Το βίντεο που είναι ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ

Το βίντεο που είναι ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ

Το βίντεο που είναι ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ

Το βίντεο που είναι ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ

Η Ρωσία το 2020 έδωσε στη δημοσιότητα μυστικά πλάνα από την έκρηξη υδρογόνου «Βόμβα του Τσάρου» του 1961.

Η Ρωσία δημοσίευσε απόρρητα πλάνα της μεγαλύτερης πυρηνικής έκρηξης στον κόσμο, που προκλήθηκε όταν η Σοβιετική Ένωση πυροδότησε τη λεγόμενη “Βόμβα του Τσάρου” πριν από 63 χρόνια.

Η βόμβα υδρογόνου, που μετέφερε δύναμη 50 εκατομμυρίων τόνων συμβατικών εκρηκτικών, πυροδοτήθηκε σε δοκιμή τον Οκτώβριο του 1961, 4.000 μέτρα πάνω από το απομακρυσμένο αρχιπέλαγος Novaya Zemlya πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο.

Το βίντεο δείχνει μια τεράστια βολίδα και ένα σύννεφο μανιταριών ύψους 60 χιλιομέτρων να υψώνεται μετά την έκρηξη που φώτισε τον ουρανό. Οι απόψεις καταγράφηκαν από πολλές γωνίες από κάμερες που ήταν εγκατεστημένες στο έδαφος και σε δύο σοβιετικά αεροσκάφη.
«Η δοκιμή ενός εξαιρετικά ισχυρού φορτίου υδρογόνου… επιβεβαίωσε ότι η Σοβιετική Ένωση έχει στην κατοχή της ένα θερμοπυρηνικό όπλο με ισχύ 50 μεγατόνων, 100 μεγατόνων και άνω», λέει ένας αφηγητής στο κοινό.

Το ντοκιμαντέρ δημοσιεύτηκε διαδικτυακά για πρώτη φορά από τη ρωσική κρατική πυρηνική υπηρεσία Rosatom ως μέρος των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 75ης επετείου της ατομικής βιομηχανίας της Ρωσίας.
Αναπτύχθηκε μεταξύ 1956 και 1961 καθώς η Σοβιετική Ένωση συμμετείχε σε έναν αγώνα πυρηνικών όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Βόμβα του Τσάρου – Tsar Bomba – ο Βασιλιάς των Βομβών – ήταν η μεγαλύτερη βόμβα υδρογόνου που έγινε ποτέ και υποστηρίχθηκε ότι ήταν 3.300 φορές πιο καταστροφική από το όπλο που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα .

Η ταινία διάρκειας 30 λεπτών, η οποία ξεκινά με έναν τίτλο «Άκρως απόρρητο», περιλαμβάνει όλα τα στάδια δοκιμής – από τη μεταφορά ενός όπλου 26 τόνων σε ένα περίβλημα αεροπορικής βόμβας με σιδηρόδρομο, έως τις μετρήσεις μετά την έκρηξη της ραδιενεργής πτώσης.
Η Tsar Bomba ξεπέρασε κατά πολύ τη μεγαλύτερη έκρηξη που έχουν πραγματοποιήσει ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες – μια βόμβα υδρογόνου “Castle Bravo” 15 μεγατόνων που εξερράγη στην Ατόλη Μπικίνι το 1954.

πηγή