Υποχρεωτική καταχώριση στοιχείων στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας: Για να μας... βρίσκει κατευθείαν το καθεστώς 

Υποχρεωτική καταχώριση στοιχείων στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας: Για να μας… βρίσκει κατευθείαν το καθεστώς 

Υποχρεωτική καταχώριση στοιχείων στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας: Για να μας… βρίσκει κατευθείαν το καθεστώς 

Υποχρεωτική καταχώριση στοιχείων στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας: Για να μας... βρίσκει κατευθείαν το καθεστώς 

Σε ένα γραφειοκρατικό χάος φιλοδοξεί να βάλει τέλος η ψήφιση διάταξης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ΝΠΔΔ “Ελληνικό Κτηματολόγιο”», η οποία διευκολύνει την επικοινωνία του Δημόσιου με τους πολίτες με γρήγορο και ασφαλή τρόπο.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η υποχρεωτική καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) του αριθμού κινητού τηλεφώνου, εφόσον διαθέτουν οι πολίτες, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) είτε η ταχυδρομική διεύθυνση διαμονής ή επικοινωνίας.

Γιατί κρίνεται τόσο σημαντική αυτή η μεταρρύθμιση και πώς θα εξυπηρετήσει τους πολίτες; Κατά κύριο λόγο επειδή το Δημόσιο, το κράτος θα μπορεί να επικοινωνήσει με τον πολίτη, να τον ειδοποιήσει, να του επιδώσει κάποιο δημόσιο έγγραφο είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, αν είναι καταχωρισμένο το κινητό τηλέφωνο ή η ηλεκτρονική διεύθυνση, είτε με φυσικό τρόπο αν έχει καταχωρισθεί η διεύθυνση κατοικίας, διαμονής.

Να αναφέρουμε ότι οι φορείς του Δημοσίου θα μπορούν πλέον να προχωρούν σε νόμιμη ψηφιακή επίδοση δημόσιων εγγράφων σε όσους έχουν κάνει εγγραφή στο Ε.Μ.Επ, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αποκτούν οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν ανοιχτή πρόσβαση σε αυτά.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, «είναι αντιφατικό στην σημερινή ψηφιακή εποχή να μη διαθέτει το κράτος ανανεωμένα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών ώστε να επικοινωνούν άμεσα μαζί τους οι δημόσιες υπηρεσίες όταν απαιτείται. Δεν είναι καθόλου σπάνιες οι περιπτώσεις ταλαιπωρίας επειδή οι πολίτες δεν μπορούσαν να ειδοποιηθούν έγκαιρα από το Δημόσιο.

Ερχόμαστε λοιπόν και λύνουμε αυτό το πρόβλημα. Επεκτείνουμε ουσιαστικά το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας. Πλέον οι πολίτες θα πρέπει να καταχωρίζουν το κινητό τους τηλέφωνο ή το email στο Ε.Μ.Επ. εφόσον διαθέτουν. Διαφορετικά θα πιστοποιούν τη διεύθυνση της μόνιμης κατοικίας τους για να ειδοποιούνται με φυσικό τρόπο.

Συνδυαστικά με τη θεσμοθέτηση της νόμιμης ψηφιακής επίδοσης δημοσίων εγγράφων, προστατεύουμε εμπράκτως τα δικαιώματα των πολιτών».

Ο υπουργός έκανε λόγο για απλή και γρήγορη ενημέρωση «ψηφιακά μέσω της Θυρίδας του πολίτη στο Gov.gr, ώστε να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Από την προηγούμενή μου ιδιότητα γνωρίζω καλά το διοικητικό βάρος και το κόστος της επικοινωνίας με συμβατικά μέσα. Το χειρότερο βέβαια σε αυτή την περίπτωση ήταν ότι συχνά οι επιστολές δεν έφταναν στους αποδέκτες τους. Αναντίρρητα, η υποχρεωτική καταχώριση στοιχείων στο Ε.Μ.Επ. έχει αμφίπλευρα οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για το κράτος».

Χαμένες επιστολές, έγγραφα – φαντάσματα

Είναι αρκετές φορές που οι πολίτες βρίσκονται προ εκπλήξεων όταν ενημερώνονται καθυστερημένα για πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί τα οποία δεν γνώριζαν καν. Για παράδειγμα, πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα που πολλές φορές έμειναν απλήρωτα διότι οι συστατικές επιστολές για τις οποίες πλήρωνε κάποιος δήμος χιλιάδες ευρώ, δεν έφτασαν ποτέ στον παραλήπτη λόγω λανθασμένης διεύθυνσης. Ή ακόμη και χρέη για κλήσεις από την δημοτική αστυνομία, τα οποία δεν εξοφλήθηκαν διότι ο παραλήπτης απουσίαζε για αρκετό διάστημα από την μόνιμη κατοικία του ή είχε αλλάξει τόπο διαμονής.

Τι είναι το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας

Το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) είναι το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης της κεντρικής βάσης μοναδικής καταχώρισης των στοιχείων επικοινωνίας όλων των φυσικών προσώπων. Στο Ε.Μ.Επ. δύναται να καταχωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας του κάθε φυσικό πρόσωπο, στο οποίο έχει αποδοθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

πηγή