Πολύ σημαντική ανακάλυψη για τον παγωμένο πλανήτη νάνο
Ο Πλούτωνας ανακαλύφθηκε το 1930 και για ογδόντα χρόνια παρέμενε ένας σκοτεινός απόλυτα ψυχρός κόσμος για τον οποίο γνωρίζαμε ελάχιστα πράγματα. Το 2015 έφθασε στον Πλούτωνα το σκάφος της αποστολής New Horizons και αποκάλυψε ένα απρόσμενα ενδιαφέροντα και ενεργό γεωλογικά κόσμο.
Έχουν αποκαλυφθεί πολλά εντυπωσιακά φαινόμενα που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα, την επιφάνεια αλλά και το υπέδαφος του Πλούτωνα που πριν από μερικά χρόνια υποβιβάστηκε από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση από την κατηγορία των πλανητών σε αυτή των πλανητών νάνων προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις εντός και εκτός επιστημονικής κοινότητας.
Με δημοσίευση της ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης που έκανε σε εικόνες και δεδομένα της αποστολής New Horizons και αναφέρει ότι εντόπισε τα ίχνη μιας τρομερής έκρηξης ενός υπερηφαιστείου που συνέβη πριν από μερικά εκατ. έτη σε μια περιοχή που σήμερα βρίσκεται κρατήρας Kiladze που έχει διάμετρο 44 χλμ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές έχουμε να κάνουμε με ένα κρυοηφαίστειο που εκτόξευσε παγωμένα υλικά και άπλωσε στη περιοχή μια κρύα λάβα. Το ενδιαφέρον σημείο της μελέτης είναι ότι ανάμεσα στην ύλη που βγήκε από τα… σωθικά του ηφαιστείου ήταν και νερό κάτι που αν ισχύει επιβεβαιώνει τις μελέτες που έχουν υποδείξει την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού στο υπέδαφος του Πλούτωνα γεγονός που αν με την σειρά του ισχύει τοποθετεί τον Πλούτωνα στους υδάτινους κόσμους του ηλιακού μας συστήματος και δυνητικά κόσμο υποψήφιο για την ύπαρξη ζωής έστω και σε μικροβιακή μορφή είτε στο παρελθόν είτε ακόμη και σήμερα.
Η ύπαρξη του ωκεανού μπορεί επίσης να εξηγήσει τις γεωλογικές διεργασίες στον Πλούτωνα και κυρίως την συνεχή αναδιαμόρφωση της επιφάνειας του.
πηγή