Γυναίκα συνομίλησε με τη νεκρή μητέρα της μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης – Ζητάμε παρηγοριά στο ψέμα αντί στο Θεό
Μετά τον θάνατο της μητέρας της, μία γυναίκα αναζητούσε απεγνωσμένα μια διέξοδο για τη θλίψη της. «Όταν είσαι αδύναμος, δέχεσαι τα πάντα» παραδέχθηκε.
Η Sirine Malas, που είναι ηθοποιός, χωρίστηκε από τη μητέρα της, Najah, όταν έφυγε από την πατρίδα τους, την Συρία, για να μετακομίσει στη Γερμανία το 2015. Στο Βερολίνο, η Sirine γέννησε το πρώτο της παιδί, την Ischtar, και ήθελε όσο τίποτα άλλο να τη γνωρίσει η μητέρα της. Αλλά δεν πρόλαβε.
Η Najah πέθανε απροσδόκητα από νεφρική ανεπάρκεια το 2018 σε ηλικία 82 ετών. «Ήταν μια καθοδηγητική δύναμη στη ζωή μου. Μου έμαθε πώς να αγαπώ τον εαυτό μου» ανέφερε η Sirine για τη μητέρα της. «Το όλο θέμα ήταν σκληρό επειδή συνέβη ξαφνικά. Ήθελα πραγματικά, πραγματικά να γνωρίσει την κόρη μου και ήθελα να έχω αυτή την τελευταία επανασύνδεση. Η θλίψη ήταν αβάσταχτη» πρόσθεσε.
«Απλά θέλεις οποιαδήποτε διέξοδο. Για όλα αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα… αν τα αφήσεις εκεί, αρχίζουν να σε σκοτώνουν, αρχίζουν να σε πνίγουν. Ήθελα αυτή την τελευταία ευκαιρία (να της μιλήσω)» τόνισε.
Η θλίψη οδήγησε την Sirine στο Project December
Έπειτα από τέσσερα χρόνια που πάλευε να επεξεργαστεί την απώλειά της, η Sirine στράφηκε στο Project December, ένα εργαλείο ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη) που ισχυρίζεται ότι «προσομοιώνει τους νεκρούς».
Οι χρήστες συμπληρώνουν μια σύντομη ηλεκτρονική φόρμα με πληροφορίες για το πρόσωπο που έχασαν, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας του, της σχέσης του με τον χρήστη και ενός αποσπάσματος από το πρόσωπο.
Οι απαντήσεις τροφοδοτούνται στη συνέχεια σε ένα AI chatbot που τροφοδοτείται από το GPT2 της OpenAI, μια πρώιμη έκδοση του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT. Αυτό δημιουργεί ένα προφίλ με βάση τη μνήμη του χρήστη για τον αποθανόντα.
Τέτοια μοντέλα συνήθως εκπαιδεύονται σε ένα τεράστιο φάσμα βιβλίων, άρθρων και κειμένων από όλο το διαδίκτυο για να παράγουν απαντήσεις σε ερωτήσεις με τρόπο παρόμοιο με ένα εργαλείο πρόβλεψης λέξεων. Οι απαντήσεις δεν βασίζονται στην ακρίβεια των γεγονότων.
Με κόστος 10 δολάρια, οι χρήστες μπορούν να στείλουν μήνυμα στο chatbot για περίπου μία ώρα.
«Τρομακτικά» αποτελέσματα
Για τη Sirine, τα αποτελέσματα της χρήσης του chatbot ήταν «τρομακτικά». «Υπήρχαν στιγμές που ένιωσα ότι ήταν πολύ αληθινές. Υπήρχαν επίσης στιγμές που σκέφτηκα ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο» αποκάλυψε.
Το chatbot, μιμούμενο τη μητέρα της, chatbot αναφέρονταν στη Sirine με το χαϊδευτικό της όνομα – το οποίο είχε συμπεριλάβει στην ηλεκτρονική φόρμα – τη ρωτούσε αν τρώει καλά και της έλεγε ότι την παρακολουθεί.
«Είμαι λίγο πνευματικό άτομο και ένιωσα ότι αυτό είναι ένα μέσο» δήλωσε ο Sirine.
Μία τελευταία συζήτηση με τον «νεκρό»
Το Project December έχει περισσότερους από 3.000 χρήστες, η πλειονότητα των οποίων το έχει χρησιμοποιήσει για να μιμηθεί ένα αποθανόν αγαπημένο πρόσωπο σε συζήτηση. Ο Jason Rohrer, ο ιδρυτής της υπηρεσίας, λέει ότι οι χρήστες είναι συνήθως άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει την ξαφνική απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Project December για αυτόν τον σκοπό έχουν την τελευταία τους συζήτηση με αυτό το νεκρό αγαπημένο πρόσωπο με έναν προσομοιωμένο τρόπο και στη συνέχεια προχωρούν. Θέλω να πω, είναι πολύ λίγοι οι πελάτες που συνεχίζουν να επιστρέφουν και να κρατούν το άτομο ζωντανό» ανέφερε.
Τονίζει ότι δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι άνθρωποι “εθίζονται” στο εργαλείο και αγωνίζονται να το αφήσουν. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι τέτοια εργαλεία θα μπορούσαν να διακόψουν τη φυσική διαδικασία του πένθους.
«Η πλειονότητα της θεραπείας πένθους έχει να κάνει με το να μάθεις να συμβιβάζεσαι με την απουσία – να μάθεις να αναγνωρίζεις τη νέα πραγματικότητα ή το νέο φυσιολογικό… οπότε αυτό θα μπορούσε να το διακόψει αυτό» λέει η διαπιστευμένη θεραπεύτρια από τη Βρετανική Ένωση Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, Billie Dunlevy.
Στον απόηχο της θλίψης, μερικοί άνθρωποι αποσύρονται και απομονώνονται, τονίζει.
Δεν υπάρχουν κανόνες για τη μίμηση των νεκρών μέσω AI
Προς το παρόν δεν υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί που να διέπουν τη χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για τη μίμηση των νεκρών.
Το πρώτο ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο στον κόσμο σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη περνάει από τα τελικά στάδια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από την ψήφισή του σε νόμο, οπότε και θα επιβάλλει ρυθμίσεις με βάση το επίπεδο κινδύνου που ενέχουν οι διάφορες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
Το chatbot του Project December έδωσε στη Sirine το «αντίο» που χρειαζόταν, αλλά προειδοποίησε τους πενθούντες να είναι προσεκτικοί.
«Είναι πολύ χρήσιμο και πολύ επαναστατικό. Ήμουν πολύ προσεκτική για να μην εμπλακώ υπερβολικά με αυτό. Μπορώ να δω τους ανθρώπους να εθίζονται εύκολα στη χρήση του, να απογοητεύονται από αυτό, να θέλουν να το πιστέψουν σε σημείο που μπορεί να γίνει κακό. Δεν θα συνιστούσα στους ανθρώπους να προσκολλώνται πολύ σε κάτι τέτοιο, γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο» τόνισε η Sirine.