Φασολάδα με μαυρομάτικα, δεντρολίβανο και ξύσμα πορτοκαλιού

Χρόνος

15′προετοιμασία

40′μαγείρεμα

Σύνολο:55′

Υλικά

Μερίδες:4

    • 300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
    • 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
    • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
    • 2 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα
    • 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό ή γλυκό, σε σκόνη
    • 200 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ελαφρώς χτυπημένα στο μούλτι
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε φασολάδα με μαυρομάτικα, δεντρολίβανο και ξύσμα πορτοκαλιού, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια βαθιά κατσαρόλα, το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά.
  2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο, το σκόρδο και το μπούκοβο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
  3. Ρίχνουμε τα μαυρομάτικα και 1 1⁄2 λίτρο ζεστό νερό.
  4. Βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
  5. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον μαϊντανό, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο.
  6. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 – 6 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις.
  7. Στο μεταξύ, ρίχνουμε στο μούλτι το υπόλοιπο λάδι, το λεμόνι, το ξύσμα πορτοκαλιού και 1 κουτάλα της σούπας από τη φασολάδα και τα χτυπάμε για 1 – 2 λεπτά μέχρι να γίνουν κρέμα.
  8. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, να χυλώσει η φασολάδα.

Η ντομάτα μάς οδηγεί σε κόκκινες επιλογές: Αγιωργίτικο ή Merlot.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.
πηγή