ» τι μένει; Τα μόνα που έχουν πραγματική αξία, δηλαδή, χρυσός, ασήμι και γη.
Μάλλον ο Μπίλ Γκέιτς κάτι ήξερε και αγόρασε τις μισές ΗΠΑ και έγινε ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας.