O «κίτρινος πυρετός» των κεντρικών τραπεζών σκοτώνει το δολάριο – Γιατί το 2024 θα είναι το έτος του χρυσού για τους BRICS

Τα κράτη και δη ο Παγκόσμιος Νότος προμηθεύονται χρυσό με ταχείς ρυθμούς, με 374,1 τόνους να αγοράζονται μέσα το 2023
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνουν χρυσό με ρυθμό ρεκόρ, σηματοδοτώντας έναν ιστορικό διαστάσεων μετασχηματισμό του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αυτός ο «πυρετός του χρυσού» δεν αφορά μόνο μία αμυντική στρατηγική για τη διατήρηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων από τις «καταιγίδες» της παγκόσμιας οικονομίας – είναι μια στρατηγική κίνηση στη μεγάλη σκακιέρα του γεωπολιτικού ανταγωνισμού, ένα όπλο ενάντια στην κυριαρχία του δολαρίου.
Τα κράτη και δη ο Παγκόσμιος Νότος προμηθεύονται χρυσό, με 374,1 τόνους να αγοράζονται μέσα το 2023.
Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα αποθέματά τους σε χρυσό ως αντιστάθμιση για τη χειραγώγηση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι των τοπικών νομισμάτων από τη Fed  μέσω των επιτοκίων και της δυνατότητας ελέγχου των παγκόσμιων συναλλαγών από της ΗΠΑ μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Συνεπώς κίνηση προς τον χρυσό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη διαφοροποίηση των περιουσιακών στοιχείων και τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο.
Οι χώρεςτης ομάδας των  BRICS πιέζουν για τη διεξαγωγή μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιπυ εμπορίου με τα τοπικά νομίσματα διαφοροποιώντας σε ιστορικά πρωτοφανή βαθμό τα νομίσματα των διεθνών εμπορικών συναλλαγών και τα συναλλαγματικά τους αποθέματα.
Central banks are rewriting historical highs in the volume of increases in gold reserves, overall global demand for gold is also rising
Γεωπολιτική στροφή και νόμισμα

Η τάση αντανακλά ένα αυξανόμενο συναίσθημα ότι η παγκόσμια επιρροή του δολαρίου πρέπει να μειωθεί καθώς ο παγκόσμιος Νότος ο οποίος εκπροσωπεί την πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη επιζητεί τη χειραφέτηση των διεθνών συναλλαγών.
Ρωσία και Κίνα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαφοροποίησης.
Η πολιτική «δημοσιονομικού φρουρίου» της Ρωσίας περιλαμβάνει σημαντική αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της.
Η Κίνα, όχι πολύ πίσω σε αυτή τη στρατηγική, βλέπει επίσης την αξία στην ενίσχυση των περιουσιακών της στοιχείων σε χρυσό.
Παρά τις ποικίλες πιέσεις, αυτές οι χώρες θεωρούν τη διαφοροποίηση των αποθεματικών τους σε χρυσό ως ένα κρίσιμο βήμα για να αλλάξουν οι οικονομικές σχέσεις ισχύος και σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται η άνοδος της χρήσης των τοπικών νομισμάτων και το σχέδιο για ένα νέο κοινό  νόμισμα των BRICS
Σε μια διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία, η χρήση των τοπικών νομισμάτων πρόκειται να αυξηθεί, αλλάζοντας το τρέχον οικονομικό τοπίο.
Οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να κατέχουν ένα πιο διαφοροποιημένο καλάθι νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως ενός νέου νομίσματος των BRICS.
Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να προσφέρει μια στρατηγική εναλλακτική λύση στο δολάριο, παρέχοντας ένα απόθεμα ασφαλείας έναντι της αστάθειας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-06_143209.png
Τι λένε τα νούμερα…

