Τώρα η ΔΑΝΙΑ παλεύει με την έξαρση του ίδιου τύπου πνευμονίας του “λευκού πνευμονικού συνδρόμου” που προκαλεί φόβους στην Κίνα – αφού οι Κάτω Χώρες προειδοποίησαν για ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων
Η Δανία πλήττεται επί του παρόντος από μια έξαρση του ίδιου τύπου πνευμονίας που συγκλόνισε την Κίνα και προκάλεσε φόβους για μια νέα πανδημία.
Οι επικεφαλής της υγείας της Δανίας λένε ότι τα ποσοστά του μυκοπλάσματος της πνευμονίας, μιας βακτηριακής λοίμωξης για την οποία ορισμένα αντιβιοτικά είναι άχρηστα, έχουν φτάσει σε “επιδημικά” επίπεδα.
Το Πεκίνο επισήμανε ότι το ίδιο παθογόνο ευθύνεται εν μέρει για το “μυστηριώδες” κύμα πνευμονίας – που χαρακτηρίζεται από μια επικίνδυνη φλεγμονή των πνευμόνων – στα παιδιά.
Σε έναν ανατριχιαστικό απόηχο των πρώτων ημερών του Covid, στο μυστικοπαθές έθνος συνιστώνται μάσκες προσώπου και κοινωνική αποστασιοποίηση. Εργαζόμενοι με στολές επικίνδυνων ουσιών έχουν βιντεοσκοπηθεί να ψεκάζουν απολυμαντικό σε σχολεία, διαδρόμους και εξωτερικούς χώρους.
Το Statens Serum Institut (SSI) της Δανίας αποκάλυψε ότι τα ποσοστά έχουν τριπλασιαστεί τις τελευταίες πέντε εβδομάδες και προειδοποίησε ότι περισσότερα παιδιά θα χτυπηθούν αυτόν τον χειμώνα.
Αυτό συμβαίνει μόλις λίγες ημέρες αφότου η Ολλανδία ανέφερε τη δική της ανησυχητική αύξηση των παιδιών που παλεύουν με την πνευμονία, με παρόμοιες αναφορές στη γειτονική Σουηδία της Δανίας.
Η εξάπλωση των κρουσμάτων δημιούργησε φόβους ότι μια ευρωπαϊκή επιδημία της λοίμωξης εξαπλώνεται στην ήπειρο.
Το Mycoplasma pneumoniae προκαλεί συνήθως μια ήπια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη, η οποία μερικές φορές αποκαλείται “πνευμονία που περπατάει”. Τα κρούσματα είναι συχνότερα σε μικρότερα παιδιά.
Ορισμένα αντιβιοτικά, όπως η πενικιλίνη, δεν έχουν καμία επίδραση.
Η ανώτερη ερευνήτρια του SSI Hanne-Dorthe Emborg δήλωσε ότι το ξέσπασμα δεν είναι ασυνήθιστο και οι ειδικοί είχαν προβλέψει ένα τέτοιο ξέσπασμα εδώ και αρκετό καιρό στον απόηχο του Covid.
Η Δανία τείνει να υποφέρει από πανεθνικές επιδημίες πνευμονίας από μυκόπλασμα περίπου κάθε τέσσερα χρόνια, συνήθως το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα.
Η κ. Emborg πρόσθεσε ότι, με την τελευταία επιδημία που καταγράφηκε το 2018, η σκανδιναβική χώρα έπρεπε να έχει έξαρση των κρουσμάτων.
‘Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των λοιμώξεων από μυκόπλασμα ήταν εξαιρετικά χαμηλός και επομένως δεν είναι ασυνήθιστο να έχουμε επιδημία τώρα’, δήλωσε η ίδια.
‘Στην πραγματικότητα την περιμέναμε από τότε που κλείσαμε τη χώρα μετά την πανδημία του Covid’.
Όπως και οι Κινέζοι αξιωματούχοι υγείας, η κ. Emborg δήλωσε ότι το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων θα μπορούσε να είναι υψηλότερο από το κανονικό λόγω της έλλειψης έκθεσης των παιδιών στο μικρόβιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
‘Ακριβώς επειδή ο αριθμός ήταν τόσο χαμηλός τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, και επομένως υπάρχει μια ομάδα παιδιών που δεν έχουν αποκτήσει ανοσία, μπορούμε πιθανώς να περιμένουμε και αυτή τη σεζόν υψηλότερη επίπτωση από ό,τι έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιδημιών μυκοπλάσματος πριν από την πανδημία’, πρόσθεσε.
Το SSI πρόσθεσε ότι αυτό δεν ήταν ένα φαινόμενο που αφορούσε μόνο τη Δανία και ότι, εκτός από την Κίνα, αύξηση των λοιμώξεων από μυκόπλασμα παρατηρήθηκε στη Σουηδία και τη Σιγκαπούρη.
Το Πεκίνο έχει επίσης επισημάνει άλλες χώρες που υποφέρουν από παρόμοιες επιδημίες, καθώς αντιμετωπίζει ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια του.
Καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αιτήματα για περισσότερα στοιχεία σχετικά με το ξέσπασμά της, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi δήλωσε ότι η χώρα έχει την κατάσταση υπό έλεγχο.
“Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε πολλές χώρες και στην Κίνα έχει τεθεί υπό αποτελεσματικό έλεγχο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.
