Κρυφές προετοιμασίες στην Ευρώπη για μια νέα κρίση… επισιτιστική – Τι συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών

Ετοιμασίες στην Ευρώπη για μια νέα διατροφική κρίση
Πάγωσαν οι νέες αποκαλύψεις του Bloomberg.
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν σε προγράμματα που προσομοιώνουν και προβλέπουν μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Ένας συνδυασμός σημαντικών παραγόντων, όπως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και ο αντίκτυπος στις προμήθειες σιτηρών εκεί, καθώς και καιρικά φαινόμενα όπως το Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια και ο αντίκτυπός τους στην παραγωγή σόγιας στη Λατινική Αμερική και οι διαμαρτυρίες των αγροτών κατά της ΕΕ που έχουν διαταράξει τα σούπερ μάρκετ έχουν προκαλέσει ανησυχία, λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Φυσικά, υπάρχει επίσης το παράδειγμα του πόσο δραστικά μια πανδημία μπορεί να επηρεάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Οι αγορές πανικού ήταν μια τάση και συνεχής φόβος τους πρώτους μήνες της κρίσης του κορωνοϊού.
Οι λεπτομέρειες του Bloomberg για μια διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα και η οποία προέβλεπε έλλειψη τροφίμων από το 2024 έως το 2025 στην Ευρώπη, ενίσχυσαν τις ανησυχίες
«Για πάνω από δύο ημέρες στο κέντρο των Βρυξελλών τον περασμένο μήνα, περίπου 60 αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ειδικοί στην επισιτιστική ασφάλεια, εκπρόσωποι του κλάδου και λίγοι δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν για να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα για κάτι που μόλις και μετά βίας ήταν στο ραντάρ πριν από μερικά χρόνια: μια επισιτιστική κρίση», ανέφερε το Bloomberg.
Ο Piotr Magnuszewski, ένας προγραμματιστής συστημάτων και σχεδιαστής παιχνιδιών που βοήθησε στη σύνταξη του σεναρίου gaming της διάσκεψης είπε στους συμμετέχοντες να “περιμένετε ένα επίπεδο χάους” και προειδοποίησε: “Μπορεί μερικές φορές να μπερδεύεστε και να μην έχετε αρκετές πληροφορίες”.
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, αυτό που είναι αξιοσημείωτο σε αυτό είναι το γεγονός ότι μια ήπειρος που ξεχωρίζει ως μεταξύ των περιοχών με την καλύτερη σίτιση στον κόσμο είναι τώρα απασχολημένη με τις δοκιμές ακραίων καταστάσεων του διατροφικού της συστήματος.

Τα σενάρια wargaming

Αν και η ενημέρωση σχετικά με αυτά ήταν μικρή, διέρρευσαν τα σενάρια που παρουσιάστηκαν ενώπιον των συμμετεχόντων στην εκδήλωση wargaming τον περασμένο μήνα:

Αποτυχίες συγκομιδής:
“Το 2025 θα υπάρχουν περισσότερες αποτυχίες στη συγκομιδή.
Αυτές θα επηρεάσουν τις τιμές των ζωοτροφών, γεγονός που περιορίζει την παραγωγή ζώων και ψαριών.
Ορισμένα πλοία που μεταφέρουν καλλιέργειες απομακρύνονται από την Ευρώπη για να καλύψουν τους πλειοδότες αλλού.”

Μείωση των εξαγωγών φοινικέλαιου:
“Τα όρια εξαγωγών φοινικελαίου της Ασίας μειώνουν τώρα τις προμήθειες καθημερινών βασικών προϊόντων από μαργαρίνη μέχρι ψωμί.
Οι ισχυρισμοί για εταιρική απληστία, παραπληροφόρηση και θεωρίες συνωμοσίας εξαπλώνονται.”

Κρίση λιπασμάτων:
«Το κόστος των λιπασμάτων και της ενέργειας που απαιτείται για τις καλλιέργειες και τη διατήρηση της λειτουργίας των θερμοκηπίων αυξήθηκε στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Αναταραχές, καθώς οι ελλείψεις πλήττουν τους πληθυσμούς:
“Τα πράγματα δυσκολεύουν περαιτέρω αργότερα το 2025.
Οι κλέφτες λεηλατούν τα σούπερ μάρκετ.
Η αστυνομία αγωνίζεται να περιορίσει τις ταραχές που εξαπλώνονται στις πόλεις.
Οι άνθρωποι στη Γερμανία δεν μπορούν να βρουν ψάρια και κρέας στα παντοπωλεία.
Οι κτηνοτρόφοι χρεοκοπούν.”

Ο θυμός του πλήθους στοχεύει ελίτ και εταιρείες
“Εν τω μεταξύ, η εστίαση του κοινού μετατοπίζεται στην κερδοσκοπία από εμπόρους εμπορευμάτων.
Οι μικρές φάρμες πέφτουν σαν ντόμινο, ενώ οι επιθέσεις σε μετανάστες αρχίζουν να γίνονται πιο διαδεδομένες.
Είναι η ΕΕ ένα πλοίο που βυθίζεται, ρωτά κάποιος στο βίντεο;”

Οι λύσεις

Όσον αφορά τις “λύσεις” – είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είπαν (ή μάλλον το πήραν ως υπόθεση) ότι οι πληθυσμοί θα έπρεπε να απογαλακτιστούν από το κρέας.
«Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με μια συνεδρία ενσυνειδητότητας πριν επικεντρωθούμε σε προτάσεις πολιτικής και τυχόν συμπεράσματα», έγραψε ο παρευρισκόμενος δημοσιογράφος του Bloomberg.
“Υπήρχε μικρή αντίρρηση στην ιδέα ότι οι δίαιτες πρέπει να στραφούν προς πιο υγιεινές επιλογές και μακριά από το κρέας.
Ερωτήματα προέκυψαν σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης των αποθεμάτων τροφίμων και παρακολούθησης του επιπέδου των αποθεμάτων.”
Το ποιος είναι αυτός που θα «διαχειρίζεται» τα αποθέματα φαγητού είναι ένα ενδιαφέρον, και ενδεχομένως τρομακτικό, σενάριο να φανταστεί κανείς επίσης.

www.bankingnews.gr