Με το τουρκικό καθεστώς να επιμένει στην επιθετική τακτική εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για αδράνεια και εφησυχασμό.
Η Άγκυρα εξάλλου δεν κρύβει σε καμία περίπτωση τις προθέσεις της να διατηρήσει ψηλά την ένταση, αναμένοντας τις αποφάσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ για ενδεχόμενες κυρώσεις. Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα και από την έκδοση δυο ακόμα προκλητικών NAVTEX για ασκήσεις του Πολεμικού της Ναυτικού και μάλιστα σε δύο περιοχές – «φωτιά», η μία κοντά στη Ρόδο και η άλλη νοτίως της Κρήτης. Είναι προφανές πως το καθεστώς Ερντογάν βρίσκεται σε πανικό, χωρίς συμμάχους και με τις κυρώσεις να μοιάζουν πλέον αναπόφευκτες, αν φυσικά η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της σταθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων.
Κανένας πλέον δεν μπορεί να πιστέψει τις «μπλόφες» του «σουλτάνου», που για να δείξει το δήθεν καλό του πρόσωπο απέσυρε το Oruc Reisαπό την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία είναι πλέον σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και αυτό την κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη.
Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» το γνωρίζουν καλά αυτό και θέλουν να προλάβουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Άγκυρας και να την τελειώσουν εν τη γενέσει της. Δεν είναι προφανώς καθόλου τυχαία η σύσκεψη που συγκάλεσε την περασμένη Δευτέρα (30.12) ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και έλαβαν μέρος εκτός από τους Αρχηγούς των Κλάδων, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, οι Αρχηγοί – Διοικητές Μειζόνων Διοικήσεων, οι Υπαρχηγοί και οι Επιτελάρχες των Γενικών Επιτελείων και οι Διευθυντές των Κλάδων του ΓΕΕΘΑ. Από τη σύνθεση και μόνο της συσκέψεως μπορούμε να αντιληφθούμε της κρισιμότητά της.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η στρατιωτική ηγεσία ανέλυσε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Μεσόγειο, τις πρακτικές της Τουρκίας, τους κινδύνους που ελλοχεύουν το αμέσως επόμενο διάστημα και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μέσα, τα οπλικά συστήματα και το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η στρατιωτική ηγεσία αναγνώρισε πως εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης με την Τουρκία υπάρχει λογική κούραση στο προσωπικό και καταπόνηση στα μέσα. Ιδίως το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού εν πλω από τον Ιούλιο. Ωστόσο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Επιτελείς συμφώνησαν και αποφάσισαν πως η κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης πρέπει να διατηρηθεί, ώστε να παραμείνει στον ύψιστο βαθμό η επιχειρησιακή ετοιμότητα των τριών Κλάδων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε εντολή άμεσης αποκατάστασης τυχόν προβλημάτων και επαναφοράς σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση όλων των μέσων και οπλικών συστημάτων με ετοιμότητα άμεσης αντίδρασης όταν και όπου απαιτηθεί.
Η αφερεγγυότητα του Ερντογάν δεν επιτρέπει οποιαδήποτε αδράνεια, με τις επόμενες ημέρες να θεωρούνται κρίσιμες ακόμα και για εκδήλωση «θερμού» επεισοδίου. Ποιος, για παράδειγμα, μπορεί να αποκλείσει μία νέα απόπειρα εξόδου του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο, αν η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις και ο εκνευρισμένος σουλτάνος δώσει εντολή για κλιμάκωση; Επίσης, ποιος αποκλείει εκτροχιασμό της Τουρκίας, με έξοδο ακόμα και γεωτρύπανου στην ανατολική Μεσόγειο, σε περίπτωση που και πάλι η γερμανική Ευρώπη αρνηθεί να τιμωρήσει το τουρκικό καθεστώς;Στη σύσκεψη λοιπόν υπό τον Στρατηγό Φλώρο, εκτός από την ανάλυση της κατάστασης, εξετάστηκαν και πάλι όλα σενάρια και επανασχεδιάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης.
Είναι προφανές πως παρά τις προσπάθειες για εξοπλιστική αναβάθμιση και ενίσχυση των τριών Κλάδων, που τρέχουν με ταχύτατες διαδικασίες, η στρατιωτική ηγεσία θέλει να «θωρακίσει» όσο το δυνατόν καλύτερα τα σύνορα της χώρας και παράλληλα να διατηρήσει τους πάντες σε μέγιστη επαγρύπνηση. Ακόμη και με το υπάρχον δυναμικό και με όσα μέσα και οπλισμό διαθέτουν, θα συνεχίσουν με επιτυχία να φέρνουν σε πέρας την αποστολή που τους έχει ανατεθεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.