Economist - ΗΠΑ: Προβάδισμα Trump έναντι της Kamala δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές - Στο 54% η πιθανότητα νίκης του Ρεπουμπλικάνου

Economist – ΗΠΑ: Προβάδισμα Trump έναντι της Kamala δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές – Στο 54% η πιθανότητα νίκης του Ρεπουμπλικάνου

Economist – ΗΠΑ: Προβάδισμα Trump έναντι της Kamala δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές – Στο 54% η πιθανότητα νίκης του Ρεπουμπλικάνου

Economist - ΗΠΑ: Προβάδισμα Trump έναντι της Kamala δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές - Στο 54% η πιθανότητα νίκης του Ρεπουμπλικάνου

Στο 54% υπολογίζει την πιθανότητα νίκης του Donald Trump στις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024, το δημοσκοπικό μοντέλο του Economist, με τον Ρεπουμπλικάνο να «παίρνει κεφάλι» στις μετρήσεις για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες.
Σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό, πλέον οι αναποφάσιστοι -οι οποίοι αύξησαν τα ποσοστά της Kamala Harris απότον Αύγουστο- «γέρνουν» περισσότερο προς τον Donald Trump, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες νίκης του να αυξηθούν κατά 8% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο και κατά 6% σε μία εβδομάδα.
Να σημειωθεί πως το μοντέλο του Economist για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ εκτιμά τις πιθανότητες των υποψηφίων να κερδίσουν σε κάθε πολιτεία και τον συνολικό αριθμό εκλεκτόρων. Αναπτύχθηκε από μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Κολούμπια και για να προβλέψει τα αποτελέσματα των εκλογών συνδυάζει δημοσκοπήσεις σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο με θεμελιώδη και κρίσιμα μεγέθη, όπως η κατάσταση της οικονομίας, τα ιστορικά πρότυπα ψηφοφορίας και τα δημογραφικά στοιχεία κάθε πολιτείας.
Πρόκειται για μοντέλο που δημιουργεί χιλιάδες σενάρια, το καθένα από τα οποία περιέχει διαφορετικά ποσοστά ψήφου σε κάθε πολιτεία και διαφορετικές τιμές περιθωρίου λάθους των δημοσκοπήσεων και κατά συνέπεια είναι πιο πιθανό να δημιουργήσει σενάρια που είναι πιο κοντά στην αντιστοίχιση των δημοσκοπήσεων και των θεμελιωδών δεδομένων που έχουν δοθεί. Οι τελικές πιθανότητες νίκης που υπολογίζει, αντιπροσωπεύουν το μερίδιο των σεναρίων που κερδίζει κάθε υποψήφιος.
Όταν η Kamala Harris πήρε το χρίσμα ως υποψήφια των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, στο μοντέλο έγιναν κάποιες μικρές μεθοδολογικές προσαρμογές, ώστε να λαμβάνει υπόψη την επίδραση στις δημοσκοπήσεις της πιθανής αύξησης των ψηφοφόρων στις εκλογές και των χορηγιών στα κόμματα, καθώς και την εκτιμώμενη ακρίβεια των προβλέψεων των θεμελιωδών μεγεθών.

New York Times: Ισόπαλοι οι υποψήφιοι

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Kamala Harris και ο Donald Trump είναι πρακτικά ισόπαλοι, δηλαδή κανένας από τους υποψήφιους δεν προηγείται ούτε μία μονάδα.
Σε πολλές «κρίσιμες πολιτείες» (swing states), το αποτέλεσμα των οποίων μπορεί να δείξει το πρόσωπο θα ηγηθεί των ΗΠΑ, «κανένας από τους υποψηφίους δεν προηγείται περισσότερο από τα δύο δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας».

