• arxaggelos-mixahl
    Αρχάγγελος Μιχαήλ Μενταγιόν
    Ασημένιο μενταγιόν 925°, επιχρυσωμένο περιμετρικά με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ στην μπροστινή πλευρά και την...
  • agios-porfyrios-vivlia-eikones
    Άγιος Πορφύριος
    Μεγάλη ποικιλία από Βυζαντινές εικόνες και βιβλία με τον Άγιο Πορφύριο στο eikonia.gr

Αγιορείτικη συνταγή για βουτυρένιο κανταΐφι!

Το κανταΐφι, άλλωστε, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά και παραδοσιακά δεν λείπει σχεδόν ποτέ από τα εορταστικά τραπέζια. Στην πραγματικότητα είναι ένα εύκολο γλυκό που μπορεί ο καθένας να το φτιάξει, αντί να το αγοράσει και αν δεν το έχετε τολμήσει μέχρι σήμερα, ίσως ήρθε η ώρα να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με αυτή την εκπληκτική αγιορείτικη εκδοχή του.

Με αυτή την αγιορείτικη συνταγή θα φτιάξετε εκπληκτικό κανταΐφι, το πιο νόστιμο κανταΐφι που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Για ένα ακόμα πιο γευστικό αποτέλεσμα το μυστικό είναι το εξής: Μαζί με τη γέμιση βάζουμε πάντα ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο. Και από πάνω το περιχύνουμε και πάλι με λιωμένο βούτυρο, το κανταΐφι δεν θέλει τσιγκουνιές!»

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το αγιορείτικο κανταΐφι είναι:

1 κιλό κανταΐφι
1/2 κιλό καρύδια ψίχα τριμμένη
1/2 κιλό αμύγδαλα ψίχα τριμμένη
2-3 φρυγανιές τριμμένες
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 μοσχοκάρυδα τριμμένα
7 ασπράδια αυγών
100 γρ. φουντούκι ψίχα προαιρετικώς
Λίγη κανέλα σκόνη
1/2 κιλό βούτυρο (περίπου)

Για το σιρόπι:

2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι
6 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
5 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
Κανέλλα ξύλο
Χυμό δύο λεμονιών

Επί το έργον:

Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και ανακατεύουμε σ’αυτή όλα τα υλικά. Κατόπιν ξαίνουμε το κανταϊφι, τυλίγουμε με λίγη γέμιση και τα τοποθετούμε κοντά κοντά σε βουτυρωμένο ταψί. Ραντίζουμε με λίγο νερό, ζεματίζουμε με το βούτυρο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο από 1/2 ώρα έως 3/4 προσέχοντας μόνο να ροδίσουν (χρησιμοποιούμε κατά περίπτωση λαδόκολλα). Όταν κρυώσουν λίγο περιχύνουμε με το σιρόπι που ήδη έχουμε βράσει (καυτό) και τα σκεπάζουμε.

Μπορεί να γίνει και στρωτό στο ταψί με μισό κανταϊφι από κάτω και μισό από πάνω και στη μέση η γέμιση.

Επίσης, μπορούμε να στρώσουμε από κάτω 2-3 φύλλα κρούστας στη μέση η γέμιση και από πάνω 2-3 φύλλα. Βρέχουμε με λίγο νερό ραντίζοντας και χαράζουμε βαθειά με κοφτερό μαχαίρι, σε τρίγωνα.

Από το βιβλίο ΚΑΛΟΓΗΡΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ, Αρχιμανδρίτου Δοσιθέου, Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Τατάρνης.

Πηγή monastiriaka