Τέλος οι αυταπάτες – Η Ρωσία νικά, δεν θα δεχθεί μία συμφωνία «Minsk 3» για την Ουκρανία – Οι ΗΠΑ θέλουν εκεχειρία γιατί χάνουν

Τέλος οι αυταπάτες – Η Ρωσία νικά, δεν θα δεχθεί μία συμφωνία «Minsk 3» για την Ουκρανία – Οι ΗΠΑ θέλουν εκεχειρία γιατί χάνουν

Το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου 2023 καταγράφηκε ένας πραγματικός καταιγισμός αναφορών από αξιωματούχους αλλά και μέσα ενημέρωσης για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου αντιπροσώπων ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αλλά το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον φαίνεται να είναι πολύ μεγάλο μετά την 30ετή επιχείρηση «εξαπάτησης» της Δύσης, λέει ο Ρώσος ειδικός σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Dmitry Suslov.
Την παραδοχή του αρχιστράτηγου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Valery Zaluzhny στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης στις αρχές Νοεμβρίου ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας παραπαίει ακολούθησε μια σειρά από αναφορές σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης για δυτικούς αξιωματούχους που θίγουν το θέμα των ειρηνευτικών συνομιλιών, ακόμη και «πιέζουν» τον Volodymyr Zelensky να κάνει μια συμφωνία.
zelensky_cameron.JPG

Δημόσια, Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι οι οποιεσδήποτε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα είναι «με όρους…αποδεκτούς από την Ουκρανία» για να προσπαθήσουν να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία δεν απέτυχε και πως η προμήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτικό υλικό του ΝΑΤΟ δεν ήταν καθόλου μάταια.
Η Ρωσία είτε θα πρέπει να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όρους που θα είναι αποδεκτοί από το Κίεβο… είτε θα αντιμετωπίσει μια ισχυρότερη Ουκρανία, που θα υποστηρίζεται από μια ισχυρότερη αμυντική βιομηχανική βάση στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ουκρανία που θα έχει περισσότερες δυνατότητες να προχωρήσει στην επίθεση», προειδοποίησε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ John Finer κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας σε ένα think tank νεοσυντηρητικών στην Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες – Η Δύση χάνει

Το Κρεμλίνο απέρριψε τα σχόλια του Finer ως «απολύτως μη ρεαλιστικά».
«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν απαραίτητες προϋποθέσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο Suslov στο podcast του Sputnik.
«Οι αντικειμενικοί λόγοι για το ενδιαφέρον της Δύσης για ειρηνευτικές συνομιλίες υπάρχουν, επειδή ο συσχετισμός των δυνάμεων στην ουκρανική σύγκρουση μετατοπίζεται προς όφελος της Ρωσίας, έχει ήδη μετατοπιστεί υπέρ της Ρωσίας.
Και νομίζω ότι η ρωσική υπεροχή σε όλες τις πτυχές στο μέτωπο θα συνεχίσει να αυξάνεται – όσον αφορά τον αριθμό των στρατιωτών…, τα όπλα και τα πυρομαχικά, την ικανότητα παράδοσης και προμήθειας αυτών των όπλων και πυρομαχικών στο μέτωπο, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων χαρακτηριστικών του σύγχρονου πολέμου όπως drones και ηλεκτρονικός πόλεμος.

Έτσι, η Ρωσία θα συνεχίσει να ενισχύει το πλεονέκτημά της και με την πάροδο του χρόνου, αυτό το ρωσικό πλεονέκτημα αναπόφευκτα θα μεταφραστεί σε μεγάλες επιτυχίες στο μέτωπο», εξήγησε ο Suslov.
Oι αμερικανικές ελίτ και οι γεωπολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ, το συνειδητοποιούν και εκεί οφείλονται οι ξαφνικές εκκλήσεις για ανακωχή, κάποιου τύπου διπλωματική διευθέτηση ή τουλάχιστον πάγωμα της σύγκρουσης.
«Αλλά από τη ρωσική σκοπιά, δεν βλέπουμε ετοιμότητα για σοβαρές συζητήσεις από την κυβέρνηση Biden.
Το πιθανότερο είναι ότι θέλει, όπως λένε οι Αμερικάνοι, να κυλήσει ο χρόνος μέχρι τις εκλογές και μετά να σκεφτεί τι θα ακολουθήσει», είπε ο Ρώσος ειδικός.
ukraine_war_4.JPG