Τα στατιστικά λάθη είναι υπέρ του Donald Trump

Ενδεικτικά, στις δημοσκοπήσεις για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 ο Ρεπουμπλικανός ήταν μεταξύ 7,2 και 8,4% πίσω από τον Joe Biden.
Ωστόσο, ο Biden κέρδισε τελικά με διαφορά μικρότερη από 4,5 ποσοστιαίες μονάδες.
«Εάν οι δημοσκοπήσεις έχουν το ίδιο περιθώριο λάθους φέτος, το στενό προβάδισμα της απερχόμενης αντιπροέδρου σε πολλούς εθνικούς μέσους όρους θα σήμαινε στην πραγματικότητα προβάδισμα για τον Trump σήμερα», σχολιάζει η Walll Street Journal.
Παράλληλα, οι προβλέψεις ευνοούν τον D. Trump στις κρίσιμες για τις εκλογές πολιτείες.

Νικητή τον Donald Trump «δείχνουν» οι στοιχηματικές

Σύμφωνα με τον Maxim Lott, ιδρυτή του ElectionBettingOdds.com, οι άνθρωποι τοποθετούν τα χρήματά τους «στον ντορβά» όταν στοιχηματίζουν, κάνοντας τις στοιχηματικές εταιρείες να προβλέπουν πολύ καλύτερα τα μελλοντικά αποτελέσματα.
Ο πρώην πρόεδρος Trump, φαίνεται να ηγείται της στοιχηματικής κούρσας τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που δίνει μια νέα προοπτική στην έκβαση των επικείμενων προεδρικών εκλογών στην Αμερική.
Πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε στοιχήματα για τις εκλογές, σύμφωνα με τον Lott, η σελίδα του οποίου χρησιμοποιεί δεδομένα από διαφορετικές στοιχηματικές σελίδες. Τα αποτελέσματα δίνουν προβάδισμα του Trump με ποσοστό 58,5%.
Η ElectionBettingOdds.com δεν είναι η μόνη σελίδα που παρακολουθεί τις αποδόσεις στοιχημάτων. Δημοφιλείς σελίδες, όπως η RealClearPolitics που παρακολουθεί τις δημοσκοπικές εξελίξεις, ακολουθεί παρόμοιες πρακτικές. Η δική τους προσέγγιση δίνει στον πρώην πρόεδρο της Αμερικής ποσοστό εκλογής 59%.

Το Reuters/Ipsos «βλέπει» σταθερά νικήτρια την Kamala Harris

Την ίδια ώρα, η Δημοκρατική αντιπρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να διατηρεί οριακό προβάδισμα, με ποσοστό 46% έναντι 43% για τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο, στη νέα δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos.
Το προβάδισμα της K. Harris στη δημοσκόπηση, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από το ποσοστό 45% που συγκέντρωσε έναντι 42% για τον Τραμπ σε δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos που έγινε μία εβδομάδα νωρίτερα, ενισχύοντας την άποψη ότι η μάχη είναι αμφίρροπη μόλις δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, καθώς και οι δύο δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η K. Harris έχει προβάδισμα εντός του περιθωρίου του στατιστικού λάθους.
Επίσης, η νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι οι ψηφοφόροι έχουν απαισιόδοξη άποψη για την κατάσταση της οικονομίας και τη μετανάστευση και γενικά τάσσονται υπέρ της προσέγγισης του Donald Trump σε αυτά τα θέματα.
Περίπου το 70% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι το κόστος ζωής του βρίσκεται σε λάθος δρόμο ενώ το 60% είπε ότι η οικονομία οδεύει στη λάθος κατεύθυνση και το 65% έδωσε την ίδια απάντηση για τη μεταναστευτική πολιτική.
Οι ψηφοφόροι δήλωσαν επίσης ότι η οικονομία και η μετανάστευση, μαζί με τις απειλές για τη δημοκρατία, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρα. Στην ερώτηση ποιος υποψήφιος έχει την καλύτερη προσέγγιση σε αυτά τα θέματα, ο Trump προηγείται στο θέμα της οικονομίας -46% έναντι 38%- και τη μετανάστευση με 48% έναντι 35%.
Ωστόσο, ο Trump δεν είχε καλές επιδόσεις στο ερώτημα ποιος υποψήφιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τον πολιτικό εξτρεμισμό και τις απειλές στη δημοκρατία, με τη Harris να προηγείται με ποσοστό 42% έναντι 35%. Προηγείται επίσης στο θέμα της πολιτικής για την άμβλωση και τις υγειονομικές παροχές.

www.bankingnews.gr