ΑΡΧΥΤΑΣ: Αντίστροφη μέτρηση για την παρθενική εμφάνιση του πρώτου ελληνικού drone

Η έλευση του Απριλίου φέρνει και την παρθενική εμφάνιση στους αιθέρες του πρώτου ελληνικού drone ΑΡΧΥΤΑΣ, που αναπτύσσει η ΕΑΒ. Μία πτήση – σταθμό στο πρόγραμμα εξοπλισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πρωταπριλιά και δεν είναι ψέμα. Το πρώτο μεγάλο drone ελληνικής παραγωγής ετοιμάζεται να απογειωθεί και να απλώσει τα φτερά του στους αιθέρες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΕΑΒ, που είχε ανακοινώσει το υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης του νέου ΔΣ της εταιρείας, η πρώτη δοκιμαστική του πτήση θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Απριλίου και η έναρξη της μαζικής παραγωγής τον Μάιο του 2025.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος τύπου μικτής πτέρυγας, με σχεδιασμό που διαφέρει από όλα τα άλλα UAV, καθώς διαθέτει VTOL (κάθετη απογείωση και προσγείωση).

Το VTOL UAV του προγράμματος «Αρχύτας» είναι βασισμένο σε πλατφόρμα σταθερής πτέρυγας της κλάσης tactical UAV μεγάλων διαστάσεων.

Για την κατασκευή του η ΕΑΒ συνεργάζεται με τρία Πανεπιστήμια, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η παραγωγή του θα γίνεται αποκλειστικά από την ΕΑΒ, τα πάντα θα είναι ελληνικά, και οι αισθητήρες που φέρει έχουν προέλευση από το εξωτερικό.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει να μπορεί μεταφέρει φορτίο έως 25 κιλά ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες, πιο εξελιγμένες εκδόσεις.

Ακολουθεί ο «ΓΡΥΠΑΣ»
Παράλληλα, ακολουθεί και το πρόγραμμα ΓΡΥΠΑΣ.

Αυτό είναι το όνομα που επελέγη για το δεύτερο στη σειρά ανάπτυξης Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV ή Drone όπως λέγεται), το οποίο σχεδιάζεται στην ΕΑΒ με την συνεργασία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το «Γρύπας» είναι ένα σύνθετο drone, καθαρά επιθετικού ρόλου, που θα φέρει οπλισμό και θα έχει μεγάλη αυτονομία κι επιχειρησιακή εμβέλεια. Την πρωτοβουλία έχει το υπουργείο Οικονομικών με την συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τα Γενικά Επιτελεία του Ελληνικού Πενταγώνου.

Χαρακτηριστικά
Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο στο enikos.gr για το πρόγραμμα ΓΡΥΠΑΣ, αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα σχεδίασής του και ένα μεγάλο μέρος της τεχνολογικής του εξέλιξης. Σε ό, τι αφορά το μέγεθος τοποθετείται ανάμεσα από το ισραηλινό HERON και το αμερικανικό MQ-9 Reaper. Δύο drones με τα οποία είναι οικείες οι Ένοπλες Δυνάμεις, αφού τα μεν ισραηλινά επιχειρούν ήδη για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού ενώ τα MQ-9 βρίσκονται στο στάδιο ένταξης και ήδη έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα, όπου βρίσκονται 10 αμερικανικά τύπου.

«Με απλά λόγια, δεν έχει καμία σχέση με φτηνές κατασκευές τύπου Bayraktar. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός mega-drone που θα μπορεί να πρωταγωνιστεί ουσιαστικά επί του πεδίου» εξηγεί άριστος γνώστης του προγράμματος.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν στο enikos.gr κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά του.

Πρόκειται για ένα αερόχημα βάρους άνω των 3 τόνων με το ωφέλιμο οπλικό του φορτίο και άνοιγμα πτερυγίων 20 μέτρα. Με επιχειρησιακό ταβάνι τα 50.000 πόδια, εμβέλεια άνω των 2.000 χλμ και αυτονομία που θα πλησιάζει τις 40 ώρες, το φιλόδοξο πρόγραμμα δείχνει ότι ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά. Εμφανισιακά έχει αρκετές ομοιότητες με το HERON.

Δεν είναι απλό πράγμα η υλοποίηση τέτοιου project. Χρειάζονται πολλά χρήματα, στήριξη και κυρίως τεχνογνωσία, η οποία δεν είναι ελεύθερη. Όπως για παράδειγμα το “Software to Mission Computer”, δηλαδή ο «Υπολογιστής Αποστολών». Δεν υπάρχει έτοιμο λογισμικό για την άφεση των βομβών και δεν είναι μία απλή υπόθεση. Διότι κανείς δεν θέλει να δει το σενάριο να φεύγουν οι βόμβες κατά λάθος ενώ πετά πάνω από κατοικημένη περιοχή την οποία υποτίθεται πώς προστατεύει. Πολλά τμήματα του προγράμματος ξεκινούν από το «μηδέν». Όμως είναι αποφασισμένοι να περάσουν από πιστοποίηση για κάθε στάδιο.

πηγή