Ενώ τα τηλεσκόπια υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μερικές απίστευτες ανακαλύψεις με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Η εικόνα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, παρέχει με τον καλύτερο τρόπο μια πρώτη ματιά στο πώς δημιουργούνται τα αστέρια που βλέπουμε στον νυχτερινό ουρανό.
Το στιγμιότυπο που κυκλοφόρησε πρόσφατα δείχνει τον πρωτοαστέρα HH 212, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.300 ετών φωτός από τη Γη. Το HH 212 ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από αστρονόμους το 1993 κοντά στη ζώνη του Ωρίωνα. Η τελευταία αυτή εικόνα αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με τον σχηματισμό του άστρου, με τους αστρονόμους να εντοπίζουν συμμετρικά ροζ πλουμίδια εκπομπών αερίου που προέρχονται και από τις δύο πλευρές του πρωτοαστέρα.
Σύμφωνα με τον Mark McCaughrean, ανώτερο σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, είναι προφανώς η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βλέπουν μια έγχρωμη εικόνα του πρωτοαστέρα. Μια τέτοια εικόνα δεν ήταν δυνατή στο παρελθόν με επίγεια τηλεσκόπια.
Οι φυσικοί υποθέτουν ότι οι εκροές αερίου που παρατηρούνται μέσα στον πρωτοαστέρα είναι τα μέσα με τα οποία ρυθμίζει τη γέννησή του. Το James Webb γράφει πραγματικά ιστορία με αυτή την ανακάλυψη, με την Nicola Fox, την αναπληρώτρια διαχειρίστρια της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών της NASA, να δηλώνει: Το Webb μας έδωσε μια πιο περίπλοκη κατανόηση των γαλαξιών, των άστρων και των ατμοσφαιρών των πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος από ποτέ άλλοτε, θέτοντας τις βάσεις για να ηγηθεί η NASA σε μια νέα εποχή επιστημονικών ανακαλύψεων και αναζήτησης κατοικήσιμων κόσμων.
πηγή