Η αποχή από το κάπνισμα και το σωστό σωματικό βάρος είναι από τους βασικότερους παράγοντες που χαρακτηρίζουν μια υγιή καρδιά. Υπολογίζεται ότι το 20% των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνεται στο κάπνισμα. Παγκοσμίως, τα καρδιαγγειακά είναι η πρώτη αιτία θανάτου, καθώς αποδίδονται τουλάχιστον 17 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Πέραν των συνηθισμένων, τις λιπαρές τροφές, την αποχή από την άσκηση και άλλους παράγοντες, υπάρχουν ορισμένες καθημερινές συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς. Οι περισσότερες από αυτές είναι υπεράνω υποψίας, επομένως πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί.
Δεν κοιμόμαστε καλά
Σύμφωνα με έρευνες, όσοι κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες καθημερινά, έχουν 79% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από στεφανιαία νόσο, σε σύγκριση με όσους κοιμούνται από 8 ώρες και πάνω.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η αρτηριακή πίεση μειώνεται. Επομένως, όσοι δεν κοιμούνται αρκετά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν από υπέρταση.
Οι ειδικοί δίνουν έμφαση και στην ποιότητα του ύπνου, εξίσου σημαντικός παράγοντας, αφενός για την ξεκούραση, αφετέρου για την καρδιά. Αρκετοί άνθρωποι υποφέρουν από υπνική άπνοια και δεν το γνωρίζουν.
Δεν γελάμε αρκετά
Λόγω του άγχους και του στρες, εκκρίνεται περισσότερη αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί και να στενεύουν οι αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα. Αυτός είναι ένας πολύ κακός και ανθυγιεινός συνδυασμός για την καρδιά.
Εξίσου κακή επιρροή στην υγεία της καρδιάς είναι ο θυμός και η κατάθλιψη. Το «φάρμακο» βρίσκεται στο γέλιο. Χαλαρώνει και ανοίγει τις αρτηρίες, βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή υγεία.
Η μεγάλη πόλη
Μια μεγάλη πόλη συνήθως χαρακτηρίζεται από τις πιεστικές και γρήγορες συνθήκες καθημερινά. Οι στρεσογόνοι ρυθμοί μόνο κακό κάνουν στην καρδιά.
Πέρα από το στρες της πόλης, η ρύπανση στο περιβάλλον επιβαρύνει την καρδιά. Επιστήμονες έκαναν μια παρατήρηση. Όσο πιο αυξημένα είναι τα επίπεδα ρύπανσης σε μια μεγάλη πόλη, τόσο περισσότερο φράζουν οι αρτηρίες της καρδιάς όσων ζουν σε μια πόλη.
Δεν χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα
Μελέτες έχουν συνδέσει την ουλίτιδα με καρδιακά προβλήματα. Η θεωρία των επιστημόνων είναι ότι η σύνδεση αυτή οφείλεται στα βακτήρια που συσσωρεύονται στα ούλα. Έτσι, είναι πιθανό να δημιουργηθεί φλεγμονή και σε άλλα μέρη του σώματος και με αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης θρόμβωσης και αρτηριοσκλήρωσης.
Επομένως, η χρήση οδοντικού νήματος είναι απαραίτητη τόσο για την υγεία των δοντιών και του στόματος, όσο και του υπόλοιπου σώματος.
Καταναλώνουμε επεξεργασμένες τροφές
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων όπως είναι το μπέικον, τα λουκάνικα και άλλων κρεατικών, αυξάνουν αρκετά τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτά τα είδη επεξεργασμένων κρεάτων περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού και κορεσμένων λιπαρών, που επιβαρύνουν την αρτηριακή πίεση και γενικότερα την υγεία της καρδιάς.
Δεν ιδρώνουμε αρκετά
Ο μόλυβδος και ο υδράργυρος είναι βαρέα μέταλλα που λαμβάνουμε από το περιβάλλον χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, αυξάνουν την πίεση και τις τιμές της χοληστερίνης. Τα μέταλλα αυτά μπορεί να τα αποβάλλει ο οργανισμός με τον ιδρώτα. Η αερόβια γυμναστική, ακόμη και η σάουνα, μέσω του ιδρώτα, βοηθούν στην αποβολή των τοξινών.
Παραλείπουμε τις ασκήσεις ευλυγισίας
Σε έρευνα που συμμετείχαν περισσότεροι από 500 ενήλικες, αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που είναι ευλύγιστοι, έχουν και πιο ευλύγιστες αρτηρίες και ρυθμίζεται καλύτερα η αρτηριακή πίεση. Η συστηματική γυμναστική είναι καθοριστικός παράγοντας για τη συνολική υγεία. Δοκιμάστε να κάνετε ασκήσεις ευλυγισίας, προκειμένου να αποτρέψετε τη δυσκαμψία και να επιβραδύνετε τη γήρανση των αρτηριών.
Καθιστική ζωή
Είναι ευρέως γνωστές οι αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής. Μέσα σε αυτές, συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση των τιμών των λιπιδίων και του σακχάρου στο αίμα. Αυτό επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς τόσο, όσο και το κάπνισμα!
πηγή valueforlife