Η μέρα που μάθαμε πως οι ΗΠΑ μας παρακολουθούν ΟΛΟΥΣ
Είναι Απρίλιος του 2013 και η Guardian δημοσιεύει ένα άρθρο κόλαφο που δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν όλο τον κόσμο! Σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε ο Edward Snowden, βλέπουν τις συνομιλίες μας, τις κάμερές μας, τις συσκευές μας και γενικότερα τα πάντα! Όλα αυτά μέσω του προγράμματος PRISM της NSA, που δίνει στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πρόσβαση στα emails, τα chats και τις μεταφορές αρχείων.
Αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο εχθές, καθώς έβλεπα για πολλοστή φορά την ταινία Snowden, που είναι κάτι σαν την βιογραφία του Edward Snowden, του ανθρώπου που ξεσκέπασε τα πάντα εκ των έσω και που κυνηγήθηκε όσο κανένας άλλος από τις ΗΠΑ. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που τα είχε όλα, κυβερνητική δουλειά με εισοδήματα άνω των 200.000 δολαρίων των χρόνο και με μετρημένο IQ άνω του 144. Αυτός ο άνθρωπος μια μέρα αποφάσισε να αφήσει τα πάντα πίσω του και να αποκαλύψει στο κοινό τις παρακολουθήσεις που γινόντουσαν, την περίοδο που δούλευε για την CIA.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκόμισε ο Snowden στον Guardian, το πρόγραμμα PRISM έτρεχε (και πιθανότατα τρέχει ακόμα) μέσω όλων των μεγάλων εταιριών πληροφορικής, οι οποίες φυσικά κάνουν τις ανήξερες. Στα έγγραφα βλέπουμε εταιρίες όπως η Google, η Apple, το Facebook, την Microsoft και την Yahoo, που περιέλαβαν το σύστημα PRISM, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να παρακολουθούν κυριολεκτικά τα πάντα! Από το 2007 που ξεκίνησε το PRISM, οι ΗΠΑ είχαν πρόσβαση στα πάντα.
Ο Guardian επαλήθευσε την αυθεντικότητα του εγγράφου, μια παρουσίαση PowerPoint 41 διαφανειών – ταξινομημένη ως άκρως απόρρητη χωρίς διανομή σε ξένους συμμάχους – η οποία προφανώς χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τις δυνατότητες του προγράμματος. Το έγγραφο υποστηρίζει “συλλογή απευθείας από τους διακομιστές” μεγάλων παρόχων υπηρεσιών στις ΗΠΑ.
Στην παρουσίαση αναφέρεται πως το πρόγραμμα τρέχει με την υποστήριξη όλων των εταιριών που αναφέραμε, που όπως είναι λογικό έκαναν τις ανήξερες. Ότι δηλαδή, τρέχει ένα πρόγραμμα των ΗΠΑ στα συστήματά τους, χωρίς να το ξέρουν, τη στιγμή που η επίσημη παρουσίαση της NSA λέει πως το κάνουν εν γνώση τους.
Google και Apple έσπευσαν να πουν πως δεν γνωρίζουν τίποτα για το PRISM και πως αν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι εν αγνοία τους.
Το πρόγραμμα διευκολύνει την εκτεταμένη, σε βάθος παρακολούθηση των ζωντανών επικοινωνιών και των αποθηκευμένων πληροφοριών. Ο νόμος επιτρέπει τη στόχευση οποιωνδήποτε πελατών συμμετεχουσών εταιρειών που ζουν εκτός των ΗΠΑ ή των Αμερικανών των οποίων οι επικοινωνίες περιλαμβάνουν άτομα εκτός των ΗΠΑ. Παράλληλα, η νομοθεσία που ψηφίστηκε επί Μπους και ανανεώθηκε επί Ομπάμα, επιτρέπει την παρακολούθηση των επικοινωνιών, χωρίς καν κάποιο ένταλμα από τις δικαστικές αρχές. Κοινός, η NSA μπορούσε και πιθανότατα μπορεί ακόμα, να παρακολουθήσει όποιον θέλει, όποτε θέλει, χωρίς να δώσει αναφορά σε κανέναν.
Δεν μιλάμε για απλή παρακολούθηση, αλλά για πλήρη έλεγχο στις πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται από όλο τον κόσμο για τις καθημερινές τους επικοινωνίες. Οι ΗΠΑ συλλέγουν, αποθηκεύουν και έχουν πρόσβαση, σε όλες τις συνομιλίες που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, οι εταιρίες που τότε αλλά και σήμερα διαφημίζουν πως πάνω από όλα βάζουν ιδιωτικότητα των χρηστών, όπως η Google, η Apple και η Microsoft, είναι οι πρώτες που συμμετείχαν στο PRISM.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε προφανώς όλα έγιναν εν γνώσει τους, καθώς αν έτρεχε software παρακολούθησης στους servers του, προφανώς και θα το είχαν δει και θα ήταν η δουλειά τους να το δουν. Αν όντως δεν το γνώριζαν, τότε σίγουρα δεν θα έπρεπε να βασίζουμε την ιδιωτικότητά μας σε αυτές.
