• agios-paisios-eikones-vivlia
    Άγιος Παΐσιος
    Μεγάλη ποικιλία από Βυζαντινές εικόνες και βιβλία με τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη στο ixnk.gr
  • daxtilidia-eikonia
    Ασημένια - επίχρυσα δαχτυλίδια
    Ασημένια και επίχρυσα δαχτυλίδια με απεικονίσεις του Ιησού Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων.

Νόμος για την επίταξη ατόμων και περιουσιών στη Γαλλία; Ανήσυχοι οι πολίτες

Δεν εμπιστεύονται τα…καθησυχαστικά λόγια ειδικών και κυβερνώντων.

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεσηκώσει στη Γαλλία μία διάταξη μέρος ενός ευρύτερου νομοσχεδίου για τον καθορισμό του αμυντικού προϋπολογισμού μέχρι το 2030.

Το νομοσχέδιο και η συνημμένη έκθεσή του καθορίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την αμυντική πολιτική για τα έτη 2024-2030. Σκοπός των νόμων περί στρατιωτικού προγραμματισμού (LPM) είναι να καθιερωθεί ένας πολυετής προγραμματισμός των κρατικών δαπανών για την άμυνα.

Πολλοί τονίζουν ένα μέτρο στο νομοσχέδιο στρατιωτικού προγραμματισμού (PLM) 2024-2030, το οποίο συζητείται αυτή τη στιγμή στη γαλλική Βουλή και εικάζεται ότι θα επέτρεπε στην όποια κυβέρνηση να διατάξει την επίταξη «οποιουδήποτε προσώπου και όλης της περιουσίας τους» σε υπό καθεστώς «εθνικής απειλής».

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι πρόκειται για ένα άρθρο του Κώδικα Άμυνας, το οποίο επομένως αφορά μόνο περιπτώσεις εθνικής άμυνας, είτε εξαιρετικά επείγουσες (πόλεμος, απειλή για την ειρήνη του Έθνους…)», αναφέρει η Anne-Charlène Bezzina , συνταγματολόγος και λέκτορας δημοσίου δικαίου, στο AFP.

Η επίταξη υπήρχε πάντα. Αυτό δεν είναι καινοτομία αυτού του νόμου για τον στρατιωτικό προγραμματισμό. Υπάρχει απλώς ένας εκσυγχρονισμός αυτής της επίταξης που λαμβάνει υπόψη έναν ορισμένο αριθμό πλαισίων“, εξηγεί ο Alexandre Papaemmanuel, διευθυντής του τμήματος Άμυνας της δεξαμενής σκέψης (think tank) L’Hétairie.

Αυτό υποστηρίζουν οι…ειδικοί επί του θέματος σήμερα.

Ωστόσο η συγκεκριμένη διάταξη, με φόντο και τις πρόσφατες εξεγέρσεις στη Γαλλία, έχει γεμίσει με ανησυχία τους Γάλλους.

Οι συζητήσεις στα social media δίνουν και παίρνουν αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το γαλλικό κράτος θα μπορεί να επιτάσσει ό,τι θέλει από ιδιωτικές περιουσίες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Κλασσική τακτική στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες (το ζήσαμε και επί πανδημίας) είναι να περνάνε απίστευτα χουντομέτρα μέσα σε φαινομενικά…αθώους νόμους εκατοντάδων σελίδων.

Αυτό φοβούνται σήμερα οι Γάλλοι:

(απεμπε-EPA photo)