Πράσινο φως από τους Ρώσους πολίτες στις ιστορικές αποφάσεις του Putin για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου
Ιστορικών διαστάσεων εκλογικό θρίαμβο με νίκη ρεκόρ κατήγαγε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, ο οποίος στις τριήμερες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Ρωσία (15 -17 Μαρτίου 2024) συγκέντρωσε ένα ασύλληπτο ποσοστό.
Ο Vladimir Putin, ένας πραγματικός εθνικός ηγέτης που θα έχει μία νέα εξαετή θητεία, σε μία ιστορικής σημασίας χρονική συγκυρία για τη χώρα του και εν μέσω της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, συσπείρωσε σχεδόν όλον τον πληθυσμό γύρω του και καταγράφει ποσοστό άνω του 87% που αποτελεί εκλογική νίκη ρεκόρ στη σύγχρονη Ρωσία.
Μετά την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών, ο Putin έφτασε το βράδυ της Κυριακής (17/3/2024) στο αρχηγείο του προεκλογικού του αγώνα στο Gostiny Dvor της Μόσχας.
Είχε συνάντηση με το προσωπικό του αρχηγείου και τους στενούς του συνεργάτες.
Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε στελέχη και εργαζόμενους για όλα όσα προσέφεραν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Τα αποτελέσματα στο 70% – Νίκη ρεκόρ στη σύγχρονη Ρωσία
Με βάση το 60% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων ο Vladimir Putin συγκεντρώνει το 87,19% των ψήφων, ο Nikolai Kharitonov 4,18%, ο Vladislav Davankov 4,07% και ο Leonid Slutsky, 3,15%.
Το εκλογικό αποτέλεσμα Putin αποτελεί νίκη – ρεκόρ στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας.
Το 2018 συγκέντρωσε 76,69% και το 2012 63,6%. Ο Dmitry Medvedev κέρδισε το 2008 70,28%.
Το 2004 και το 2000 ο Putin κέρδισε με 71,31% και 52,9% αντίστοιχα.
Το 1996, ο Boris Yeltsin κέρδισε τον δεύτερο γύρο με αποτέλεσμα 53,82%.
Σάρωσε ο Putin στις προσαρτημένες περιοχές
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ο Putin έλαβε από 88% έως 95% ων ψήφων στις νέες περιφέρειες (Donetsk, Lugansk, Zaporizhia, Kherson).
Ο Putin έλαβε το 95% των ψήφων στο Donetsk – Pushilin: Οι κάτοικοι τον βλέπουν ως υπερασπιστή της πατρίδας
Οι κάτοικοι του Donetsk βλέπουν τον Vladimir Putin, ως πραγματικό υπερασπιστή της πατρίδας, δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας Denis Pushilin.
Συνέχισε λέγοντας ότι η υψηλή συμμετοχή στην περιοχή απέδειξε την πίστη της στη Ρωσία και ότι οι κάτοικοί της βρίσκονται πλήρως πίσω από τον ηγέτη.
«Ο Vladimir Vladimirovich (Putin) ήταν αυτός του οποίου οι αποφάσεις έσωσαν το Donbass και μας επέτρεψαν να παραμείνουμε αυτό που είμαστε, να διατηρήσουμε τη γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας, τις παραδοσιακές μας αξίες», πρόσθεσε.
Με καταμετρημένο το 100% στο Donetsk ο Putin έλαβε το 95,23% των ψήφων.
Το Exit Poll
Ο Ρώσος ηγέτης είχε το ίδιο ποσοστό και στις δύο έρευνες, που διενεργήθηκαν τόσο από το Public Opinion Foundation (FOM) όσο και το Russian Public Opinion Research Center (VCIOM), που προηγήθηκαν των αποτελεσμάτων.
