Σφαλιάρα για ΕΕ οι εκλογές στη Γεωργία – Μεγάλη νίκη για Γεωργιανό Όνειρο με 53%, συγχαρητήρια Orban – 38% η φιλοδυτική αντιπολίτευση
Το κυβερνών κεντροαριστερό κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» είναι ο μεγάλος νικητής με ποσοστό 53% ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 70% των ψήφων.
Ο συνασπισμός των τεσσάρων κομμάτων της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 38,28%.
Η συμμετοχή ανήλθε στο 58,94%.
Το Γεωργιανό Όνειρο ανέφερε ότι θα εξασφαλίσει περίπου 90 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου.
Διάφορα φιλοδυτικά ΜΜΕ καλλιέργησαν νωρίτερα σύγχυση κάνοντας λόγο για νίκη της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, το κόμμα της αντιπολίτευσης «Συνασπισμός για την Αλλαγή» βρίσκεται στη δεύτερη θέση (11,2%).
Ακολουθούν η «Ενότητα – Εθνικό Κίνημα» (9,83%), η «Ισχυρή Γεωργία» (9,02%) και η «Gakharia για τη Γεωργία» (8,22%).
Τα υπόλοιπα κόμματα δεν ξεπερνούν το εκλογικό όριο του 5% και δεν εισέρχονται στο κοινοβούλιο.
Τα αποτελέσματα επιτρέπουν στο Γεωργιανό Όνειρο να παραμείνει στην εξουσία, αλλά δεν λαμβάνει την πλειοψηφία (113 από τις 150 έδρες) που ήθελε για αλλαγές στο Σύνταγμα.
Το exit poll που προέβλεψε το αποτέλεσμα – Συγχαρητήρια Orban στο Γεωργιανό Όνειρο
Νωρίτερα το exit poll του καναλιού Imedi πλησίασε στο τελικό αποτέλεσμα, αφού προέβλεψε νίκη για το Γεωργιανό Όνειρο με ποσοστό 56%.
Σύμφωνα με το ίδιο exit polle ol συνασπισμός των κομμάτων της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 42%.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban έσπευσε να συγχαρεί το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας για τη «συντριπτική νίκη» του στις εκλογές.
«Οι κάτοικοι της Γεωργίας ξέρουν ποιο είναι το καλύτερο για τη χώρα τους και σήμερα ακούστηκε η φωνή τους» ανέφερε.
Εποικοδομητικές σχέσεις με Ρωσία
Το Γεωργιανό Όνειρο θέλει εποικοδομητικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες όπως η Ρωσία και αντιτάσσεται στην ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Το κυβερνών κόμμα πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία ισχυριζόμενο ότι είναι το μοναδικό που μπορεί να εμποδίσει την «ουκρανοποίηση» της Γεωργίας.
Η Γεωργία δοκιμάστηκε τον Μάιο από μεγάλες διαδηλώσεις κατά του νόμου περί «ξένης επιρροής», ο οποίος βασίστηκε στη ρωσική νομοθεσία για «τους πράκτορες του εξωτερικού».
Αμέσως μετά οι Βρυξέλλες πάγωσαν τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους. Η Τιφλίδα αντέδρασε απειλώντας «να επανεξετάσει» τους διπλωματικούς δεσμούς του με την Ουάσινγκτον.
Ακόμη μία πηγή έντασης με τη Δύση αποτελεί η πρόσφατη επικύρωση νομοθεσίας που περιορίζει σημαντικά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στη Γεωργία.
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του κατήγγειλε τις απόπειρες ανάμιξης των Δυτικών στις εκλογές στη Γεωργία.
Προσπαθούν να υπαγορεύσουν τους όρους τους στην Τιφλίδα κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.