Κίνηση μάτ του Πούτιν στον Καύκασο: Φέρνει κοντά του την Γεωργία μετά τον πόλεμο του 2008!

Κίνηση μάτ του Πούτιν στον Καύκασο: Φέρνει κοντά του την Γεωργία μετά τον πόλεμο του 2008!

Κίνηση μάτ του Πούτιν στον Καύκασο: Φέρνει κοντά του την Γεωργία μετά τον πόλεμο του 2008!

Κίνηση μάτ του Πούτιν στον Καύκασο: Φέρνει κοντά του την Γεωργία μετά τον πόλεμο του 2008!

Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε έναν συμβιβασμό που θα μπορούσε να δει τα στρατεύματά της να εγκαταλείπουν τις υποστηριζόμενες από τη Μόσχα αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, υποστήριξε ο κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας.

Μιλώντας την Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέμεινε ότι μια συμφωνία για την επίλυση της αντιπαράθεσης δεκαετιών στη χώρα του Νοτίου Καυκάσου είναι δυνατή.

Η κυβέρνηση της Γεωργίας έχει επιδιώξει στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα τα τελευταία χρόνια, ενώ οι σχέσεις με τη Δύση έχουν φθαρεί εξαιτίας της όλο και πιο εχθρικής αντιμετώπισης της κυβέρνησης της Τιφλίδας από την Ε.Ε. Και αυτό παρά τον πόλεμο του 2008, που άφησε περίπου το ένα πέμπτο του εδάφους της Γεωργίας υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και των πληρεξουσίων τους στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. «Έχουν πει ότι θέλουν ιστορική συμφιλίωση», δήλωσε ο Λαβρόφ για το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο. «Το ποια μορφή θα πάρει αυτή η συμφιλίωση εναπόκειται στα κράτη της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας να αποφασίσουν … Εάν υπάρχει ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές για την εξομάλυνση αυτών των σχέσεων … είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε».

Απαντώντας στα σχόλια αργότερα την Κυριακή, ο Kakha Kaladze, ο πρώην ποδοσφαιριστής της Ίντερ Μίλαν που τώρα είναι δήμαρχος της Τιφλίδας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για οποιαδήποτε τέτοια κίνηση της Μόσχας. «Μετά από αυτές τις δηλώσεις θα ήταν καλό να προχωρήσουμε σε πρακτικά βήματα», είπε, προσθέτοντας ότι η επανένωση μπορεί να έρθει “μόνο μέσω της ειρήνης, της ανάπτυξης, της αμοιβαίας συγχώρεσης». Η Ρωσία, είπε, θα μπορούσε να αναπτύξει ένα «σχέδιο δράσης» για να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της από το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Γεωργίας.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Kobakhidze επανέλαβε ότι «το 20 τοις εκατό του εδάφους μας είναι παράνομα κατεχόμενο» από τους αυτονομιστές, αλλά επέμεινε ότι είναι δυνατόν να «αποκατασταθούν όλες οι κατεστραμμένες γέφυρες» μεταξύ της Γεωργίας και των δύο de facto αυτόνομων περιοχών, οι οποίες λαμβάνουν στρατιωτική, πολιτική και οικονομική υποστήριξη από τη Ρωσία. Το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο του Kobakhidze δήλωσε ότι θα ζητήσει συγγνώμη από τις πληγείσες περιοχές για τον πόλεμο του 2008, εάν κερδίσει τις εθνικές εκλογές τον επόμενο μήνα.

Το γεωργιανό όνειρο έχει επιδιώξει τη συμφιλίωση με τη Ρωσία παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενισχύοντας τους εμπορικούς δεσμούς και αρνούμενο να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

πηγή