Ο Putin, συγκέντρωσε ποσοστό 87%
Ακολουθούν ο Nikolai Kharitonov, CPRF: FOM – 4.7%, VCIOM – 4.5% ο Vladislav Davankov, New Peοple: FOM – 3.6%, VCIOM – 3.8% και ο Leonid Slutsky, LDPR: FOM – 2.5%, VCIOM – 2.3%.
Στο 73,3% η συμμετοχή
Η συμμετοχή στις ρωσικές προεδρικές εκλογές ξεπέρασε το 73% (73,3%) όταν στις δυτικές χώρες η αποχή υπερβαίνει το 40%.
Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές της Ρωσικής Ομοσπονδίας την τρίτη ημέρα της ψηφοφορίας (17/3/2024) ήταν στο 74,22% στις 19:37 ώρα Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον ιστότοπο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.
Στις 15:03 ώρα Ελλάδας την τρίτη ημέρα της ψηφοφορίας, η συμμετοχή ήταν 70,01%.
Στις προεδρικές εκλογές της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2018, η συμμετοχή ανήλθε στο 67%.
Οι εκλογές διεξήχθησαν σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας οι εκλογές και τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024.
Συγχαρητήρια Medvedev
Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Mevdedev, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 έως το 2022, συνεχάρη τον Vladimir Putin για τη σημαντική του νίκη στις προεδρικές εκλογές.
Συγχαρητήρια στον Putin από τον Πάπα Φραγκίσκο
Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Ένωσης Παλαιών Πιστών Leonid Sevastianov, ύστερα από επικοινωνία με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο, δήλωσε ότι ο ποντίφικας συνεχάρη τον Vladimir Putin για την επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου της Ρωσίας.
«Ο Πάπας συγχαίρει τον Vladimir Putin για την επανεκλογή του ως Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Sevastianov.
Σημείωσε επίσης ότι «ο Πάπας Φραγκίσκος βλέπει το Βατικανό ως μια διεθνή πλατφόρμα διαλόγου που θα μπορούσε να αντικαταστήσει ορισμένες από τις λειτουργίες του ΟΗΕ».
Τι σημαίνει η ιστορική νίκη Putin
Τριάντα χρόνια αναμένεται να κρατήσει ο Putin στα χέρια του το τιμόνι της Ρωσίας.
Οι εκλογές διεξήχθησαν σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο και ο Putin ως εθνικός ηγέτης, που εκφράζει όλο τον ρωσικό πληθυσμό απευθύνθηκε στους πολίτες μέσω των εκλογών για να ζητήσει το πράσινο φως, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, που είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Ρωσίας.
Ο Putin έλαβε την εξουσιοδότηση αυτή από τον ρωσικό πληθυσμό που συσπειρώθηκε γύρω από τον ηγέτη ο οποίος κράτησε όρθια τη χώρα, παρά τη λυσσαλέα επίθεση της Δύσης με τον πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία, τον συνεχή εξοπλισμό στο καθεστώς Zelensky και τις αλλεπάλληλες κυρώσεις ΗΠΑ – ΕΕ.
Και όχι μόνο κράτησε όρθια τη Ρωσία αλλά με ρυθμούς ανάπτυξης αδιανόητους για χώρα που βρίσκεται σε πολεμική σύγκρουση.
Μόνο το 2024 η Ρωσία είχε ρυθμό ανάπτυξης 3,6%.
Ritter (Πρώην CIA): O Putin αναζωογόνησε τη Ρωσία, έχει πάθος για την πατρίδα του
Ο Vladimir Putin άρχισε να αναδεικνύεται στην πολιτική σκηνή κατά τη διάρκεια των δυσκολιών της χώρας στη δεκαετία του 1990, όταν η ίδια η ύπαρξη του ρωσικού έθνους ήταν στον αέρα, είπε στο Sputnik ο Scott Ritter πρώην στέλεχος και αξιωματικός της CIA.
Σύμφωνα με τον Ritter, η διαδικασία αναζωογόνησης του ρωσικού έθνους ήταν ένα από τα βασικά επιτεύγματα του Putin.
