Προϊόντα μέλισσας και λοιμώξεις αναπνευστικού

Το ανθρώπινο σώμα βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται με τον εισπνεόμενο αέρα, το νερό ή το φαγητό, από βλάβες του δέρματος, τσιμπήματα ή δαγκώματα εντόμων ή ζώων και με τη σεξουαλική επαφή. Όταν βρεθούν μέσα στον οργανισμό προσπαθούν να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν. Οι περισσότεροι δεν το κατορθώνουν.

Πολλοί εξουδετερώνονται από την εσωτερική θερμότητα ή το χημικό περιβάλλον του σώματος ή από φιλικά βακτηρίδια. Άλλοι αποβάλλονται με τη βλέννα, τα ούρα, τον ιδρώτα ή και τα κόπρανα. Όσοι επιβιώνουν το καταφέρνουν σε βάρος υγιών κυττάρων και ιστών. Κάποιοι μικροοργανισμοί μπορούν να ζήσουν μόνο σε ορισμένο τύπο ιστού, ενώ άλλοι εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Τα τρία στάδια, εισβολή, πολλαπλασιασμός και αντίδραση του σώματος, συνιστούν τη λοίμωξη.

Αν και οι περισσότερες λοιμώξεις δεν είναι σοβαρές ούτε διαρκούν πολύ, ορισμένες εξελίσσονται σε βαριές ακόμη και επικίνδυνες παθήσεις. Μόλις εισβάλλει ο παθογόνος μικροοργανισμός, το ανοσοποιητικό σύστημα αντεπιτίθεται. Ειδικές πρωτεΐνες (αντισώματα) συνεργάζονται με λευκοκύτταρα του αίματος για την εξουδετέρωση ή και την καταστροφή του. Το ανοσοποιητικό έχει την ικανότητα να «θυμάται» την επαφή με συγκεκριμένα παθογόνα ώστε να αντιμετωπίσει μελλοντικές εισβολές.

Η δράση των προϊόντων της μέλισσας στο αναπνευστικό σύστημα μπορεί να αποδοθεί κύρια στην αντιμικροβιακή και την αντιφλεγμονώδη τους δράση.

Η πρόπολη έχει κυρίως χρησιμοποιηθεί στις παθήσεις του αναπνευστικού καθώς δρά ανασταλτικά στην παθογόνο δράση πολλών μικροβίων το δε μέλι σε συνέργεια με την πρόπολη έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της χρόνιας βρογχίτιδας.

Ο συνδυασμός της βιταμίνης C και των καροτενοειδών που υπάρχουν στη γύρη και την πρόπολη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα προφυλάσσοντας τον οργανισμό από ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις.

Ο συνδυασμός του μελιού με γύρη, βασιλικό πολτό ή / και πρόπολη παρουσιάζει έντονη αντι-ιική δράση ιδιαίτερα έναντι του ιού της γρίπης.

Η πρόπολη αποτελεί ισχυρό αντιμικροβιακό παράγοντα ο συνδυασμός της δε με μέλι πολλαπλασιάζει την αντιμικροβιακή δράση των δύο συστατικών αναιρώντας οποιονδήποτε κίνδυνο και διευκολύνοντας την αφομοίωση του προϊόντος από τον οργανισμό.

Η αντιβηχική , αποχρεμπτική και καταπραϋντική του δράση συνδέεται με την περιεκτικότητά του σε συγκεκριμένα πτητικά συστατικά καθώς επίσης και στην αντιμικροβιακή του δράση.

Η χρήση των προϊόντων της μέλισσας στη σύγχρονη θεραπευτική καθώς και η συνεργιστική δράση αυτών μεταξύ τους αλλά και με άλλα φυσικά προϊόντα ανοίγει το δρόμο για μια άλλη αντιμετώπιση.

Μια αντιμετώπιση που στοχεύει στον άνθρωπο και όχι στην ασθένεια.

Τσούτσος Βασίλης, ιατρός πνευμονολόγος

Πηγή: περιοδικό Μελίαμα, Ε.ΚΕ.Μ – επιστημονικό κέντρο μελισσοθεραπείας
melissokomianet
Πηγή