Με άδεια του Πάπα η ευλογία ιερέων σε ομόφυλα ζευγάρια

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Ανοικτός εμφανίστηκε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ιδέα της ευλογίας των ζευγαριών του ιδίου φύλου από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο τέλεσης γάμων ομόφυλων ζευγαριών από την Εκκλησία.

Απαντώντας σε ομάδα συντηρητικών καρδιναλίων, οι οποίοι ζήτησαν από τον προκαθήμενο της Εκκλησίας διευκρινίσεις για τις θέσεις του ενόψει της σημερινής έναρξης της συνόδου επισκόπων στο Βατικανό, ο Ποντίφικας τόνισε ότι κάθε αίτημα ευλογίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ποιμαντική ευσπλαχνία και ότι δεν πρέπει να γινόμαστε δικαστές, που διαρκώς αρνούνται, απορρίπτουν και αποκλείουν. Ο Φραγκίσκος προσθέτει, ωστόσο, ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία συνεχίζει να θεωρεί τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αντικειμενικά αμαρτωλές και ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τους γάμους αυτούς.
Οι συντηρητικοί καρδινάλιοι, διορισμένοι κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του Φραγκίσκου, Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄, που ζήτησαν τις διευκρινίσεις αυτές ενόψει της σημερινής συνόδου, εισέπραξαν επτασέλιδη επιστολή από τον Ποντίφικα, στην ισπανική γλώσσα. Σε αυτήν, ο Φραγκίσκος επιβεβαιώνει ότι η Θεία Αποκάλυψη είναι αμετακίνητη και ότι η Εκκλησία έχει σαφή αντίληψη για τη φύση του γάμου: μια αποκλειστική, σταθερή και αδιάρρηκτη ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ανοικτή στη γέννηση παιδιών. Ο Ποντίφικας γράφει στους υφισταμένους του ότι παρότι οι ενώσεις αυτές δεν μπορούν να αποκαλούνται γάμοι, η ποιμαντική ευσπλαχνία πρέπει να καθοδηγεί κάθε απόφαση και στάση μας. Αν άντρες ή γυναίκες έλθουν σε εμάς ζητώντας μια μορφή θρησκευτικής ευλογίας, η οποία δεν προωθεί εσφαλμένη αντίληψη του γάμου αλλά αποτελεί έκκληση για βοήθεια προς τον Θεό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τιμωρούνται οι ιερείς που προβαίνουν σε αυτήν.

Γυναίκες και κλήρος
Οι πέντε καρδινάλιοι ζήτησαν επίσης από τον Φραγκίσκο να εδραιώσει ως οριστική αλήθεια τον αποκλεισμό γυναικών από τον ρωμαιοκαθολικό κλήρο. Καθησυχάζοντας τους καρδιναλίους για το θέμα αυτό στην επιστολή του, ο Φραγκίσκος επιλέγει να δώσει τέλος στις ανησυχίες αυτές του συντηρητικού ιερατείου: Οταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ δίδαξε ότι πρέπει να δηλώσουμε οριστικά ότι η χειροτονία γυναικών στην Καθολική Εκκλησία είναι αδύνατη, δεν υποτίμησε σε τίποτα τις γυναίκες, ούτε και απέδωσε την απόλυτη εξουσία στους άνδρες. Θέλησε μόνο να υπενθυμίσει ότι οι γυναίκες επιβάλλεται να συμμετέχουν στο εκκλησίασμα και στην πορεία της Εκκλησίας, αλλά από άλλες θέσεις.

Η πρόταση του Φραγκίσκου να επιτραπεί η ευλογία ομόφυλων ζευγαριών αποτελεί προσπάθεια επίσημης αναγνώρισης πρακτικής, που ήδη εφαρμόζεται ευρέως. Επίσκοποι σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Γερμανία έχουν αρχίσει να επιτρέπουν σε ιερείς να ευλογούν ζευγάρια του ιδίου φύλου, παρά την ισχύουσα επίσημη απαγόρευση από το Βατικανό.

Παρότι η αλλαγή ύφους στις δηλώσεις του Πάπα απέναντι στους ομοφυλοφίλους είναι αξιοσημείωτη, ο Ποντίφικας είχε εγκρίνει την άνοιξη του 2021 εγκύκλιο από το Γραφείο Δόγματος της Αγίας Εδρας, η οποία απαγόρευε ρητά την ευλογία ομόφυλων ζευγαριών. Στην τότε εγκύκλιό του, ο Φραγκίσκος υπογράμμιζε ότι τα ζευγάρια ομοφυλοφίλων ζούσαν μέσα στην αμαρτία. Τον Ιανουάριο, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο A.P., ο Πάπας είχε δηλώσει ότι παρότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι έγκλημα, παραμένει αμάρτημα.

Η πρόταση του Ποντίφικα για ευλογία ομόφυλων σχέσεων παραμένει ασαφής, καθώς δεν διευκρινίζει τι θα ευλογηθεί: η ένωση των δύο ανθρώπων ή τα άτομα που την αποτελούν; Στην κατά τόπους διφορούμενη επιστολή του, ο Φραγκίσκος μοιάζει να προτείνει ότι η ευλογία θα πρέπει να χορηγείται ύστερα από εξέταση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά: Οι αποφάσεις που λαμβάνονται με κριτήρια ποιμαντικής ευσπλαχνίας δεν πρέπει απαραιτήτως να γίνουν συνήθεια. Η Εκκλησία πρέπει πάντα να προσεγγίζει τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων με στοργή, υπομονή, κατανόηση, τρυφερότητα και ενθάρρυνση.

πηγή