Πανικός στο Ισραήλ - Το Ιράν επιτέθηκε με 500 πυραύλους. Στα λαγούμια - καταφύγια καταφεύγουν οι εβραίοι

Πανικός στο Ισραήλ – Το Ιράν επιτέθηκε με 500 πυραύλους. Στα λαγούμια – καταφύγια καταφεύγουν οι εβραίοι

Πανικός στο Ισραήλ – Το Ιράν επιτέθηκε με 500 πυραύλους. Στα λαγούμια – καταφύγια καταφεύγουν οι εβραίοι

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη αμυντικές προετοιμασίες για να υπερασπιστούμε το Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης…
Πανικός στο Ισραήλ - Το Ιράν επιτέθηκε με 500 πυραύλους. Στα λαγούμια - καταφύγια καταφεύγουν οι εβραίοι
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς το Ιράν εξαπέλυσε από αέρος μαζική επίθεση κατά του Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διακινούνταν τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών και τον στρατό.
Μάλιστα, η επίθεση είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Απριλίου, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ επίθεση περισσότερους από 500 πυραύλους.

Το Ιράν, εν αντιθέσει με την επίθεση που είχε γίνει τον Απρίλιο ως απάντηση στη δολοφονία από το Ισραήλ στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού της Συρίας, φαίνεται ότι γίνεται αποκλειστικά με βαλλιστικούς πυραύλους και όχι με drones και πυραύλους κρουζ.
Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι ο χρόνος προετοιμασίας και προστασίας των σημείων που έχουν στοχοθετηθεί μειώνεται σε μόλις 12 λέπτα, καθώς τόσος είναι ο χρόνος που χρειάζονται οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι για να φτάσουν από το Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ.

Αναχαιτίστηκαν

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters, οι ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας, καθώς κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ.
Νωρίτερα στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πυραυλική επίθεση από το Ιράν αναμενόταν να είναι ευρείας κλίμακας και κάλεσε τους πολίτες να καταφύγουν σε ασφαλή καταφύγια σε μια τέτοια περίπτωση.
Ο δε ναύαρχος Daniel Hagari, σε τηλεοπτική ενημέρωση, επίσης δήλωσε ότι το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων με στόχο την περιοχή του Τελ Αβίβ είχαν ως πηγή την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Hezbollah στο Λίβανο.

Όπως φαίνεται στον χάρτη που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, σχεδόν όλη η επικράτεια του Ισραήλ δέχεται επίθεση.
Γίνεται λόγος για «10 εκατομμύρια πολίτες που γίνονται στόχοι από ιρανικά βλήματα».

Από τη μεριά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι η επίθεση είναι απάντηση στη δολοφονία του Nasrallah και του Haniyeh, και εάν το Ισραήλ απαντήσει, θα υποστεί ισχυρό πλήγμα…
«Σε απάντηση στον μαρτυρικό θάνατο του Ismail Haniyeh, του Hassan Nasrallah και του (διοικητή των φρουρών του IRGC) Nilforosan, στοχεύσαμε την καρδιά των κατεχομένων εδαφών».

Τι ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι

Προηγουμένως, οι New York Times επικαλούμενοι τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους ανέφεραν ότι η ιρανική επίθεση θα περιλαμβάνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.
Επίσης επικαλούμενοι έναν Αμερικανό αξιωματούχο ανέφεραν πως προέβλεπε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους.

Όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Απρίλιο, οι βαλλιστικοί πύραυλοι υπολογιζόταν ότι θα χρειάζονταν 12 λεπτά για να φτάσουν στο Ισραήλ από το Ιράν, οι πύραυλοι κρουζ δύο ώρες και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη περίπου εννέα ώρες.
Οι τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι που επικαλούνται οι Times και μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας τους δήλωσαν ότι το Ιράν πιθανότατα θα στοχεύσει τρεις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και «ένα αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών βόρεια του Τελ Αβίβ», το οποίο, όπως είπε, έχει εκκενωθεί.
Παρόλο που ο ολοκληρωτικός πόλεμος απετράπη τον Απρίλιο, οι Times επικαλούνται διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες που λένε ότι ο πόλεμος πλήρους κλίμακας είναι πιο πιθανός τώρα, «με το Ισραήλ να αναμένεται να ανταποδώσει σκληρά μετά από οποιαδήποτε νέα ιρανική επίθεση».
Μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ θα είχε «σοβαρές επιπτώσεις» για το Ιράν, προειδοποίησε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
«Υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες» του Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης, προσέθεσε.
Το Ιράν αναμένεται να επιτεθεί Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να φτάσουν σε στόχους εντός 12 λεπτών, και όχι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους κρουζ που χρειάζονται περισσότερο χρόνο, ανέφερε στο X ένας Αμερικανός δημοσιογράφος του Axios, επικαλούμενος μία δυτική πηγή που έχει γνώση του θέματος.

Λίβανος: Νεκρός υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Hezbollah σε ισραηλινή επιδρομή

Στο μεταξύ, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν επίσης ότι σκότωσαν τον Muhammad Jafar Kashir, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις μεταφορές όπλων από το Ιράν προς τη Hezbollah του Λιβάνου.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο συνταγματάρχης Avihai Andrai, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, ο Kashir ήταν επί 15 χρόνια επικεφαλής της «Μονάδας 4400», η οποία ήταν επιφορτισμένη με τη μεταφορά όπλων από το Ιράν και τη Συρία.

www.bankingnews.gr