• _66A3060aa
    Βυζαντινές Εικόνες - Αγιογραφίες
    Οι θείες εικόνες «ομιλούν» εντός των καρδιών των ανθρώπων και κάθε ψυχή η οποία θα ατενίσει στις θείες...
  • agios-paisios-eikones-vivlia
    Άγιος Παΐσιος
    Μεγάλη ποικιλία από Βυζαντινές εικόνες και βιβλία με τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη στο ixnk.gr

Όταν η Αίγυπτος ήταν Βυζαντινή επαρχία

🔺Οι Βυζαντινοί Κόπτες

Οι Κόπτες ήταν οι Βυζαντινοί / Ρωμαίοι της Αιγύπτου που εθνικά κατάγονταν κυρίως από τους «αρχαίους» Αιγύπτιους και ένα πολύ μικρό ποσοστό του από αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους που εγκαταστάθηκαν στην Αίγυπτο.

📜Μιλούσαν διαλέκτους μιας γλώσσας που ονομαζόταν Κοπτική. Η Κοπτική ήταν μια εξέλιξη της αρχαίας Αιγυπτιακής γλώσσας. Η γραφή της ήταν μια προσαρμοσμένη εκδοχή του Ελληνικού αλφαβήτου.

📜Ιδιαίτερα στην βόρεια Αίγυπτο πολλοί από τους Κόπτες μιλούσαν και Ελληνικά ή και αποκλειστικά μόνο Ελληνικά. Τον 7ο αιώνα, τα Ελληνικά ήταν μια από τις κυρίως ομιλούμενες γλώσσες τις Αιγύπτου για ένα διάστημα περίπου 800 ετών.

🏺Η ιδιαίτερη τεχνοτροπία του υλικού πολιτισμού των Κοπτών που περιλάμβανε επιρροές από αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες και Ρωμαίους, είχε τέτοια ιδιαιτερότητα που, συνήθως τα πλούσια σε αριθμό ευρήματα της Βυζαντινής Αιγύπτου τα βλέπουμε να παρουσιάζονται ως ευρήματα της «Κοπτικής» περιόδου. Η «Κοπτική περίοδος» είναι ένας τεχνητός όρος που καλύπτει τον 3ο με 9ο αιώνα.

✝️ Τον 4ο-5ο αιώνα οι περισσότεροι Κόπτες ήταν πλέον χριστιανοί, ωστόσο διατήρησαν αρκετά στοιχεία της αρχαίας Αιγυπτιακής θρησκείας όπως η μουμιοποίηση των νεκρών. Οι Κόπτες ως αντι-Χαλκηδόνιοι χριστιανοί, υπέστησαν διωγμούς τον 6ο-7ο αιώνα και ιδιαιτέρως από τον αυτοκράτορα Φωκά.

🇸🇦Όπως και οι Βυζαντινοί τον 15ο αιώνα έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ Λατίνων και Τούρκων, έτσι και οι Κόπτες επέλεξαν τους Πέρσες. Βέβαια οι Πέρσες δεν έμειναν για πολύ εκεί καθώς μετά από μια σύντομη ανάκτηση της Αιγύπτου από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο, ήρθαν οι Άραβες.

🇸🇦Η άφιξη των Αράβων, η γλωσσική και πολιτισμική Αραβοποίηση της Αιγύπτου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ποια θα ήταν πιθανότατα η πολιτισμική και γλωσσική μοίρα του σημερινού ελλαδικού χώρου εάν δεν υπήρχε το Βυζάντιο.

🗺️Στην εικόνα ένας χάρτης της Αιγύπτου με τα τοπωνύμια στην Κοπτική γλώσσα. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, κάποια μπορείτε άνετα να τα διαβάσετε.