Μυστηριώδης κρυμμένη πυραμίδα 25.000 ετών ανακαλύφθηκε στην Ινδονησία

Αν νομίζατε ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της Αιγύπτου ή της Νότιας Αμερικής ήταν οι πρώτοι που έχτισαν πυραμίδες, και ξανασκεφτείτε το, γιατί νέα έρευνα δείχνει ότι το αρχαιότερο τεχνητό κωνικό μνημείο μπορεί να κατασκευάστηκε στην Ινδονησία πριν από 25.000 χρόνια.

Γνωστό ως Gunung Padang, η τοποθεσία είχε προηγουμένως παρερμηνευθεί ως φυσικός λόφος, ωστόσο εκτεταμένες επιτόπιες εργασίες αποκάλυψαν ότι ολόκληρη η δομή χτίστηκε στην πραγματικότητα από ανθρώπινα χέρια κατά τη διάρκεια αρκετών χιλιετιών αναφέρει το iflscience.com.

Το Gunung Padang βρίσκεται στην περιοχή Cianjur, στην επαρχία της Δυτικής Ιάβας, είναι ένα μεγαλιθικό συγκρότημα που βρίσκεται στην κορυφή ενός εντυπωσιακού λόφου. Μόλις το 2018 οι αρχαιολόγοι διατύπωσαν για πρώτη φορά τη θεωρία ότι ολόκληρος ο τύμβος μπορεί στην πραγματικότητα να ήταν τεχνητός και ότι το Gunung Padang – που σημαίνει «Βουνό του Διαφωτισμού» – περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τις ορατές πέτρινες κατασκευές που βρίσκονται στην επιφάνειά του.

Αυτός ο εντυπωσιακός ισχυρισμός έγινε από μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών που είχε αφιερώσει τρία χρόνια ερευνώντας την τοποθεσία μεταξύ 2011 και 2014. Και ενώ πολλοί εμπειρογνώμονες δεν ήταν αρχικά πεπεισμένοι, οι ερευνητές δημοσίευσαν τώρα μια λεπτομερή περιγραφή των ερευνών τους, παρέχοντας συγκεκριμένα στοιχεία για την υποστήριξη της ιδέα του Gunung Padang ως της αρχαιότερης πυραμίδας του κόσμου.

«Η χρονολόγηση οργανικών εδαφών από τις δομές με ραδιενεργό άνθρακα αποκάλυψε πολλαπλά κατασκευαστικά στάδια που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια π.Χ., με την αρχική φάση να χρονολογείται στην Παλαιολιθική εποχή», γράφουν οι συγγραφείς. «Αυτή η μελέτη υποδηλώνει έντονα ότι το Gunung Padang δεν είναι ένας φυσικός λόφος αλλά μια κατασκευή που μοιάζει με πυραμίδα», συνεχίζουν.

Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία τεχνικών, όπως τομογραφία ηλεκτρικής ειδικής αντίστασης (ERT), ραντάρ διείσδυσης εδάφους (GPR) και σεισμική τομογραφία (ST), οι ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια εικόνα των εσωτερικών χαρακτηριστικών του λόφου καθώς και της χρονολογίας της κατασκευής του. Οι γεωτρήσεις πυρήνα σε επτά διαφορετικά σημεία αποκάλυψαν ότι η πυραμίδα κατασκευάστηκε σε τέσσερα διαφορετικά στάδια για χιλιάδες χρόνια.

Διαβάστε επίσης:  Βρήκαν το παλαιότερο νεκροταφείο του κόσμου όμως δεν είναι θαμμένοι άνθρωποι, αλλά ένα ανθρωποειδές


φώτο: Natawidjaja et al., Archaeological Prospection, 2023

Εκτείνεται σε ύψος 20 έως 30 μέτρα, η δομή ξεκίνησε με τη δημιουργία αυτού που οι συγγραφείς αποκαλούν Ενότητα 4. Θαμμένη βαθιά μέσα στο λόφο, αυτή η αρχική φάση «πιθανότατα προήλθε ως ένας φυσικός λόφος λάβας» κάποια στιγμή μεταξύ 25.000 και 14.000 ετών.

Η ενότητα 3 – η οποία αποτελείται από κίονες βράχους «διατεταγμένους σαν τούβλα σε ένα κτίριο» – χτίστηκε τότε μεταξύ 7900 και 6100 π.Χ. «Περίπου μια χιλιετία αργότερα, μεταξύ 6000 και 5500 π.Χ., ένας επόμενος οικοδόμος έφτασε στο Gunung Padang και κατασκεύασε τη Μονάδα 2», γράφουν οι συγγραφείς, οι οποίοι προσθέτουν ότι «ο τελικός οικοδόμος έφτασε μεταξύ 2000 και 1100 π.Χ., κατασκευάζοντας τη Μονάδα 1».

Περιέργως, η ομάδα βρήκε επίσης στοιχεία για «κρυμμένες κοιλότητες ή θαλάμους εντός της τοποθεσίας», αν και αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια κατά τη διάρκεια μελλοντικών επιτόπιων ερευνών. Ακόμη πιο μπερδεμένο είναι το γεγονός ότι η τοποθεσία φαίνεται να έχει θάφτεί σκόπιμα σε πολλές περιπτώσεις, «ενδεχομένως για να κρύψει την πραγματική της ταυτότητα».

Σημειώνοντας τις «εξαιρετικές δυνατότητες τοιχοποιίας» του Gunung Padang, οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους αμφισβητούν την υπόθεση ότι οι εξελιγμένες τεχνικές δόμησης αναπτύχθηκαν μόνο με την έλευση της γεωργίας πριν από περίπου 11.000 χρόνια.

Ξαναγράφοντας μια μακροχρόνια ανθρωπολογική αφήγηση, οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία στο Gunung Padang «υποδηλώνουν ότι προηγμένες κατασκευαστικές πρακτικές υπήρχαν ήδη όταν η γεωργία, ίσως, δεν είχε ακόμη εφευρεθεί».

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Archaeological Prospection.
Πηγή