Η μεγάλη ανατροπή για την ΠτΔ: Το νέο «φαβορί» και τα πρόσωπα που ακούγονται

Η μεγάλη ανατροπή για την ΠτΔ: Το νέο «φαβορί» και τα πρόσωπα που ακούγονται

Η μεγάλη ανατροπή για την ΠτΔ: Το νέο «φαβορί» και τα πρόσωπα που ακούγονται

Η μεγάλη ανατροπή για την ΠτΔ: Το νέο «φαβορί» και τα πρόσωπα που ακούγονται

Ο κίνδυνος να χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος.

Στο πρώτο μισό του 2025 αναμένεται να επιλεγεί και να εκλεχθεί από τη Βουλή το νέο πρόσωπο στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η θητεία της ΠτΔ λήγει σε λίγους μήνες και έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για τη διαδοχή της.

Όσο κι αν στο Μαξίμου «ξορκίζουν» κάθε κουβέντα, η ονοματολογία δίνει και παίρνει.

Το πρόσωπο που «φιγουράρει» τις τελευταίες μέρες ως «φαβορί» είναι εκείνο του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ενός στελέχους που χαίρει του σεβασμού του συνόλου της Κ.Ο. της ΝΔ αλλά και πολιτικών άλλων κομμάτων.

Στο Μαξίμου εξάλλου δεν μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός πως ο κ. Τασούλας το 2019 έλαβε 283 ψήφους από όλα τα κόμματα, αριθμός-ρεκόρ για Πρόεδρο της Βουλής.

Επανεξελέγη με χαρακτηριστική ευκολία Πρόεδρος της Βουλής τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2023 και θεωρείται ως ένα από τα «σίγουρα χαρτιά» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη θέση του ΠτΔ.

Την ίδια στιγμή, ονόματα όπως εκείνα του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή απομακρύνονται αρκετά ιδίως εξαιτίας του «πάγου» που υπάρχει μεταξύ των δύο πρώην πρωθυπουργών και του Μεγάρου Μαξίμου.

Ένα όνομα που είχε ακουστεί και στο παρελθόν είναι και ο Γιάννης Στουρνάρας, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην Υπ. Οικονομικών, που όμως έχει συνδεθεί αναπόφευκτα με πολύ «μαύρες μέρες» για την Ελλάδα (βλ. μνημόνια).

Εξάλλου στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθούν να ακούγονται φωνές περί «δεξιάς στροφής». Πολλά στελέχη θα ήθελαν το πρόσωπο που θα επιλεγεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει «γράψει» πολλά… χιλιόμετρα στον χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης.

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις, με το Μέγαρο Μαξίμου να ανακοινώνει το πρόσωπο που έχει επιλέξει.

Θα επιζητήσει επίσης τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, την οποία όμως ΔΕΝ θα έχει ανάγκη!

Θυμίζουμε πως πλέον για την εκλογή ΠτΔ δεν απαιτούνται οι ψήφοι 180 βουλευτών, αλλά αρκεί η απλή πλειοψηφία των 151.

Ως εκ τούτου δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία ακόμα κι αν στην πορεία εκφράσουν αντιρρήσεις ορισμένοι βουλευτές.

πηγή