Μεζές περιωπής για καλή ρακή ή παγωμένη μπίρα. Τα πιτάκια είναι γεμιστά με τυρί και δυόσμο ενώ η αφράτη, τραγανή ζύμη έχει ωραίο άρωμα από τον πορτοκαλοχυμό.
Αυτή η χειροποίητη ζύμη αποκτά απολαυστικά τραγανή, λεπτή κρούστα χάρη στο μπόλικο λάδι, αλλά και ωραίο άρωμα από τον πορτοκαλοχυμό. Το τυρί, που λιώνει σαν κρέμα με το τηγάνισμα, μοσχοβολά δυόσμο. Μεζές περιωπής για καλή ρακή ή παγωμένη μπίρα.
1 ώρα και 30′ προετοιμασία
20′ τηγάνισμα
30′ αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20′
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε τα πιτάκια γεμιστά με τυρί ξεκινάμε ετοιμάζουμε τη ζύμη.
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το ελαιόλαδο και τον πορτοκαλοχυμό.
- Ρίχνουμε σταδιακά το νερό, δουλεύοντας με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη σχετικά μαλακή.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, για 30 λεπτά.
Γέμιση
- Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής, σφιχτή μάζα.
Πιτάκια
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Σε μεγάλη και ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης με πλάστη-βέργα σε λεπτό φύλλο, πάχους 2-3 χιλιοστών.
- Με ένα αναποδογυρισμένο ποτήρι κόβουμε δισκάκια φύλλου διαμέτρου περίπου 8 εκ. (θα βγουν περίπου 25 κομμάτια από αυτό το κομμάτι ζύμης).
- Κόβουμε ένα κομμάτι από τη μάζα της γέμισης, βάρους 20-25 γρ., το πλάθουμε σε μπαλάκι κι έπειτα σε μπαστουνάκι όσο το μικρό μας δάχτυλο.
- Το βάζουμε στο κέντρο από ένα δισκάκι φύλλου, το οποίο διπλώνουμε στη μέση για να φτιάξουμε ένα μισοφέγγαρο. Βρέχουμε ελαφρά τις άκρες του φύλλου και τις πιέζουμε για να κολλήσουν.
- Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα δισκάκια, φτιάχνοντας περίπου 25 πιτάκια. Στη συνέχεια ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο και με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε άλλα 25 δισκάκια.
- Ζεσταίνουμε 2 εκ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και τηγανίζουμε τα πιτάκια σε δόσεις, για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντάς τα μερικές φορές.
- Τα στραγγίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.
Contents