Το δολάριο έχει μόλις 6 μήνες ζωής – Οι Κινέζοι ετοιμάζονται να ξεφορτωθούν assets 1 τρισ. δολ. μετά τη μείωση των επιτοκίων από Fed

Το δολάριο έχει μόλις 6 μήνες ζωής – Οι Κινέζοι ετοιμάζονται να ξεφορτωθούν assets 1 τρισ. δολ. μετά τη μείωση των επιτοκίων από Fed

Το δολάριο έχει μόλις 6 μήνες ζωής – Οι Κινέζοι ετοιμάζονται να ξεφορτωθούν assets 1 τρισ. δολ. μετά τη μείωση των επιτοκίων από Fed

Το δολάριο έχει μόλις 6 μήνες ζωής – Οι Κινέζοι ετοιμάζονται να ξεφορτωθούν assets 1 τρισ. δολ. μετά τη μείωση των επιτοκίων από Fed

Μια πιθανή κίνηση κινεζικών εταιρειών να επαναπατρίσουν μεγάλο όγκο σε περιουσιακά στοιχεία που είναι αποτιμημένα σε δολάρια είναι κεντρικής σημασίας για να λάβει χώρα μία νομισματική ανατροπή
O Max Keizer, οικονομικός δημοσιογράφος και σύμβουλος Bitcoin του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele, στον λογαριασμό του X (παλαιότερα γνωστό ως Twitter) μοιράστηκε την άποψή του σχετικά με την πιθανή έκβαση του ταχέως αυξανόμενου εθνικού χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σε ανάρητησ στον λογαριασμό @RadarHits X επισημαίνει ότι το εθνικό χρέος των ΗΠΑ έφτασε στο νέο ιστορικό υψηλό των 35,27 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχεί πλέον στο ποσόν των 104.568 δολαρίων ανά πολίτη.
Ο οπαδός του Bitcoin μοιράστηκε μια πρόβλεψη ότι αναμένει το fiat αμερικανικό νόμισμα θα καταρρεύσει «πιθανότατα μέσα σε 6 μήνες» – πρόβλεψη που βρίσκει σύμφωνους πολλούς αναλυτές…
Στο @RadarHits άφησε να εννοηθεί ότι η ταχεία αύξηση του χρέους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόσφατη εμπλοκή των ΗΠΑ σε ορισμένα γεωπολιτικά γεγονότα, όπου προκειμένου να παρέχουν μεγάλη οικονομική υποστήριξη και τυπώνουν τρισεκατομμύρια δολάρια για αυτόν τον σκοπό προσθέτοντας ένα ολόκληρο τρισεκατομμύριο δολάρια στο χρέος σε μόλις οκτώ μήνες – τον Ιανουάριο του 2024, ήταν 34 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Επιπλέον σε όσα επισημαίνει ο Keizer μια υπόγεια αλλά βαθιά ανατροπή στην παγκόσμια χρηματοοικονομική δυναμική βρίσκονται στον ορίζοντα, μια που θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τη σχέση μεταξύ του κινεζικού γουάν και του δολαρίου.
Μια πιθανή κίνηση κινεζικών εταιρειών να επαναπατρίσουν μεγάλο όγκο σε περιουσιακά στοιχεία που είναι αποτιμημένα σε δολάρια είναι κεντρικής σημασίας για αυτήν την ανατροπή, ένα σενάριο που ενδέχεται να συμβεί καθώς τα επιτόκια των ΗΠΑ μειώνονται τους επόμενους μήνες.
Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει κύμα επιστροφής κεφαλαίων στην Κίνα, με εκτεταμένες επιπτώσεις για το γιουάν, το δολάριο και τις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος γενικότερα.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν συγκεντρώσει πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε off shore επενδύσεις, μεγάλο μέρος των οποίων είναι τοποθετημένα σε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια.

