Άλλη μια επιβεβαίωση της είδησης για την ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου που πριν τέσσερις μέρες ήρθε για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας (ΕΔΩ)
Εξελίξεις φαίνεται πως θα έχουμε στην οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου. Παρά τα εμπόδια από την Τουρκία, ίσως τις επόμενες ημέρες, ή εβδομάδες, θα βγεί μία θετική είδηση, η οποία θα »στριμώξει» την Τουρκία.
Το μόνο εμπόδιο είναι η Γερμανία και η ΕΕ, όπου με ξεκάθαρο τρόπο βάζουν »τρικλοποδιές» στο ζήτημα. Εξάλλου όπως είχε αναφέρει το Πενταπόσταγμα, το Βερολίνο δυσαρεστήθηκε με την συμφωνία που έκανε η Αθήνα με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ!
Τι αναφέρουν οι πληροφορίες
Οι πολύωρες διαβουλεύσεις που είχαν στη Λευκωσία ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τον Κύπριο ομόλογό του, κλείδωσε τη διπλωματική εκστρατεία των ημερών που έπονται από σήμερα μέχρι και την άτυπη σύνοδο της Γερμανίας.
Πληροφορίες που μεταδίδει το sigmalive από την Κύπρο, αναφέρουν ότι η Ελλάδα αναμένει κατάλογο αυστηρότερων κυρώσεων από αυτές που επιβλήθηκαν για τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα επαναφέρει μετ’ επιτάσεως ζήτημα επέκτασης των κυρώσεων και στη νομική οντότητα της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ, αλλά και σε κρατικούς αξιωματούχους.
Τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί εναντίον δύο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων της τουρκικής κρατικής εταιρείας μάλλον λειτούργησαν κατευναστικά, αντί αποτρεπτικά, έστω και αν σημειολογικά η Λευκωσία είχε να λέει για την πρώτη φορά που η Ε.Ε επέβαλλε κυρώσεις σε υποψήφιο κράτος μέλος.
Η είδηση
Παράλληλα, και ίσως κάπου εδώ να κρύβεται η είδηση, θα προσκληθούν όλες οι χώρες της περιοχής με τις οποίες η Κύπρος δεν οριοθέτησε ΑΟΖ για να το πράξουν και μέσα σε αυτό θα είναι και η Ελλάδα.
Το ζήτημα έχει συζητηθεί, όλα είναι έτοιμα και θα εξαρτηθεί από το τάιμινγκ. Αν αυτό είναι η συντήρηση ή κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία, δεν είναι κάτι που διασαφηνίζεται αυτήν τη στιγμή, αν και πολλοί αναλυτές τουλάχιστον στην Ελλάδα λένε ότι πρέπει να προχωρήσει πάραυτα χωρίς καμία προϋπόθεση.
Το Παρίσι, σε αντιδιαστολή με το Βερολίνο, δείχνει να τραβάει το σκοινί και να επιμένει στη λογική της σκληρής αντίδρασης, αντί του κατευνασμού.
Χθες, στον Πρωταρά επανεμφανίστηκε, η γαλλική φρεγάτα τελευταίας γενεάς Λα Φαγιέτ, συνοδευόμενη μάλιστα από ακταιωρό του Κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού.
Παρουσία που θεωρείται και ως επίδειξη σημαίας, τουλάχιστον από τη Γαλλία, μετά την επίμονη τακτική της Αγκυρας να ανανεώσει την παράνομη navtex για τη γεώτρηση του Γιαβούζ στο θαλασσοτεμάχιο 6, το οποίο ανήκει στη γαλλικών συμφερόντων ΤΟΤΑΛ.
Ο ρόλος της Γαλλίας
Είναι προφανές ότι η Γαλλία αποτελεί, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή – ίσως μαζί με την Αυστρία – την καλύτερη σύμμαχο των εθνικών συμφερόντων.
Η προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών κατέδειξε ότι η Γερμανία συνεχίζει στην ίδια γραμμή και σταμάτησε την έκδοση καταδικαστικού για την Τουρκία ψηφίσματος.
Διπλωματικοί κύκλοι που γνωρίζουν τι συμβαίνει στο παρασκήνιο έλεγαν ότι αυτό που φοβίζει πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, είναι να πάνε σε μια αμφιβόλου ποιότητας και βιωσιμότητας, πάνω από όλα, εκτόνωση της κρίσης, μόνο και μόνο γιατί η Γερμανία δεν θέλει να σκάσει η βόμβα στα χέρια της.
Η λογική της αποτροπής, που είχε αναπτυχθεί τέλη Ιουλίου, δυστυχώς ανατράπηκε από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με το Oruc Reis παρά την ανάπτυξη του ελληνικού στόλου να προχωρεί κανονικά σε έρευνες και να προκαλεί τα πρώτα τετελεσμένα γκρίζων ζωνών.
Δεν καταλαβαίνουν
Παρά το πιεστικό των εξελίξεων, στις Βρυξέλλες δεν δείχνουν να καταλαβαίνουν τι ακριβώς συμβαίνει.
Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ παρέπεμψε σε ειδική σύνοδο για τη Μεσόγειο τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ σήμερα θα συζητήσουν μόνο για τη Λευκορωσία.
πηγή https://simeiakairwn.wordpress.com