Μια ακόμη εντυπωσιακή ανακάλυψη από το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο.
Naftemporiki
Δεν σταματά να μας εντυπωσιάζει και ταυτόχρονα να εκπλήσσει την επιστημονική κοινότητα το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Σχεδόν καθημερινά οι εικόνες και τα δεδομένα που καταγράφει το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει η ανθρωπότητα αποκαλύπτουν άγνωστα διαστημικά σώματα (γαλαξίες, άστρα, πλανήτες), κοσμικά φαινόμενα ενώ φωτίζει απομακρυσμένες και μυστηριώδεις περιοχές του Σύμπαντος προσφέροντας πολύτιμα στοιχεία για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Κόσμου.
Πολυμελής διεθνής ομάδα ερευνητών παρουσιάζει με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters» τα ευρήματα της από τη μελέτη του εξωπλανήτη WASP-12b ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2009 και αποτελεί έκτοτε μόνιμο στόχο παρατηρήσεων αφού είναι από τους πιο ασυνήθιστους και εξωτικούς (όπως συνηθίζουν να χαρακτηρίζουν οι αστρονόμοι αυτούς τους κόσμους) εξωπλανήτες που γνωρίζουμε.
Ο WASP-12b είναι ένας γίγαντας αερίου που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,400 ετών φωτός από τη Γ. Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό του άστρο και ακολουθεί μια πολύ περίεργη τροχιά μοναδική σύμφωνα με τους ειδικούς σε σχέση με όσα γνωρίζουμε από τους περισσότερους από πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.
Ο πλανήτης έχει μέγεθος σχεδόν διπλάσιο από τον Δία αλλά ταυτόχρονα διαθέτει την μισή πυκνότητα από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος ένα ακόμη γεγονός που τον κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό στον κόσμο των πλανητών.
Ταυτόχρονα η εγγύτητα του στο άστρο του θα δημιουργούσε έτσι και αλλιώς καυτές συνθήκες στη πλευρά που κοιτάζει το άστρο συνθήκες όμως που γίνονται ακόμη πιο κολασμένες αφού σύμφωνα με προηγούμενες παρατηρήσεις ο πλανήτης παγιδεύει τουλάχιστον το 94% του φωτός που πέφτει πάνω του αντί να ανακλά κάποιες τουλάχιστον ποσότητες αυτού του φωτός με αποτέλεσμα η λευκαύγεια του να είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της πλευράς του πλανήτη που λόγω της τροχιάς του βλέπει μόνιμα το άστρο βρίσκεται πέριξ των 2,5 χιλιάδων βαθμών Κελσίου ενώ στη σκοτεινή πλευρά του πλανήτη τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλύτερα αφού οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 1,200 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στον πλανήτη κινούνται με ταχύτητες χιλιάδων χλμ./ώρα και σύμφωνα μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα του μικροσκοπικούς κρυστάλλους χαλαζία. «Γνωρίζαμε από τις παρατηρήσεις του Hubble ότι πρέπει να υπάρχουν αερολύματα – μικροσκοπικά σωματίδια που αποτελούν σύννεφα ή ομίχλη – στην ατμόσφαιρα του WASP-17b, αλλά δεν περιμέναμε να αποτελούνται από χαλαζία. Ο WASP-17b είναι καυτός και η πίεση όπου οι κρύσταλλοι χαλαζία σχηματίζονται ψηλά στην ατμόσφαιρα είναι μόνο περίπου το ένα χιλιοστό αυτής που βιώνουμε στην επιφάνεια της Γης χωρίς να περάσουν πρώτα από υγρή κατάσταση. Είμαστε ενθουσιασμένοι από αυτή την ανακάλυψη» λέει ο Ντάνιελ Γκραντ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στη Βρετανία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Όπως είναι ευνόητο ο WASP-17b θα συνεχίσει να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και αναμένεται σύντομα να μάθουμε περισσότερα για αυτόν τον παράξενο και γεμάτο εκπλήξεις κόσμο.