Οι αγορές περιμένουν την πρώτη χώρα που προσεχώς θα «πέσει» από τα χρέη, οι 5 «ύποπτοι»

Οι αγορές περιμένουν την πρώτη χώρα που προσεχώς θα «πέσει» από τα χρέη, οι 5 «ύποπτοι»

Οι αγορές περιμένουν την πρώτη χώρα που προσεχώς θα «πέσει» από τα χρέη, οι 5 «ύποπτοι»

Μια κρίση χρέους δεν είναι το βασικό σενάριο, αλλά οι επενδυτές είναι σε εγρήγορση για τον κίνδυνο να προκαλέσουν πιέσεις στην αγορά
Τεράστιοι όγκοι χρέους μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αρχίζουν να εκνευρίζουν ξανά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς οι εκλογές θολώνουν τις δημοσιονομικές προοπτικές.
Τα γαλλικά ομόλογα χτυπήθηκαν μετά από τις πρόωρες εκλογές και τα μεγάλα σχέδια δαπανών που προκάλεσαν συναγερμό.
Η δυναμική του χρέους των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Μια κρίση χρέους δεν είναι το βασικό σενάριο, αλλά οι επενδυτές είναι σε εγρήγορση για τον κίνδυνο να προκαλέσουν πιέσεις στην αγορά.
«Τα ελλείμματα είναι και πάλι στο επίκεντρο», δήλωσε ο Guy Miller, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη Zurich Insurance Group.
«Χρειάζεται να δοθεί περισσότερη προσοχή όχι μόνο στο χρέος, αλλά και στο πώς να δημιουργηθεί μια δυναμική ανάπτυξης – ιδιαίτερα στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ποιοι είναι οι 5 «ύποπτοι»

1/ Γαλλία

Οι πρόωρες εκλογές ήταν ένα «απότομο ξύπνημα» για τους επενδυτές που είχαν προηγουμένως παραβλέψει από τα τραγικά δημόσια οικονομικά της Γαλλίας.
Με δημοσιονομικό κενό στο 5,5% της παραγωγής πέρυσι, η Γαλλία αντιμετωπίζει πειθαρχικά μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ασφάλιστρο κινδύνου ομολόγων της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας αυξήθηκε για λίγο τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο από την κρίση χρέους του 2012, καθώς η ακροδεξιά ηγείτο στην προεκλογική κούρσα.
Μια αριστερή συμμαχία τελικά κέρδισε και ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο μπορεί να περιορίσει τα σχέδια δαπανών της, αλλά θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει οποιαδήποτε ενέργεια για την ενίσχυση των οικονομικών της Γαλλίας.
Ο επικεφαλής του εθνικού γραφείου ελέγχου της Γαλλίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών σχετικά με τον προϋπολογισμό και το χρέος πρέπει να μειωθεί.
Ακόμη και πριν από τη νέα κυβέρνηση, η ΕΕ ανέμενε χρέος περίπου στο 139% της παραγωγής έως το 2034, από 111% που είναι σήμερα.
Το ασφάλιστρο κινδύνου της Γαλλίας μειώθηκε, αλλά παραμένει σχετικά υψηλό.
«Θα υπάρχει ένα μόνιμο φορολογικό ασφάλιστρο ενσωματωμένο στην τιμή», δήλωσε ο David Arnaud, διαχειριστής κεφαλαίων στην Canada Life Asset Management.

2/ ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δεν είναι πολύ πίσω.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί από 97% σε 122% της παραγωγής έως το 2034 – περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου όρου από το 1994.
Οι αυξανόμενες προσδοκίες ότι ο Donald Trump θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου αύξησαν τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων πρόσφατα καθώς οι επενδυτές έχουν αποτιμήσει τον κίνδυνο μεγαλύτερων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και υψηλότερου πληθωρισμού.
Ορισμένοι επενδυτές εκτιμούν ότι το χειρότερο αποτέλεσμα για τις αγορές ομολόγων θα ήταν μια προεδρία Trump με μια Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών.
Αυτό θα σήμαινε ότι «μπορούμε να λάβουμε έναν ακόμη γύρο δημοσιονομικής τόνωσης… από ένα σημείο εκκίνησης όπου το έλλειμμα είναι 6% του ΑΕΠ», δήλωσε ο επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Legal & General Asset Management, Chris Jeffery.
Ενώ τα αμερικανικά ομόλογα καλύπτονται από την θέση τους ως ασφαλές καταφύγιο, η καμπύλη αποδόσεων πλησιάζει το μεγαλύτερο εύρος από τον Ιανουάριο, αντανακλώντας την πίεση που αντιμετωπίζει το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού.