Πρόσθεσε: “Οι αλληλεπιδράσεις της Κίνας με τη διεθνή κοινότητα δεν θα επηρεαστούν από κανέναν παράγοντα και καλωσορίζουμε περισσότερες επισκέψεις από φίλους από όλο τον κόσμο”.
Άλλες αναπνευστικές ασθένειες, όπως η γρίπη και ο RSV, έχουν επίσης κατηγορηθεί για το κύμα στην Κίνα, το οποίο είχε ανατριχιαστικό απόηχο των πρώτων ημερών του Covid, όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά αναφορές για τη συσσώρευση κρουσμάτων πνευμονίας.
Ο καθηγητής Paul Hunter, εμπειρογνώμονας σε θέματα μολυσματικών ασθενειών από το Πανεπιστήμιο της East Anglia, δήλωσε στη MailOnline ότι η αξιολόγηση της κατάστασης από τη Δανία είναι λογική.
Είπε ότι τα δεδομένα έδειξαν ότι τα κύματα μυκοπλάσματος συνήθως πλήττουν τις χώρες κάθε τρία έως επτά χρόνια.
Ο καθηγητής Hunter πρόσθεσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι το τελευταίο παγκόσμιο κύμα χτύπησε το 2019/2020 και ότι, σε συνδυασμό με τον συγκριτικά αργό ρυθμό αναπαραγωγής, επώασης και μετάδοσης του βακτηρίου, μπορεί να χρειάστηκε να φτάσουμε μέχρι τώρα για να παρατηρηθούν τα κρούσματα σε πολλές χώρες.
Είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ασαφής, αλλά ότι η Βρετανία είχε επίσης δει παρόμοια κενά πολλών ετών μεταξύ των μυκοπλασμάτων στο παρελθόν.
Ο καθηγητής Ίαν Τζόουνς, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, δήλωσε σε αυτόν τον ιστότοπο ότι το κύμα των κρουσμάτων πιθανότατα δεν συνδέεται με ένα νέο στέλεχος των βακτηρίων, τα οποία εξελίσσονται πολύ πιο αργά από τα ιογενή παθογόνα όπως το Covid.
Αμφιβάλλω αν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο, καθώς τα βακτήρια εξελίσσονται πολύ πιο αργά’.
Είπε ότι είναι πολύ πιο πιθανό να πρόκειται για μια “κακή χρονιά”, η οποία “πιθανώς ενισχύεται από τα λουκέτα”.
Τα λουκέτα που σχεδιάστηκαν για να διακόψουν τη μετάδοση του Covid διέκοψαν τη φυσική εξάπλωση άλλων μικροβίων, αφήνοντας τις χώρες ευάλωτες σε μεγαλύτερες επιδημίες αυτών των άλλων ασθενειών.
Η Κίνα είχε ένα από τα πιο βίαια και μακροχρόνια λουκέτα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, το οποίο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στέρησε από τα παιδιά ζωτικής σημασίας ανοσία κατά των εποχικών ασθενειών.
“Στην περίπτωση των αποκλεισμών, ο περιορισμός των μετακινήσεων θα εμπόδιζε να συμβεί αυτό που θα ήταν ένας φυσικός κύκλος ανοσοποίησης, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερο ευάλωτο πληθυσμό όταν θα συνέβαινε η επόμενη φυσική έξαρση”, δήλωσε ο καθηγητής Jones.
Με αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να περιμένουμε κάτι παρόμοιο στις περισσότερες χώρες που πέρασαν από λουκέτα, αν και δεν είναι βέβαιο πότε θα συμβεί η άνοδος.
Το κύμα κρουσμάτων της Κίνας προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία λόγω της έλλειψης διαφάνειας, όταν το Covid εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν στα τέλη του 2019, λίγο πριν ο ιός σαρώσει τον κόσμο.
Και χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε περισσότερα στοιχεία από την Κίνα σχετικά με το ξέσπασμα της πνευμονίας στα παιδιά.
Η Δρ Maria Van Kerkhove, επιδημιολόγος του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ο οργανισμός “παρακολουθεί την Κίνα”, καθώς τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα συνεχίζουν να είναι υπερφορτωμένα.
Οι μάσκες προσώπου και η κοινωνική αποστασιοποίηση συνιστώνται και πάλι στο μυστικοπαθές έθνος, σε έναν ανατριχιαστικό απόηχο των πρώτων ημερών του Covid.
Η έξαρση της πνευμονίας στη χώρα έχει ονομαστεί “σύνδρομο λευκών πνευμόνων” λόγω του τρόπου με τον οποίο η βλάβη των πνευμόνων εμφανίζεται στις τομογραφίες.
Ωστόσο, η Κίνα επέμεινε ότι η αναζωπύρωση των αναπνευστικών ασθενειών μετά τον αποκλεισμό είναι υπαίτια και όχι ένας εντελώς νέος ιός.
Ο αποκλεισμός του Πεκίνου ήταν ένας από τους πιο βίαιους και πιο μακροχρόνιους στον κόσμο, ο οποίος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στέρησε από τα παιδιά ζωτική ανοσία κατά των τακτικών εποχικών ασθενειών.
Οι Κάτω Χώρες, ενώ παρατήρησαν αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας, δεν απέδωσαν την αύξηση σε έξαρση των λοιμώξεων από μυκόπλασμα πνευμονίας.
ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com
https://corfiatiko.blogspot.com/2023/11/blog-post_352.html