Κάποιος πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η διαδικασία «δεν συνέβη στο κενό» και ήταν «το προϊόν μιας αφοσιωμένης εργασίας ενός τέταρτου αιώνα εκ μέρους του Vladimir Putin για τη Ρωσία και τον ρωσικό λαό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ritter.
Υπενθύμισε την ομιλία του Putin στο κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο όταν ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για «την περηφάνια που έχουν οι Ρώσοι στη χώρα τους, την περηφάνια που έχει που είναι Ρώσος ηγέτης, ότι η Ρωσία είναι ένας πολιτισμός που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τον υπόλοιπο κόσμο, ότι ένας κόσμος χωρίς τη Ρωσία είναι ένας κόσμος που δεν μπορεί να υπάρξει».
Φαίνεται, ωστόσο, οι άνθρωποι «δεν καταλαβαίνουν από πού προέρχεται αυτό», σύμφωνα με τον Ritter.
«Βλέπετε, η ρίζα όλου αυτού του πάθους για τη Ρωσία προέρχεται από τη δεκαετία του 1990, την εποχή που τέθηκε υπό αμφισβήτηση η ίδια η ύπαρξη του ρωσικού κράτους, του ρωσικού λαού, του ρωσικού έθνους. τον απόηχο της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.
Γεννήθηκε από τους σκοτεινούς καιρούς της αποτυχίας της perestroika», που είδε το «αποτυχημένο παιχνίδι του πρώην σοβιετικού ηγέτη Mikhail Gorbachev να μεταβεί από μια κομμουνιστική κοινωνία σε μια κοινωνία όπου θα μπορούσε να επικρατήσει ο δυτικός καπιταλισμός της αγοράς». σημείωσε ο Αμερικανός ειδικός.
Ομαλά η εκλογική διαδικασία, παρά το κλίμα τρομοκρατίας από Δύση – Ουκρανία
Σύμφωνα με την επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ella Pamfilova, 1115 διεθνείς παρατηρητές από 129 χώρες έχουν μεταβεί στη χώρα παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία.
Η ΚΕΕ της Ρωσίας έκανε λόγο για ομαλή εκλογική διαδικασία στα περισσότερα από 94.000 εκλογικά τμήματα εντός και εκτός Ρωσίας και χαρακτήρισε μεμονωμένα τα περιστατικά, όπου κάποιοι πολίτες έριξαν χρώμα ή ιώδιο σε κάλπες, έβαλαν φωτιά ή έριξαν ακόμη και βόμβα μολότοφ, με αποτέλεσμα να συλληφθούν.
«Σε 20 περιφέρειες και συνολικά 29 εκλογικά τμήματα ασκήθηκαν διοικητικά μέτρα εναντίον κάποιων επιπόλαιων ανθρώπων για διάφορους λόγους», δήλωσε η πρόεδρος της ΚΕΕ Ella Pamfilova, σημειώνοντας ότι καταγράφηκαν 20 απόπειρες να ριχτεί κάποιο υγρό στο εσωτερικό καλπών, 8 απόπειρες εμπρησμού και 1 χρήση καπνογόνου.
Στην Αγία Πετρούπολη συνελήφθη με δικαστική απόφαση η νεαρή, που έριξε βόμβα στον τοίχο εκλογικού τμήματος.
Κατά την πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας καταστράφηκαν οριστικά 214 ψηφοδέλτια και οι ένοχοι για τις πράξεις αυτές «δέχονταν τηλεφωνικές κλήσεις με σχετικές οδηγίες από το έδαφος της Ουκρανίας και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες».
280.000 διαδικτυακές επιθέσεις
Από την έναρξη της ψηφοφορίας στις 15 Μαρτίου και ως το μεσημέρι της 3ης ημέρας των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, 17 Μαρτίου, έχουν αποκλειστεί 280.000 DDOS-επιθέσεις στο σύστημα διαδικτυακής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της Μόσχας, DEG, μέθοδο, που είχαν προεπιλέξει πάνω από 4,1 εκατομμύρια πολίτες, όπως ανέφερε η επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (CEC) της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ella Pamfilova.
Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 12,6 χιλιάδες επικίνδυνες επιπτώσεις στον ιστότοπο της CEC.
Ο επικεφαλής του Δημόσιου Αρχηγείου για την Παρακολούθηση των Εκλογών στη Μόσχα, ο Vadim Kovalev είπε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων στο σύστημα διαδικτυακής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της Μόσχας (DEG) στον κυβερνοχώρο προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Zakharova: Δεν είναι δικό μας πρόβλημα η αναγνώριση ή όχι των εκλογών από δυτικούς
Κατά την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, οι δηλώσεις δυτικών ηγετών ότι δεν αναγνωρίζουν τις εκλογές στη Ρωσία «είναι δικό τους πρόβλημα, είναι οι δικές μας εκλογές, η δική μας χώρα, εμείς θα ζήσουμε σ’ αυτήν, τι λόγο έχουν αυτοί;».
Η Maria Zakharova εκτίμησε ότι το Κίεβο «για άλλη μια φορά χτύπησε σήμερα στο Belgorod, όπως και πριν, για να ακυρώσει την ψηφοφορία, να φοβίσει τους ανθρώπους», καθώς οι επιθέσεις στη μεθοριακή με την Ουκρανία πόλη συνεχίστηκαν για τρίτο 24ωρο.
Η Ρωσίδα εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι «οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει μεγάλο αριθμό ψευδών ειδήσεων κάθε είδους για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών», ενώ και ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ Αnatoly Antonov δήλωσε, σύμφωνα με το δίκτυο Russia Today, ότι οι επιθέσεις των χάκερ στο σύστημα των ρωσικών εκλογών γίνονται «ολοφάνερα και όχι χωρίς τη βοήθεια χωρών της Δύσης».
Λευκός Οίκος: Ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες οι εκλογές στη Ρωσία – Zelensky: Ο δικτάτορας θα δικαστεί στη Χάγη
Οι ρωσικές εκλογές ήταν «προφανώς όχι ελεύθερες ούτε δίκαιες» καθώς ο Πρόεδρος Vladimir Putin είχε φυλακίσει τους αντιπάλους του και εμπόδισε άλλους υποψήφιους να αντιπαρατεθούν», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος τη Κυριακή 17 Μαρτίου, λίγα λεπτά μετά την πρώτη ανακοίνωση της Μόσχας για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ,που αρνείται πεισματικά να διεξάγει εκλογές στην Ουκρανία δήλωσε ότι «ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin με στόχο να κυβερνήσει για πάντα μετέτρεψε την εκλογική διαδικασία σε παράνομη απομίμηση».
«Ο Ρώσος δικτάτορας κάνει προσομοίωση εκλογών, άρρωστος για την εξουσία.
«Δεν υπάρχει καμία νομιμότητα σε αυτή την απομίμηση εκλογών και δεν μπορεί να υπάρξει.
Αυτό το άτομο θα πρέπει να δικαστεί στη Χάγη.
Αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε», πρόσθεσε.
Βρετανία – Γερμανία: Άδικες και ανελεύθερες εκλογές
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Cameron χαρακτήρισε τις ρωσικές προεδρικές εκλογές «ανελεύθερες και άδικες».
«Στη Ρωσία, τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν μετά την παράνομη διεξαγωγή εκλογών στην επικράτεια της Ουκρανίας, την έλλειψη επιλογής για τους ψηφοφόρους και την έλλειψη ανεξάρτητης παρακολούθησης από τον ΟΑΣΕ. Δεν μοιάζουν έτσι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», ο υπουργός έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο Χ.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει προηγουμένως ότι «οι εκλογές στη Ρωσία δεν είναι ελεύθερες και δίκαιες».
www. bankingnews.gr