Από την έναρξη της πανδημίας, οι κινεζικές επιχειρήσεις αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις στο εξωτερικό, επιλέγοντας περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια από ό,τι σε εγχώριες επενδύσεις σε γιουάν.
Ωστόσο, αυτή η τάση μπορεί σύντομα να αναστραφεί.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια ως απάντηση στην πτώση των πιέσεων και υπό τον φόβο η αμερικανική οικονομία να διολισθήσει σε χρόνια ύφεση.
Καθώς το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ μειώνεται, και κατά συνέπεια οι αποδόσεις των assets που διακρατούν οι Κινέζοι, η ελκυστικότητα της διατήρησης περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια είναι πιθανό να μειωθεί, ωθώντας πιθανώς τις κινεζικές εταιρείες να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους στην πατρίδα τους.
Οι προβλέψεις για το πόσα κεφάλαια θα μπορούσαν να επαναπατριστούν ποικίλλουν, αλλά οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 400 δισεκατομμύρια δολάρια έως 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Ακόμη και στο χαμηλότερο άκρο αυτού του εύρους, ο αντίκτυπος στο γιουάν μπορεί να είναι σημαντικός, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ότι το νόμισμα θα μπορούσε να ανατιμηθεί έως και 10% έναντι του δολαρίου.
Μια μείωση της διαφοράς των επιτοκίων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα οδηγούσε δυνητικά αυτό το κύμα επαναπατρισμού κεφαλαίων.
Τα τελευταία χρόνια, οι κινεζικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει σημαντικά off shore χαρτοφυλάκια: από ομόλογα των ΗΠΑ μέχρι εταιρικά ομόλογα και ακίνητα.
Ωστόσο, η Fed να σηματοδοτεί τώρα μια αλλαγή κατεύθυνσης στη νομισματική πολιτική, καθώς ο άνεμος αλλάζει.
Αντίθετα, οι οικονομικές συνθήκες στην Κίνα παρέμειναν σχετικά σταθερές – αν και οι προκλήσεις σε πολλά πεδία παραμένουν – και οι εγχώριες επενδύσεις ενδέχεται να αρχίσουν να φαίνονται πιο ελκυστικές καθώς οι αποδόσεις στις ΗΠΑ πέφτουν.


Εδώ παίζει ρόλο ο επαναπατρισμός του κεφαλαίου.

Εάν τα επιτόκια των ΗΠΑ πέσουν και το δολάριο χάσει μέρος της δύναμής του, οι κινεζικές εταιρείες μπορεί να επιλέξουν να φέρουν τα χρήματά τους πίσω στην πατρίδα τους, μετατρέποντας τα διαθέσιμά τους σε δολάρια σε γιουάν.
Αυτό θα δημιουργούσε ανοδική ώθηση στην αξία του γιουάν, ειδικά εάν οι εισροές κεφαλαίων γίνουν μαζικά.
Ένα ισχυρότερο γουάν θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ευρύτερη εξισορρόπηση της οικονομικής ισχύος, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ  ΗΠΑκαι Κίνας και την αυξανόμενη σημασία της κινεζικής οικονομίας στην παγκόσμια σκηνή.
Διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκταση και το χρονοδιάγραμμα οποιουδήποτε επαναπατρισμού κεφαλαίου και, κατ’ επέκταση, την ανατίμηση του γιουάν.

Οι παγκόσμιες συνέπειες

Πρώτα και κύρια, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μπορεί να μην μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και να επιτρέψει στο γουάν να ανέβει ανεξέλεγκτα – καθώς διατηρεί αυστηρό έλεγχο στην ισοτιμία του νομίσματος.
Η κινεζική κυβέρνηση έχει μακρά ιστορία στενής χειραγώγησης της ισοτιμίας τουνομίσματός της, παρεμβαίνοντας όταν είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Εάν οι κινεζικές εταιρείες επαναπατρίσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια —ή ακόμη και μέχρι ένα τρισεκατομμύριο— δολάρια, θα μπορούσε να προκαλέσει ευρείες επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές.
Η κυριαρχία του δολαρίου ως του κύριου αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο έχει υποστηριχθεί εδώ και καιρό από την ισχυρή ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ.
Μια σημαντική αναστροφή αυτής της ζήτησης θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά την αξία του δολαρίου και ενδεχομένως να αλλάξει την ισορροπία οικονομικής ισχύος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Και αυτό δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες.

Ένα ισχυρότερο γιουάν θα μπορούσε, επίσης, να επηρεάσει άλλα νομίσματα, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές που ανταγωνίζονται την Κίνα στις εξαγωγικές αγορές.
Εάν η ισοτιμία του γουάν αυξηθεί σημαντικά, θα μπορούσε να δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε άλλες ασιατικές οικονομίες των οποίων τα νομίσματα παραμένουν αδύναμα συγκριτικά, δυνητικά αναδιαμορφώνοντας τη δυναμική των εμπορικών συναλλαγών στην περιοχή.
Ενώ, φυσικά, η αβεβαιότητα παραμένει, η πιθανότητα για ένα ισχυρότερο γιουάν και ένα ασθενέστερο δολάριο είναι υπαρκτή και θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο αντιστοιχώντας στις αλλαγές ισχύος που έχουν λάβει χώρα σε γεωπολιτικό επίπεδο.

www.bankingnews.gr