Φρένο στην είσοδο νέων χωρών στον Οργανισμό BRICS
Οι BRICS αναστέλλουν τη διαδικασία αποδοχής νέων μελών στον οργανισμό. Ο λόγος αυτής της απόφασης είναι η ανάγκη επεξεργασίας κριτηρίων ένταξης. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η ένωση θα πρέπει να αναπτύξει ένα ειδικό μοντέλο ολοκλήρωσης, ποιοτικά διαφορετικό από παρόμοιες διαδικασίες σε άλλα διεθνή μπλοκ, γράφουν σήμερα τα ρωσικά media.
Με συντριπτική πλειοψηφία ψήφων, οι χώρες BRICS αποφάσισαν να «κάνουν ένα διάλειμμα» στη διαδικασία αποδοχής νέων μελών. Αυτό ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι απαραίτητο για να «χωνέψουν» τους νεοαφιχθέντες, που έχουν διπλασιάσει τη σύνθεση του οργανισμού.
Έγινε επίσης γνωστό ότι ως μέρος της ένταξης στις BRICS, θα εισαχθούν κατηγορίες ή «βήματα».
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Εθνοσυνέλευσης της Λευκορωσίας, Ναταλία Κοτσανόβα, τόνισε ότι η Ένωση σχεδιάζει να εφαρμόσει την έννοια των χωρών εταίρων. Κατά τη γνώμη της, αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα πριν την πλήρη ένταξη στον οργανισμό.
«Σίγουρα θα προωθήσουμε τους Λευκορώσους φίλους μας, καθώς και αρκετούς άλλους ομοϊδεάτες μας», σημείωσε.
Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον για τον οργανισμό BRICS σε όλο τον κόσμο αυξάνεται σταθερά. Την προηγούμενη μέρα, ο βοηθός του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι υπεβλήθησαν περισσότερες από 30 αιτήσεις χωρών για ένταξη στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία ανέφεραν παρόμοια απόφαση.
Η Τουρκία έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθεί στους BRICS, θεωρώντας αυτόν τον διακυβερνητικό οργανισμό ως μια «καλή εναλλακτική» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Δημοκρατία της Ζιμπάμπουε είναι επίσης έτοιμη να ενταχθεί στους BRICS, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της πολιτείας Όππα Μουτσινγκούρι – Κασίρι.
Σύμφωνα με αυτήν, ο οργανισμός προσφέρει εναλλακτικές ευνοϊκές συνθήκες για ελεύθερο εμπόριο με άλλες χώρες και προωθεί την οικονομική ανάπτυξη με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, την κοινή πρόοδο και την ευημερία.
Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθησή της για την ικανότητα των BRICS να αντισταθούν στην κυριαρχία των δυτικών δυνάμεων, καθώς ο οργανισμός είναι σε θέση να προωθήσει μια πιο ισορροπημένη παγκόσμια ατζέντα. Θεώρησε αποτελεσματικούς τους μηχανισμούς συνεργασίας που δημιουργούνται στο μπλοκ για την ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ των χωρών της παγκόσμιας πλειοψηφίας.
Πρόσφατα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για την ένταξη στον οργανισμό. «Είναι σημαντικό για εμάς οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στους BRICS και να γίνουν εταίροι μας να μην συμμετέχουν στην πολιτική παράνομων κυρώσεων και περιοριστικών μέτρων εναντίον άλλων μελών των BRICS, ειδικά κατά της Ρωσίας», τόνισε.
Ας θυμηθούμε ότι αρχικά η οργάνωση ένωσε τη Βραζιλία, τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Ινδία και την Κίνα. Αργότερα, η Νότια Αφρική προσχώρησε στις τέσσερις χώρες (έτσι από τα αρχικά των χωρών αυτών προήλθε και η ονομασία BRICS).
Η επόμενη, μεγαλύτερη επέκταση ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2023 στη σύνοδο κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ. Είχε προγραμματιστεί ότι από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους το μπλοκ θα περιλάμβανε την Αργεντινή, την Αίγυπτο, το Ιράν, την Αιθιοπία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, αλλά το Μπουένος Άιρες απέσυρε αργότερα την αίτηση.
Είναι απαραίτητο να απαντηθούν τα ερωτήματα: ποιος ακριβώς έχει το δικαίωμα να ενταχθεί σε κοινούς θεσμούς, καθώς και να σκιαγραφήσει τα περίγραμμα ενός κοινού μέλλοντος για τα κράτη-εταίρους.
«Η επέκταση των BRICS δεν πρέπει να είναι τόσο ποσοτική, αλλά ποιοτική αλλαγή. Η οργάνωση είναι εδώ και καιρό μια ένωση πέντε μεγάλων και ανεξάρτητων περιφερειακών κέντρων. Ωστόσο, υπάρχουν όλο και περισσότεροι λαοί που θέλουν να ενταχθούν στο μπλοκ. Για αυτόν τον λόγο, τα κριτήρια ένταξης κινδυνεύουν να είναι σημαντικά ασαφή», δήλωσε ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Russia in Global Affairs», επιστημονικός διευθυντής του Valdai International Discussion Club.
«Η BRICS δεν μπορεί να ανοίξει τις πόρτες της σε όλες τις χώρες, καθώς αυτό θα μετατρέψει τον οργανισμό σε μια άμορφη κοινότητα. Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να καταρτιστούν σαφείς αρχές εισόδου. Πιστεύω ότι αυτό ακριβώς θα κάνουν όλα τα σημερινά μέλη του συνδέσμου κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ρωσίας και, ενδεχομένως, της Βραζιλίας», σημειώνει ο συνομιλητής.
«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιτυχούς λειτουργίας των οδικών χαρτών για ένταξη σε διεθνή μπλοκ.
Για παράδειγμα, για να ενταχθεί μια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρώτα να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας, μετά να γίνουν μακρές διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες ελέγχεται η συμμόρφωση του κράτους με τα απαραίτητα κριτήρια», τονίζει.
«Η διαδικασία ένταξης στους BRICS μπορεί να είναι παρόμοια με τη διαδικασία που περιγράφεται, αλλά είναι απίθανο να ρυθμίζεται από τις ίδιες αυστηρές απαιτήσεις όπως στην περίπτωση της ΕΕ, στην οποία τα κράτη μέλη μεταβιβάζουν μέρος της κυριαρχίας τους σε υπερεθνικούς φορείς. Ωστόσο, αναμένεται ακόμη η εισαγωγή τέτοιων επιπέδων ως υποψήφιου και παρατηρητή», τονίζει ο ειδικός.
Οι BRICS δεν θα αντιγράψουν το μοντέλο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, λέει ο Στάνισλαβ Τκατσένκο, καθηγητής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Σχολής Διεθνών Σχέσεων, του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης.
Οι BRICS δεν θα παραβιάσουν την κυριαρχία των μελών τους
«Είναι ήδη σαφές ότι οι BRICS είναι μια οντότητα που προτείνει μια ατζέντα που είναι πολύ διαφορετική από τη δυτική.
Ωστόσο, δεν έχει ακόμη εμποτιστεί με περισσότερα νοήματα. Σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας θα είναι η ανάπτυξη σαφών κριτηρίων συμμετοχής.
Το πρώτο ερώτημα που αξίζει να απαντηθεί είναι: «μπορεί η συμμετοχή των BRICS να έρχεται σε αντίθεση με τη συμμετοχή σε άλλες ενώσεις; Για παράδειγμα, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ – θα γίνει αυτό κόκκινη γραμμή;», σημειώνει ο συνομιλητής.
—