3/ Ιταλία

Οι επενδυτές επαίνεσαν την εθνικίστρια πρωθυπουργό Giorgia Meloni ως φιλική προς την αγορά.
Ωστόσο, το έλλειμμα του προϋπολογισμού 7,4% του περασμένου έτους ήταν το υψηλότερο στην ΕΕ.
Έτσι, η Ιταλία αντιμετωπίζει επίσης πειθαρχικά μέτρα της ΕΕ που θα δοκιμάσουν την αισιοδοξία της αγοράς.
Τα ιταλικά ομόλογα ξεπέρασαν τα αντίστοιχα.
Ωστόσο, το ασφάλιστρο κινδύνου για τα ιταλικά ομόλογα έφτασε για λίγο σε υψηλό τεσσάρων μηνών τον Ιούνιο, καθώς τα γαλλικά ομόλογα ξεπούλησαν, αντανακλώντας πόσο γρήγορα μπορεί να εξαπλωθούν οι ανησυχίες.
Η Ρώμη στοχεύει να μειώσει το έλλειμμα στο 4,3% φέτος, αλλά έχει ένα θλιβερό ιστορικό πρόσφατα όσον αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Τα κίνητρα ανακαίνισης σπιτιού που κοστίζουν πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2020 θα ασκήσουν ανοδική πίεση στο ιταλικό χρέος για χρόνια.
Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ προβλέπει ότι το χρέος θα αυξηθεί στο 168% της παραγωγής έως το 2034 από 137% τώρα.
«Δεν ανταμείβεσαι για τον κίνδυνο στην Ιταλία», είπε ο Christian Kopf, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος και συναλλάγματος στην Union Investment.

4/ Ηνωμένο Βασίλειο

Η Βρετανία έχει πέσει στη λίστα ανησυχιών από το 2022, όταν οι μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές από την τότε Συντηρητική κυβέρνηση έπληξαν τα κρατικά ομόλογα και τη στερλίνα, αναγκάζοντας την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για σταθεροποίηση των αγορών και μια αναστροφή της πολιτικής.
Μια νέα κυβέρνηση των Εργατικών, η οποία έχει δεσμευτεί να αναπτύξει την οικονομία, διατηρώντας παράλληλα περιορισμένες τις δαπάνες, αντιμετωπίζει προκλήσεις, με το δημόσιο χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ.
Θα μπορούσε να εκτιναχθεί σε περισσότερο από το 300% της οικονομικής παραγωγής μέχρι τη δεκαετία του 2070, είπαν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού της Βρετανίας πέρυσι, με τη γήρανση της κοινωνίας, την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές εντάσεις να θέτουν μεγάλους δημοσιονομικούς κινδύνους.
Η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη είναι το κλειδί για τη σταθεροποίηση του χρέους, λέει η S&P Global.

5/ Ιαπωνία

Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας βρίσκεται στο διπλάσιο της οικονομίας της, μακράν το μεγαλύτερο μεταξύ των βιομηχανοποιημένων οικονομιών.
Αυτό δεν αποτελεί άμεση ανησυχία, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του ιαπωνικού χρέους είναι εγχώριας ιδιοκτησίας, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι επενδυτές είναι λιγότερο πιθανό να φύγουν με τα πρώτα σημάδια πίεσης.
Οι ξένοι επενδυτές κατέχουν μόλις το 6,5% περίπου των κρατικών ομολόγων της χώρας.
Η Fitch Ratings υπολογίζει ότι οι αυξήσεις των τιμών και τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να ωφελήσουν το πιστωτικό προφίλ της Ιαπωνίας διογκώνοντας το χρέος.
Υπάρχουν ακόμη κάποιοι λόγοι ανησυχίας.
Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει υπερδιπλάσια αύξηση στις ετήσιες πληρωμές τόκων για το δημόσιο χρέος στα 24,8 τρισεκατομμύρια γιεν (169 δισεκατομμύρια δολάρια) την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης.
Έτσι, κάθε ξαφνικό άλμα στις αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων καθώς ομαλοποιείται η νομισματική πολιτική θα προκαλέσει αναταράξεις.
Με λίγο περισσότερο από 1%, οι αποδόσεις 10 ετών πλησιάζουν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

www.bankingnews.gr