Οι πραγματικές ανησυχίες της Ρωσίας

Πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητες αναφέρουν, πως οι Αμερικανοί μεθοδεύουν μία συμφωνία με τη Ρωσία που περιλαμβάνει πάγωμα της σύγκρουσης κατά μήκος των σημερινών συνόρων της, με αντάλλαγμα την ένταξη εκείνου, που θα απομείνει από το ουκρανικό κράτος, στο ΝΑΤΟ.
Μία τέτοια συζήτηση σηματοδοτεί μια θεμελιώδη παρανόηση των πραγματικών ανησυχιών για την ασφάλεια της Ρωσίας, τόνισε ο Suslov.
«Όλοι μιλούν για την de facto αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου σε εδάφη που έχει καταλάβει και την ύπαρξη ενός μικρότερου ουκρανικού κράτους, που θα κινείται σε δυτική τροχιά και θα είναι έντονα στρατιωτικοποιημένο.
Μιλούν είτε για το ισραηλινό είτε για το κορεατικό μοντέλο, που και τα δύο θα σήμαιναν ότι η Ουκρανία θα γίνει ένα στρατιωτικοποιημένο αντιρωσικό φρούριο με πολύ ισχυρές διασυνδέσεις με τη Δύση.
Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο για τη Ρωσία. Αυτό είναι ένα ψεύτικο όραμα γιατί η Ρωσία δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένη με τα εδάφη, που έχει καταλάβει.
Ο πιο θεμελιώδης λόγος για τον οποίο η Ρωσία δίνει αυτόν τον αγώνα είναι η ασφάλειά της», είπε ο γεωπολιτικός παρατηρητής.
Η Μόσχα, αποσαφηνίζει ο Suslov επικεντρώνεται όχι στο εδαφικό, αλλά στις «σχέσεις Ουκρανίας-ΝΑΤΟ, το μέλλον της παρουσίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην ουκρανική επικράτεια, το μέλλον της ουκρανικής στρατιωτικοποίησης έναντι της αποστρατιωτικοποίησης».
Συνεπώς, «χωρίς την ετοιμότητα της Δύσης να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα», η ρωσική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά απίθανο να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες ή ακόμη και εκεχειρία, πιστεύει ο αναλυτής.

Έλλειμμα εμπιστοσύνης

Ουσιαστικά, λέει ο Suslov, ότι το επίκεντρο της κρίσης Ρωσίας-Δύσης βρίσκεται στην απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης της Μόσχας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους μετά από δεκαετίες εξαπάτησης.
«Ολόκληρη η μεταψυχροπολεμική περίοδος είναι μια ατελείωτη συνέχεια εξαπάτησης από τη Δύση, ξεκινώντας από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τελειώνοντας με τις Συμφωνίες του Minsk», είπε ο ειδικός αναφερόμενος στην ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας τον Φεβρουάριο του 2015 με σκοπό να επίλυση της κρίσης στο Donbass, την οποία οι διαδοχικές κυβερνήσεις της Ουκρανίας αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τα επόμενα επτά χρόνια.
«Η Ρωσία ενδιαφέρθηκε ειλικρινά για την εφαρμογή τους, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι δεν υπήρχε πρόθεση να τις εφαρμόσει η δυτική πλευρά και ότι η Δύση χρειαζόταν αυτές τις συμφωνίες για να κερδίσει χρόνο και να στρατιωτικοποιήσει την Ουκρανία για έναν μελλοντικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Suslov, υπενθυμίζοντας πρόσφατες δηλώσεις σχετικά με αυτό το θέμα από τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko, την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel και τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande.

