Δημιουργός της πιθανολογείται πως είναι κάποιος Ιταλός ναυτικός την περίοδο της Ενετοκρατίας της πόλης (1423-1430 μ.Χ.) πριν αυτή καταληφθεί από τους Οθωμανούς.
Μία εποχή που η Θεσσαλονίκη βρισκόταν σε απόλυτη παρακμή και ο πληθυσμός της αριθμούσε μόλις 25.000 κατοίκους, πολύ λιγότερους από τους 100-150.000 που υπολογίζεται ότι είχε περίπου έναν αιώνα πριν.
Ακόμα και έτσι, για τα δεδομένα της εποχής (το Παρίσι, η πρωτεύουσα της Γαλλίας είχε περίπου 70.000) παρέμενε ένα σημαντικότατο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου.
Αυτά, για να έχουμε μία μικρή ιδέα οι Θεσσαλονικείς σε ποια πόλη γαλουχηθήκαμε.
Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη μου, “μεγάλη φτωχομάνα”, εσύ “που όσο υπάρχεις, κανείς δεν μένει χωρίς πατρίδα”.
Υ.Γ. Το πρωτότυπο σχέδιο βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Εγώ αλίευσα την εικόνα από τον ιστότοπο, Little Stories of Big History.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
-
-
Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης και Άγιος ΠαϊσιοςΕικόνα ξύλινη σε χρυσοτυπία με ανάγλυφα γράμματα, με τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη και τον Άγιο Παϊσιο...
-
Ασημένια - επίχρυσα δαχτυλίδιαΑσημένια και επίχρυσα δαχτυλίδια με απεικονίσεις του Ιησού Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων.
-
Αρχάγγελος Μιχαήλ ΜενταγιόνΑσημένιο μενταγιόν 925°, επιχρυσωμένο περιμετρικά με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ στην μπροστινή πλευρά και την...
-
Βίος Οσίου Παϊσίου του ΑγιορείτουΓια τον Άγιο γέροντα Παϊσιο έχουν δημοσιευθεί από διάφορους πολλά, τα οποία όμως αναφέρονται κυρίως στην...