Όταν ο Πωλ Νιούμαν ξεμπρόστιασε on air την αμερικανική υποκρισία με Ισραήλ και Ρωσία

Όταν ο Πωλ Νιούμαν ξεμπρόστιασε on air την αμερικανική υποκρισία με Ισραήλ και Ρωσία

Όταν ο Πωλ Νιούμαν ξεμπρόστιασε on air την αμερικανική υποκρισία με Ισραήλ και Ρωσία

Τα είπε 40 χρόνια πριν, αλλά εάν ζούσε θα έπρεπε να τα επαναλάβει, γιατί δεν άλλαξαν και πολλά.

Όταν ο Πωλ Νιούμαν ξεμπρόστιασε on air την αμερικανική υποκρισία με Ισραήλ και Ρωσία

Σπάνια μια προσωπικότητα του Χόλυγουντ, έχει συμπυκνώσει με ενάργεια, σε λίγες γραμμές, την υποκρισία της ίδιας του της πατρίδας έναντι του Ισραήλ, της Ρωσίας και των… πυρηνικών.

Ο «φορτωμένος» με Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες, SAG, BAFTA και Έμυ αστέρας, εβραιοαμερικανός ηθοποιός Πωλ Νιούμαν, ήταν καλεσμένος, το 1983 στην εκπομπή που άφησε ιστορία, «The Phil Donahue Show», του δημοσιογράφου Φιλ Ντόναχιου.

Έτσι, του δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί για τον γκροτέσκο τρόπο που χειρίζονται οι ΗΠΑ διεθνή ζητήματα ευνοώνοντας το Ισραήλ και το βιομηχανικό-αμυντικό κατεστημένο, αλλά όχι την χώρα του.

Αναφερόμενος στην κατάρριψη πολιτικού αεροπλάνου της Λιβύης από τους Ισραηλινούς το 1973 υπενθύμισε, ότι οι Ισραηλινοί το έριξαν, επειδή παραβίασε τον ισραηλινό εναέριο χώρο.

«Διότι επιβάλλεται, ότι οι Σοβιετικοί πρέπει να αναδειχθούν ως ένας εχθρός»

«Ο πρόεδρος Νίξον έστειλε ένα τηλεγράφημα στον Καντάφι και στον Σαντάτ, ζητώντας συγνώμη για το επεισόδιο» είπε, αλλά σημείωσε ότι «δεν υπήρξε κουβέντα για να πάει το ζήτημα στον ΟΗΕ».

Ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Πιλότων έκανε σύσκεψη, συνέχισε ο Νιούμαν, και «υπήρχαν 102 κράτη που ψήφισαν την καταδίκη του Ισραήλ και τέσσερα ήταν κατά της καταδίκης, ο Αμερικανός αντιπρόσωπος απείχε».

«[Ξέρετε] γιατί; Διότι δεν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε έναν εχθρό, εκεί. Αλλά όταν οι Σοβιετικοί κατέρριψαν ένα αεροπλάνο της γραμμής -ίδια περίπτωση- υψώσαμε ηθικό ανάστημα δείχνοντας αγανάκτηση ενάντια σε αυτή την πράξη» είπε ο Νιούμαν και αναρωτήθηκε, «Ποια είναι η διαφορά; Διότι επιβάλλεται, ότι οι Σοβιετικοί πρέπει να αναδειχθούν ως ένας εχθρός. Ειδάλλως, εάν δεν είναι ένας αρκετά μεγάλος εχθρός, πως θα κάναμε προετοιμασίες για περισσότερους εξοπλισμούς» τόνισε ο ηθοποιός.

Στη συνέχεια, ο Νιούμαν δράττοντας της ευκαιρίας που του δόθηκε και αφού ζήτησε συγνώμη από το κοινό διότι μπορεί να ακούγονταν όλα αυτά λες και βγάζει λόγο, έθιξε τα «περί εθνικής ασφάλειας» που επαναλάμβαναν τότε -και επαναλαμβάνουν σήμερα- στην Ουάσινγκιτον.

«Οι άνθρωποι μιλάνε συνεχώς για την εθνική ασφάλεια [ότι δηλαδή] “πρέπει να είμαστε σκληροί, να είμαστε δυνατοί”. Εντάξει, είμαστε σκληροί και είμαστε δυνατοί και έχουμε απελευθερώσει όλους αυτούς του πυραύλους τώρα, τους Pershing II και θα αποκτήσουμε περισσότερους πυραύλους Trident και πάει λέγοντας. Και ποια θα είναι η απάντηση των σοβιετικών; Η απάντησή τους θα είναι να εγκαταστήσουν πυραύλους κρουζ στα υποβρύχιά τους και να παρατάξουν ακόμα περισσότερα από αυτά στις ακτές μας».

«Τώρα ας μου πει κάποιος ότι αυτό αυξάνει την εθνική μας ασφάλεια.. Δεν ξέρω, είναι ένας «αγώνας μπέιζμπολ» που εγώ δεν τον καταλαβαίνω» συμπέρανε με έμφαση ο Νιούμαν..

Η σημασία αυτών που ανέφερε ο εβραιοαμερκανός ηθοποιός είναι ίσως ακόμα μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς, ότι ο ίδιος δύο δεκαετίες πριν είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Έξοδος» (1960). Ήταν μια παραγωγή για την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, που στην πραγματικότητα εντασσόταν στο προπαγανδιστικό αφήγημα «οι καλοί Ισραηλινοί και οι κακοί Άραβες» που προωθούσε το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ.

Το θάρρος του όμως και η ειλικρίνειά του υπερισχύουν.

Εάν η εικόνα ήταν καθαρότερη, οι συνομιλητές διέκοπταν αγενώς και το στιλιστικό ντύσιμο ήταν μοντέρνο, εκείνη εκπομπή που μίλησε ο Πωλ Νιούμαν το 1983 θα νόμιζε κανείς ότι είναι σημερινή, λόγω της επικαιρότητας.

πηγή