Το σαμποτάζ στις ειρηνευτικές συνομιλίες του 2022

Η δολιοφθορά των δυτικών δυνάμεων στις ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές συνομιλίες την άνοιξη του 2022 – που διεξήχθησαν τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης από τη Μόσχα, έπεισε τη Μόσχα πώς δεν μπορεί να υπάρξει καμία εμπιστοσύνη και κανένας δίαυλος επικοινωνίας ανοιχτός με ΗΠΑ, ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο η Ρωσία ήταν έτοιμη να σταματήσει κάθε στρατιωτικό σχεδιασμό με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας για το καθεστώς της Ουκρανίας εκτός ΝΑΤΟ.

synomilies.JPG
Η Ουκρανία έχασε μία χρυσή ευκαιρία

«Ήταν μια χρυσή ευκαιρία για την Ουκρανία να αποκαταστήσει σχεδόν το 99% της εδαφικής της ακεραιότητας, να αποκτήσει ασφάλεια, να τερματίσει τον πόλεμο, να σώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, να σώσει την οικονομία της και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής.
Τι έκανε η Δύση; Η Δύση διέλυσε αυτήν την ειρηνευτική συμφωνία.
Γιατί;
Γιατί η Δύση μύριζε αίμα όπως οι καρχαρίες στον ωκεανό. Και η Δύση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτή τη σύγκρουση για να αποδυναμώσει τη Ρωσία, να επιφέρει μια στρατιωτική ήττα, μια οικονομική ήττα και διεθνή πολιτική απομόνωση στη Ρωσία», σημείωσε ο Suslov.
Ο στόχος τους ήταν να απαλλαγούν από τη Ρωσία ως μεγάλη δύναμη, να λύσουν το «ρωσικό ζήτημα» στις διεθνείς σχέσεις και ουσιαστικά να μετατοπίσουμε την παγκόσμια ισορροπία ισχύος προς όφελος της Δύσης.
«Επειδή εάν εξάλειφαν τη Ρωσία ως μεγάλη δύναμη, τότε θα περικύκλωναν την Κίνα και στη συνέχεια ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πεκίνου μετατοπίζεται επίσης υπέρ της Ουάσινγκτον.

minsk.JPG
Μην αυταπατάσθε η ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί μέχρι τέλους

Αυτό επεδίωκε η Δύση. Και όλη η ρητορική τους περί βοήθειας στην Ουκρανία είναι απλώς ένα ψέμα.
Γιατί στην πραγματικότητα, θυσιάζουν την Ουκρανία για χάρη της υπονόμευσης και της ήττας της Ρωσίας.
Έτσι είναι φυσικό να μην υπάρχει καμία εμπιστοσύνη», τονίζει ο Suslov.
Είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία δεν θα συμφωνήσει σε καμία ειρηνευτική συμφωνία τύπου Minsk 3 προς χάριν των ελίτ του ΝΑΤΟ που τώρα ηττώνται.
«Πρέπει να δοθούν αδιάψευστες εγγυήσεις και μία εξ αυτών είναι ότι η Ουκρανία δεν θα μπορεί πλέον να αποτελέσει στρατιωτική απειλή για τη Ρωσία με τη βοήθεια της Δύσης.
Η Ρωσία δεν ανησυχεί για την Ουκρανία.
Δεν θέλει όμως επ’ ουδενί μία Ουκρανία δυτικό προπύργιο στα σύνορά της.
Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια τέτοια πραγματικότητα στην οποία οι ΗΠΑ και η Δύση, απλά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία ως μέσο, ως προπύργιο ενάντια στη Ρωσία.
Και νομίζω ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή», κατάληξε ο Suslov.

ww.bannkingnews.gr