Berkshire Hathaway: «Έρχεται η τέλεια καταιγίδα στις τράπεζες – Θα σκάσουν κακά δάνεια και η φούσκα των ακινήτων»

Η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ αναμένεται να κλιμακωθεί καθώς ο Charlie Munger αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway (αμερικανική επενδυτική εταιρεία) προειδοποιεί για μια τέλεια καταιγίδα στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ ενώ την ίδια ώρα οι τιμές τους πέφτουν, με τις αμερικανικές τράπεζες να είναι «γεμάτες» με «κακά» δάνεια όπως επισήμανε.

Τα σχόλια του 99χρονου επενδυτή και συνεργάτη του δισεκατομμυριούχου Warren Buffett έρχονται την στιγμή που το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ βιώνει σημαντικές αναταράξεις – ένα κύμα «κόκκινων» δάνειων στα εμπορικά ακίνητα ενδέχεται να ενσκήψει μετά τις διαδοχικές καταρρεύσεις περιφερειακών τραπεζών αρχής γενομένης από τη Signature Bank.

«Δεν είναι τόσο άσχημα όσο το 2008», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway σε συνέντευξή του στους Financial Times την Κυριακή 30 Απριλίου 2023.

«Αλλά τα προβλήματα είναι τεράστια στον τραπεζικό τομέα, όπως συμβαίνει παντού αλλού στην οικονομία. Στις καλές στιγμές αποκτάς κακές συνήθειες. Όταν έρχονται άσχημες στιγμές οι απώλειες είναι πολύ μεγάλες».

Σύμμαχος με τις τράπεζες

Η Berkshire έχει μακρά ιστορία υποστήριξης τραπεζών των ΗΠΑ σε περιόδους οικονομικής αστάθειας.

Επένδυσε 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Goldman Sachs κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2007-08 και ένα παρόμοιο ποσό στην Bank of America το 2011.

Ωστόσο, η εταιρεία έχει μείνει μέχρι στιγμής στο περιθώριο της τρέχουσας αναταραχής, κατά την οποία η Silicon Valley Bank και η Signature Bank κατέρρευσαν.

«Η Berkshire έκανε κάποιες τραπεζικές επενδύσεις που μας βγήκαν πολύ καλά», σημείωσε ο Munger.

«Είχαμε κάποια απογοήτευση και στις τράπεζες. Δεν είναι τόσο εύκολο να διευθύνεις μια τράπεζα με έξυπνο τρόπο, υπάρχουν πολλοί πειρασμοί να κάνεις το λάθος».

Η επιφυλακτικότητα τους πηγάζει εν μέρει από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα τεράστια χαρτοφυλάκια δανείων εμπορικών ακινήτων των τραπεζών.

«Πολλά ακίνητα δεν είναι πλέον τόσο καλά», είπε ο Munger.

«Έχουμε πολλά προβληματικά κτίρια γραφείων, πολλά προβληματικά εμπορικά κέντρα, πολλά προβληματικά ακίνητα. Υπάρχει πολλή αγωνία εκεί έξω».

Σημείωσε ότι οι τράπεζες ήδη αποσύρονται από τη χορήγηση δανείων σε διαχειριστές της αγορά των εμπορικών ακινήτων

«Κάθε τράπεζα στη χώρα είναι πολύ πιο αυστηρή στα δάνεια ακίνητης περιουσίας σήμερα από ό,τι πριν από έξι μήνες», σημείωσε.

«Φαίνονται όλοι {να έχουν0 πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Τι έχει προβλέψει η Morgan Stanley

Στην ίδια λογική με το δεξί χέρι του Warren Buffett είναι και η επισήμανση ότι οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης για το τραπεζικό σύστημα είναι μπροστά μας και στο επίκεντρο (σ.σ. μιας νέας τραπεζικής κρίσης) για τους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων – από κτίρια γραφείων έως καταστήματα και αποθήκες – σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, με επικεφαλής τον James Egan, σε ένα σημείωμα που εξέδωσαν για τους επενδυτές στις αρχές Απριλίου 2023

«Το βουνό του χρέους είναι μπροστά μας. Το ίδιο και οι σχετικοί κίνδυνοι».

Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις των γραφείων και των εμπορικών ακινήτων θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 40% (από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο, αυξάνοντας τον κίνδυνο αθέτησης tvn υποχρεώσεων εκ μέρους των δανειοληπτών.

Επιπρόσθετα οι μικρές και περιφερειακές τράπεζες -η μεγαλύτερη πηγή πίστωσης στον κλάδο πέρυσι- έχουν κλονιστεί από τις μαζικές εκροές καταθέσεων μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, εγείροντας ανησυχίες όσον αφορά την ικανότητά τους να παρέχουν χρηματοδότηση στους δανειολήπτες.

Οι λήξεις των δανείων αυξάνονται για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, φτάνοντας τα 550 δισεκατομμύρια δολάρια το 2027, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Οι περιφερειακές τράπεζες κατέχουν επίσης περισσότερους από τους μισούς τίτλους που υποστηρίζονται από δάνεια σε εμπορικά ακίνητα – πρόκειται ομόλογα που υποστηρίζονται από δάνεια ακινήτων και εκδίδονται από οντότητες που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ όπως η Fannie Mae – αυξάνοντας επικίνδυνα την έκθεσή τους στον κλάδο.

«Ο ρόλος που έχουν διαδραματίσει οι τράπεζες σε αυτό το οικοσύστημα, όχι μόνο ως δανειστές αλλά και ως αγοραστές», θα επιδεινώσει το κύμα αναχρηματοδότησης που έρχεται, επισήμαναν οι αναλυτές.

πηγή