Δεν θα ξεχάσουμε τα δάκρυά σου Σέρβε αδερφέ μας. Σε όλο τον κόσμο οι απλοί άνθρωποι ξέρουν ότι οι αληθινοί γενοκτόνοι είναι οι αμερικανοί

Δεν θα ξεχάσουμε τα δάκρυά σου Σέρβε αδερφέ μας. Σε όλο τον κόσμο οι απλοί άνθρωποι ξέρουν ότι οι αληθινοί γενοκτόνοι είναι οι αμερικανοί

Δεν θα ξεχάσουμε τα δάκρυά σου Σέρβε αδερφέ μας. Σε όλο τον κόσμο οι απλοί άνθρωποι ξέρουν ότι οι αληθινοί γενοκτόνοι είναι οι αμερικανοί, οι γερμανοί και οι τούρκοι

Με 84 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 68 αποχές, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα, με το οποίο κηρύσσεται η 11η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα.

Αντίθετες ήταν οι αντιπροσωπείες της Αντίγκουα, της Λευκορωσίας, της Κίνας, των Κομόρων, της Κούβας, της Βόρειας Κορέας, της ΛΔ Κονγκό, της Ερυθραίας, της Δομινίκας, της Εσβατίνι, της Γρενάδας, της Ουγγαρίας, του Μάλι, του Ναούρου, της Νικαράγουας, της Ρωσίας, του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, της Σερβίας και της Συρίας.

Στόχος του ψηφίσματος είναι να ανακηρυχθεί η 11η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Μνήμης της Γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα το 1995.

Το σχέδιο ψηφίσματος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Πρέσβειρα της Γερμανίας, Antje Lendertse.

Βούτσιτς: Γιατί η Γερμανία δεν μιλά για τη γενοκτονία που έπραξε η χώρα της;

Μετά από αυτήν μίλησε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος είπε ότι δυσκολεύεται να μιλήσει μετά τη Γερμανίδα πρέσβειρα και κάλεσε όλους να καταψηφίσουν το ψήφισμα.

Έθεσε πολλές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, γιατί η Γερμανία κράτησε τα πάντα κρυφά σχετικά με το ψήφισμα.
Ποιος το χρειάζεται αυτό; Και γιατί αυτή τη στιγμή, και γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν άρχισαν να μιλάνε για τη γενοκτονία που διέπραξε η χώρα τους; ρώτησε ο Βούτσιτς, αναφερόμενος στη Γερμανία.

Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Σερβία ήταν από τους λίγους που ήταν κατά του ναζισμού. Γιατί δεν ξεκίνησαν με αυτό το ψήφισμα, γιατί χρειάζονταν αυτό το ψήφισμα τώρα και αυτή τη στιγμή. Δεν θα μιλήσω για τη Γάζα τώρα», είπε ο Βούτσιτς.

«Ξέρω ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς μας σήμερα, ρωτάω τους ισχυρούς, κάποιοι θα πουν ότι είναι αλαζονικό, γιατί ασκήσατε τόση πίεση σε μια μικρή χώρα όπως η Σερβία, γιατί απειλήσατε κράτη μέλη που δεν θέλουν να ψηφίσουν υπέρ του ψηφίσματος; Είναι αυτές οι δημοκρατικές αξίες;

Έχω δεκάδες παραδείγματα. Υπάρχει ακόμη μια μικρή χώρα στα Βαλκάνια που λέει ότι θα καταψηφίσει αυτό το ψήφισμα, το οποίο θα ανοίξει τελικά το κουτί της Πανδώρας. Θα το αντιμετωπίσετε, πώς θα εξηγήσετε ότι αυτό το τρομερό έγκλημα, η σφαγή, 8.000 σκοτωμένοι (Βόσνιοι) και 20.000 άνθρωποι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή η δολοφονία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Σερβία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δήλωσε ότι επισκέφθηκε τη Σρεμπρένιτσα όπου τον «λιντσάρανε». Ο Βούτσιτς υποσχέθηκε να φέρει τη σημαία, γιατί η Σερβία είναι ένα περήφανο έθνος που πάντα μπορούσε να αμυνθεί. «Σήμερα δεν υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας αλλά τον κόσμο και τις αρχές του διεθνούς δημοσίου δικαίου», είπε.

Η πρόταση του εγγράφου, του οποίου η επίσημη ονομασία είναι «Διεθνής Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα το 1995», συντάχθηκε από τη Γερμανία και τη Ρουάντα, οι οποίοι πρότειναν δύο τροπολογίες στην πρόταση του ψηφίσματος.

Από τα Βαλκάνια υπέρ της γενοκτονίας ψήφισαν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Σλοβενία, η Κροατία, οι μαϊμούδες των Σκοπίων.