Be -12: Ο φύλακας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα – Καταστρέφει νάρκες και τα θαλάσσια drones των Ουκρανών

Το Be -12 θα χρησιμοποιηθεί για περιπολίες στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας

Με τον πόλεμο στη Μαύρη Θάλασσα να εντείνεται καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να χρησιμοποιεί νέα σκάφη – drones kamikaze, η Ρωσία παρουσίασε επίσημα τα υδροπλάνα Beriev Be-12.

Πρόκειται να αναλάβουν ρόλο – φύλακα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα βομβαρδίζοντας από αέρος θαλάσσιους στόχους και καταστρέφοντας νάρκες.
Η χρήση εναέριων μέσων την καταστροφή μικρών θαλάσσιων στόχων δεν είναι ασυνεπής με τη ρωσική πρακτική.
Έχει χρησιμοποιήσει ελικόπτερα Mi-8 για να αντιμετωπίσει ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη, μαχητικά Su-30SM και αεροσκάφη Su-24 Fencer.
Πάντως η χρήση όπλων μεγαλύτερου κεφαλαίου για μικρότερα και φθηνότερα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV) αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη «ασυμμετρία» στο σενάριο και μια μειονεκτική αναλογία κόστους προς όφελος για τη Μόσχα.

Άθικτος ο ρωσικός στόλος

Η στρατηγική θέση της Ρωσίας παραμένει ισχυρή και ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας (BSF) άθικτος, με λίγα μόνο σκάφη να έχουν υποστεί ζημιές ενώ τα υπόλοιπα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία βρίσκονται ασφαλή στο λιμάνι του Novorossiysk.
Ωστόσο, η Ουκρανία έχει ανατρέψει με επιτυχία τον προγραμματισμό της Ρωσίας αναγκάζοντάς την να δεσμεύσει μεγαλύτερα μέσα για να πολεμήσει μικρότερα και απλούστερα όπλα, κάτι που αντιπροσωπεύει μια υπερβολή.
Ταυτόχρονα, μπορεί επίσης να υποστηριχθεί ότι η Ουκρανία ουσιαστικά δεν έχει δικό της ναυτικό παρά μόνο ελάχιστα μεγάλα περιπολικά σκάφη, τα οποία η Ρωσία δεν πλήττει, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τώρα τα USV kamikaze.

be12.JPG
Αμφίβιο και θαυματουργό

Το Be -12 θα χρησιμοποιηθεί για περιπολίες στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.
Το αμφίβιο αεροσκάφος καταστρέφει θαλάσσιες νάρκες ενώ ο ομοαξονικός ρότορας Ka-29 χτυπά με το επανδρωμένο πολυβόλο PKM/PKT και τα δίκαννα πυροβόλα όπλα.
Video που δημοσιοποίησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δείχνει το Be-12 ενώ βρίσκεται πάνω από τη θάλασσα, να ανοίγει τις πόρτες της θήκης βομβών βυθού.
Απελευθερώνει μεταξύ οκτώ έως εννέα ζεύγη (16 έως 19 βόμβες), με τις εκρήξεις να φαίνονται για λίγο στο νερό πριν κλείσουν οι πόρτες.
Η άσκηση είχε στόχο να «βελτιώσει τις πρακτικές δεξιότητες για την εξάλειψη στόχων υψηλής ταχύτητας και μικρού μεγέθους στη θάλασσα».
Προς το σκοπό αυτό, «οι πιλότοι του αμφίβιου αεροσκάφους Be-12 βομβάρδισαν έναν στόχο και τα πληρώματα του ελικοπτέρου Ka-29 εξαπέλυσαν πυρά με πολυβόλο μεγάλου διαμετρήματος σε έναν κινούμενο θαλάσσιο στόχο».
be_12_3.JPG

Το Be-12 πέραν του μάχιμου ρόλου, που θα αναλάβει, θα χρησιμεύσει ως αεροσκάφος θαλάσσιας αναγνώρισης και περιπολίας.
Τα πληρώματα του Be-12 θα συνδέονται με άλλα αεροπορικά και ναυτικά μέσα της Δύναμης της Μαύρης Θάλασσας ενημερώνοντάς τα για τυχόν κινήσεις USV.

πηγή