Η απορία για το τι μπορεί να κρύβεται στον βυθό των θαλασσών, μπορεί να σας κόψει τον ύπνο. Λίγο ο φόβος ενός τεράστιου καρχαρία, λίγο το ενδεχόμενο να πέσετε πάνω σε ένα σκοτεινο ναυάγιο, μια βουτιά στον βυθό, όσο κι αν φαίνεται συναρπαστική, μπορεί να μην και η πιο ελκυστική ιδέα.
Υπάρχουν όμως άνθρωποι που τολμούν και το κάνουν. Πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ότι είναι αρκετά γενναίοι, αφού εξερευνούν τον βυθό στο όνομα της επιστήμης. όπως η ομάδα του National Geographic που βούτηξε στα επικίνδυνα νερά της της Μάγχης με την ελπίδα να βρει στον πυθμένα, την “χαμένη πόλη” της.
Ωστόσο, ο βυθός της θάλασσας μπορεί να αποδειχτεί πιο οικείος στους ανθρώπους από ό,τι νομίζουμε, ειδικά αν συζητούμε για έναν πυθμένα όπου βρίσκεται ένας πολιτισμός 8.000 ετών.
Ο επιστήμονας Άλμπερτ Λιν βάδισε μέσα στα παγωμένα νερά για να εντοπίσει την αρχαία μητρόπολη στα ανοιχτά της νήσου Γουάιτ.
Η Μάγχη είναι ένα διαβόητα δύσκολο μέρος για καταδύσεις λόγω των παγωμένων νερών της και των πολύ ισχυρών ρευμάτων. Αφού κατέβηκε κάτω από την επιφάνεια, η ομάδα του Λιν κατευθύνθηκε προς τον θησαυρό πληροφοριών “από μια άλλη εποχή”. Στο πλαίσιο της σειράς “Χαμένες Πόλεις” του National Geographictoy 2019, ο Άλμπερτ Lin συνεργάστηκε για την αποστολή αυτή με τον ενάλιο αρχαιολόγο Γκάρι Μόμπερ.
Η γενναιότητα της ομάδας, γρήγορα ανταμείφθηκε. Οι δύτες άρχισαν γρήγορα να βρίσκουν σημάδια μιας προηγούμενης ζωής. Λίγα μόλις λεπτά μετά την είσοδό του στα θολά και κρύα νερά βρήκαν τα πρώτα σημάδια. Και δεν έκρυψαν την έκπληξή τους: “Είναι αυτό ένα δέντρο; Υπάρχει ένα δέντρο εδώ κάτω! Ουάου”, αναφώνησε ο Άλμπερτ, λίγα λεπτά μετά την βύθισή του στα νερά της Μάγχης.
Αν και είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, ο σημερινός βυθός της Μάγχης ήταν στην πραγματικότητα ξηρά πριν από 8.000 χρόνια. Η στάθμη της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερη εκείνη την εποχή. Η σημερινή Βρετανία, τότε, ήταν φυσικά συνδεδεμένη με την Ευρώπη.
Όταν ο Άλμπερτ έπεσε πάνω στο δέντρο, στην πραγματικότητα είχε εντοπίσει ένα ξύλο, το οποίο με κάποιο μυστηριώδη τρόπο, είχε επιβιώσει κάτω από το νερό για μια χιλιετία, τουλάχιστον.
Οι δύτες συνέχισαν την έρευνά τους και εντελώς απρόσμενα έπεσαν πάνω σε “κάποιο είδος δομής” στον πυθμένα της Μάγχης.
Το υποβρύχιο βίντεο του National Geographic δείχνει διάφορα στρώματα ξύλου, στοιβάδες, αλληλένδετες μεταξύ τους. Ο Albert υποψιάζεται ότι αυτή η ξύλινη δομή μπορεί να ήταν μια αποβάθρα. “Είναι σαν να καθόμαστε σε μια αρχαία πόλη-φάντασμα, αλλά υποβρύχια”, δήλωσε ο επιστήμονας. Στη συνέχεια άρπαξε ένα μικρό δείγμα της δομής για να το πάρει πίσω στο σκάφος, ώστε να το αναλύσει η ομάδα των ειδικών.
Ο Άλμπερτ Βγήκε στην επιφάνεια και συνέχισε να πανηγυρίζει: «Αυτό ήταν απίστευτο. Φαίνεται ότι υπάρχει ολόκληρη πλατφόρμα εκεί κάτω. Είναι διαστρωμένη, το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο, σχεδόν σαν αποβάθρα. Κάνει κρύο εκεί κάτω και είναι σκοτεινά. Αλλά είναι απίστευτο!»
«Ξέρεις, κατεβαίνεις κάτω και από το σκοτάδι βγαίνει το αρχαίο παρελθόν.» Ο Garry έχει την άποψη ότι η περιοχή χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό για την κατασκευή σκαφών, για ψάρεμα, κυνήγι και για τη συλλογή καλαμιών.
Οι δυο τους άρχισαν να εξετάζουν στην συνέχεια το ξύλο που ήταν “κλειδωμένο στο χρόνο”, με τον ειδικό σε θέματα ωκεανών να εξηγεί πώς κατέληξε εκεί – και πώς είχε επιβιώσει.
Εξήγησε: «Καθώς η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε και το κάλυψε. Από αυτήν την σχισμή έφυγε όλος ο αέρας που ήταν στο ξύλο. Η θάλασσα του πήρε όλο οξυγόνο. Έτσι, το διατήρησε σε ένα είδος αναερόβιου περιβάλλοντος χωρίς οξυγόνο. Θα παρέμενε εκεί για πολλές χιλιάδες χρόνια, αλλά πρόσφατα το παλιό τοπίο διαβρώθηκε και έτσι το βρήκαμε”.
Ο ενάλιος αρχαιολόγος δήλωσε ότι η εύρεση σύνθετων δομών όπως αυτή έχει “διεθνή σημασία”. «Είναι ηλικίας 8.000 ετών», δήλωσε ο Garry και πρόσθεσε: «Δεν τα βρίσκεις αυτά κάθε μέρα».
Υποψιάζεται ότι το ξύλο βρισκόταν δίπλα σε ένα ρέμα – γεγονός που υποδεικνύει ότι μπορεί να ήταν πλατφόρμα ή πλωτή γέφυρα. «Δεν ξέρουμε γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρόμοιο στη χώρα», πρόσθεσε ο Garry.
«Και κάπου βρήκαμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι ο αρχαιότερος χώρος κατασκευής σκαφών στον κόσμο, όπου θα είχαν κατασκευάσει ένα κανό, μια μακρόστενη βάρκα. Με αυτά προφανώς θα μπορούσαν να ταξιδεύουν στην θάλασσα.»
Σίγουρα ξεπερνάει σε ηλικία το σκουριασμένο καροτσάκι για ψώνια ή την χειροβομβίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που πετάχτηκε στο κανάλι και δεν εξερράγη ποτέ.