Και ερχόμαστε στο σήμερα που οι ΗΠΑ έχει ξεκινήσει πόλεμο με την Κίνα και με όλες τις εταιρίες τεχνολογίας της χώρας. Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ούτε πως οι κινέζοι παρακολουθούν και δε τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα με στοιχεία. Το πρόβλημα είναι πως εταιρίες όπως η Huawei και η Byte Dance (TikTok) απέκτησαν πολύ κοινό, με αρκετούς να παρατάνε το Facebook και το X, για χάρη τους. Αυτές όμως οι εταιρίες δεν θα έδιναν ποτέ πρόσβαση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ώστε να παρακολουθεί τους χρήστες τους.
Από την άλλη η Huawei, εκτός από τα κινητά της, δε θα έδινε ποτέ πρόσβαση στις ΗΠΑ στον εξοπλισμό δικτύων της, όπως έκανε η Verizon και η Nokia τα προηγούμενα χρόνια. Ο αποκλεισμός της Huawei δεν ήταν ποτέ θέμα μεριδίου αγοράς στα κινητά, αλλά ήταν για τον έλεγχο της πληροφορίες στο διαδίκτυο, μέσω του δικτυακού εξοπλισμού. Δεν είναι τυχαίο πως όλα έγιναν στην αρχή του 5G, με την Huawei να είναι αρκετά χρόνια μπροστά από όλους στον εξοπλισμό 5G.
Αν όντως ήταν θέμα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, θα απέκλειε την Huawei στην χώρα και δε θα την κυνηγούσε σε όλο τον κόσμο, ούτε θα ζητούσε από την εταιρίες της να σταματήσουν να κερδίζουν δισεκατομμύρια, πουλώντας εξοπλισμό στην Huawei. Το μόνο πρόβλημα των ΗΠΑ ήταν πως οι κινέζικες εταιρίες δεν άφηναν backdoor για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ώστε να συνεχίσει να παρακολουθεί τα πάντα.
Και εδώ να ξεκαθαρίσω πως δεν είπα ποτέ πως η Κίνα δεν παρακολουθεί και εκείνη, όμως μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχουμε στοιχεία για κάτι τέτοιο, ούτε έχει βρεθεί κώδικας παρακολούθησης σε κινητά και εξοπλισμό, που από το 2019 έχει ερευνηθεί όσο καμία άλλη εταιρία.
Το θέμα όμως παραμένει. Οι ΗΠΑ κατάφεραν να μειώσουν δραματικά τον εξοπλισμό της Huawei στα δίκτυα κινητής και προφανώς συνεχίζει να παρακολουθεί με αυτό τον τρόπο τα πάντα στο διαδίκτυο. Τώρα, με την τεχνητή νοημοσύνη να έχει γίνει πολύ καλή στην μετατροπή ομιλίας σε κείμενο, στην μετάφραση σε οποιαδήποτε γλώσσα και φυσικά στο να κάνει ποιοτικές περιλήψεις όλων των συνομιλιών, μην απορείτε που προωθείται τόσο πολύ από όλες της εταιρίες τεχνολογίας. Γιατί να έχεις ένα κατεβατό από συνομιλίες, όταν μπορείς από την συσκευή του χρήστη να έχεις μια πολύ καλή περίληψη.
Παράλληλα, γιατί να μπορεί ο κόσμος να κάνει έρευνα στο διαδίκτυο και να διαβάσει διαφορετικές πηγές για να βγάλει συμπεράσματα, όταν η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη στην αναζήτηση, μπορεί να του σερβίρει τις πληροφορίες που επιβάλλουν οι δημιουργεί την τεχνητής νοημοσύνης;
Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά και ποτέ δεν ήταν. Η γνώση είναι δύναμη και αν αναρωτιέσαι, “σιγά, και ποιος είμαι εγώ για να με παρακολουθούν;” θυμήσου πως η κυβερνήσεις και κυρίως των ΗΠΑ ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να το κάνουν αυτό. Όπως είπε και ο Snowden, δε θα μπορείς να διαδηλώσεις ποτέ ξανά, ούτε να παραπονεθείς για κάτι. Με αυτό τον τρόπο αποκτούν τον πλήρη έλεγχο των ζωών μας.
Στις ΗΠΑ, όλες δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι θεωρούν τον Snowden προδότη. Ο Snowden όμως άφησε πίσω του μια πολύ άνετη ζωή για να αποκαλύψει τα πάντα, όπως οφείλει κάθε άνθρωπος που ενδιαφέρετε για το κοινό καλό. Εμείς είμαστε με τον Snowden! Μακάρι να υπήρχαν παραπάνω άτομα σαν αυτόν, τότε σίγουρα ο κόσμος θα ήταν καλύτερος.