Οσον αφορά τα στοιχεία, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως συνέχισαν να… καταβροχθίζουν χρυσό τον Νοέμβριο, προσθέτοντας άλλους καθαρούς 44 τόνους στα αποθέματά τους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού τον Νοέμβριο, αυξάνοντας τα αποθέματά της κατά 25 τόνους καθώς συνέχισε να χαλαρώνει τις μεγάλες πωλήσεις που πραγματοποίησε νωρίτερα το 2023.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα πούλησε 160 τόνους χρυσού την περασμένη άνοιξη, αλλά επέστρεψε στις αγορές το τρίτο τρίμηνο του 2023
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η μεγάλη πώληση χρυσού ήταν μια συγκεκριμένη απάντηση στη δυναμική της τοπικής αγοράς και δεν φαινόταν να αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στη μακροπρόθεσμη στρατηγική χρυσού της τουρκικής κεντρικής τράπεζας.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα πούλησε χρυσό στην τοπική αγορά για να ικανοποιήσει τη ζήτηση αφού η κυβέρνηση επέβαλε ποσοστώσεις εισαγωγών σε μια προσπάθεια να βελτιώσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της.
Η χώρα παρουσιάζει σημαντικό εμπορικό έλλειμμα.
Αν και η τουρκική κυβέρνηση επανέφερε τις ποσοστώσεις εισαγωγής χρυσού στις αρχές Αυγούστου, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επανάληψη των πωλήσεων στην τοπική αγορά για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-06_142930.png
Τι έκανε η Κίνα

Η Κίνα συνέχισε να προσθέτει χρυσό στα αποθέματά της με σταθερό ρυθμό τον Νοέμβριο με αγορά 12 τόνων.
Ήταν ο 13ος συνεχόμενος μήνας αγοράς χρυσού για τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.
Από την αρχή του έτους, η κινεζική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επίσημα αποθέματά της κατά 216 τόνους και έχει προσθέσει 267 τόνους από τότε που επανέλαβε τις επίσημες αγορές τον Νοέμβριο του 2022.
Εδώ και καιρό υπάρχουν εικασίες ότι η Κίνα κατέχει πολύ περισσότερο χρυσό από ό,τι αποκαλύπτει επίσημα.
Όπως επεσήμανε ο Jim Rickards, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Κίνα διατηρεί αρκετές χιλιάδες τόνους χρυσού «που δεν είναι καταγεγραμμένοι στα βιβλία» σε μια ξεχωριστή οντότητα που ονομάζεται State Administration for Foreign Exchange (SAFE).
Επίσης, στο τέλος του 2022, υπήρξαν μεγάλες μη αναφερόμενες επίσημα προσθήκες στα αποθεματικά χρυσού της κεντρικής τράπεζας.
Οι κεντρικές τράπεζες που συχνά αγοράζουν χρυσό κρυφά περιλαμβάνουν την Κίνα και τη Ρωσία.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Κίνα ήταν ο αφανής αγοραστής που συσσώρευε αποθέματα χρυσού για να ελαχιστοποιήσει την έκθεση της οικονομίας της στο δολάριο.

Η Πολωνία

Το 2021, ο πρόεδρος της Τράπεζας της Πολωνίας Adam Glapiński ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την διεύρυνση των αποθεμάτων χρυσού της χώρας κατά 100 τόνους.
Η κεντρική τράπεζα πέτυχε αυτόν τον στόχο τον περασμένο μήνα.

Ο Glapiński ανέφερε πρόσφατα ότι η Τράπεζα της Πολωνίας θα συνεχίσει να προσθέτει χρυσό στα αποθεματικά της και αυτό φαίνεται να συμβαίνει.
Η πολωνική κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αγορά του 2023 τον Νοέμβριο, προσθέτοντας 19 τόνους χρυσού στα αποθέματά της.
«Αυτό κάνει την Πολωνία μια πιο αξιόπιστη χώρα, έχουμε καλύτερη θέση σε όλες τις αξιολογήσεις, είμαστε ένας πολύ σοβαρός εταίρος και θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε χρυσό. Το όνειρο είναι να φτάσουμε στο 20%», δήλωσε ο Glapiński.
Όταν ανακοίνωσε το σχέδιο επέκτασης των αποθεμάτων χρυσού της, ο Glapiński επισήμανε ότι η κατοχή χρυσού ήταν θέμα οικονομικής ασφάλειας και σταθερότητας.
Ο χρυσός θα διατηρήσει την αξία του ακόμη και όταν κάποιος…. διακόψει το ρεύμα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καταστρέφοντας παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται σε ηλεκτρονικά λογιστικά αρχεία.
Φυσικά, δεν υποθέτουμε ότι αυτό θα συμβεί.
Και η κεντρική τράπεζα καλείται να είναι προετοιμασμένη ακόμη και για τις πιο δυσμενείς συνθήκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε μια ιδιαίτερη θέση για τον χρυσό στη διαδικασία διαχείρισης συναλλάγματος.
Άλλοι σημαντικοί αγοραστές χρυσού τον Οκτώβριο ήταν:
Τσεχική Δημοκρατία – 3 τόνοι
Δημοκρατία της Κιργιζίας – 1 τόνος
Υπήρχαν δύο αξιόλογοι πωλητές χρυσού τον Νοέμβριο.

Το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν

Η Κεντρική Τράπεζα του Ουζμπεκιστάν εκχώρησε άλλους 11 τόνους χρυσού κατά τη διάρκεια του μήνα.
Αυτό ακολουθεί μετά από μια πώληση 11 τόνων τον Οκτώβριο.
Η Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν συνέχισε επίσης τις πρόσφατες πωλήσεις της, μειώνοντας τα αποθέματά της κατά 3 τόνους.
Δεν είναι ασυνήθιστο για τις τράπεζες που αγοράζουν από την εγχώρια παραγωγή – όπως το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν – να αλλάζουν μεταξύ αγοράς και πώλησης.

Η δυναμική της αγοράς ξεπέρασε τις προσδοκίες

Η αγορά χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες τον Νοέμβριο συνεχίζει μια τάση που έχουμε δει εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.
Το τρίτο τρίμηνο, οι κεντρικές τράπεζες σημείωσαν το δεύτερο υψηλότερο σύνολο αγορών χρυσού για το τρίτο τρίμηνο με βάση τα ιστορικά στοιχεία, ευρισκόμενες μόνο πίσω από το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού δήλωσε ότι «είναι βέβαιο ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά για άλλη μια κολοσσιαία χρονιά αγορών», μετά το ρεκόρ του 2022.
Η δύναμη της αγοράς έχει, σε κάποιο βαθμό, ξεπεράσει τις προσδοκίες μας.
Ενώ ήμασταν σίγουροι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα παραμείνουν καθαροί αγοραστές το 2022, θεωρήσαμε απίθανο να ανταποκριθεί στον όγκο αγορών ρεκόρ του περασμένου έτους.
Εάν οι αγορές συνεχίσουν να είναι ισχυρές το 4ο τρίμηνο, το σύνολο του έτους θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο από ό,τι περιμέναμε.
Ωστόσο, το ιστορικά υψηλό επίπεδο αγορών το 4ο τρίμηνο του 2022 μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεραστεί».
Οι συνολικές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζα το 2022 ανήλθαν σε 1.136 τόνους.
Ήταν το υψηλότερο επίπεδο καθαρών αγορών που έχει καταγραφεί από το 1950, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της μετατρεψιμότητας του δολαρίου σε χρυσό το 1971.
Ήταν η 13η συνεχόμενη χρονιά καθαρών αγορών χρυσού από τα κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-06_142952.png
Η συνεχιζόμενη δυναμική

Σύμφωνα με την Έρευνα για τα Αποθεματικά Χρυσού των Κεντρικών Τραπεζών του 2023 που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, το 24% των κεντρικών τραπεζών δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να προσθέσουν περισσότερο χρυσό στα αποθέματά τους τους προηγούμενους 12 μήνες.
Το 71% των κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι το συνολικό επίπεδο των παγκόσμιων αποθεμάτων θα αυξηθεί τους επόμενους 12 μήνες.
Αυτή η επίδοση αποτελεί μια αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την έρευνα του 2022.

Το μέλλον λοιπόν ανήκει στο χρυσό..

www.bankingnews.gr