• ergoxeira-komposxoinia-thimiama
    Θυμίαμα Ιερών Μονών Αγίου Όρους
    Μοσχοθυμίαμα εξαιρετικής ποιότητας από τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους με την παλαιά παραδοσιακή συνταγή:...
  • agios-porfyrios-vivlia-eikones
    Άγιος Πορφύριος
    Μεγάλη ποικιλία από Βυζαντινές εικόνες και βιβλία με τον Άγιο Πορφύριο στο eikonia.gr
  • agios-paisios-eikones-vivlia
    Άγιος Παΐσιος
    Μεγάλη ποικιλία από Βυζαντινές εικόνες και βιβλία με τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη στο ixnk.gr
  • arxaggelos-mixahl
    Αρχάγγελος Μιχαήλ Μενταγιόν
    Ασημένιο μενταγιόν 925°, επιχρυσωμένο περιμετρικά με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ στην μπροστινή πλευρά και την...
  • proseyxhtariokatanyktiko-3
    Προσευχητάριον Κατανυκτικόν
    Προσευχητάριον Κατανυκτικόν - Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως   "Βασισμένη στην ψαλμική έκφραση «επτάκις...
Οι Τούρκοι μιλούν για τον Μαρμαρωμένο βασιλιά και σχεδόν εύχονται να βρεθεί

Οι Τούρκοι μιλούν για τον Μαρμαρωμένο βασιλιά και σχεδόν εύχονται να βρεθεί

Οι Τούρκοι μιλούν για τον Μαρμαρωμένο βασιλιά και σχεδόν εύχονται να βρεθεί

Οι Τούρκοι μιλούν για τον Μαρμαρωμένο βασιλιά και σχεδόν εύχονται να βρεθεί

Διονύσης Αντωνέλλος
«Το μοναδικό πορτρέτο του Κωνσταντίνου! Εδώ είναι ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου», τιτλοφορείται τουρκικό δημοσίευμα, με φόντο «τοιχογραφία που απεικονίζει με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου βρέθηκε σε μοναστήρι στην Ελλάδα».

«Το σώμα του Κωνσταντίνου, ο οποίος εικαζόταν ότι πέθανε πολεμώντας με τους στρατιώτες του κατά τη διάρκεια της κατάκτησης, δεν βρέθηκε ποτέ. Μέχρι σήμερα, δεν έχει προκύψει καμία πληροφορία για τη θέση του τάφου του αυτοκράτορα που θα μπορούσε να ξεπεράσει τους θρύλους. Σύμφωνα με φήμες, ο XI. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δεν σκοτώθηκε από τους Οθωμανούς, αλλά έγινε πέτρα γιατί δεν άντεχε την κατάληψη του αυτοκρατορικού θρόνου από τους Τούρκους. Σύμφωνα με τον μύθο, που είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία του ελληνιστικού δόγματος σήμερα, ο “Μαρμαρωμένος Αυτοκράτορας” μια μέρα θα ανασταίνονταν και θα έπαιρνε την Κωνσταντινούπολη πίσω», σημειώνουν οι Τούρκοι.

Οι Τούρκοι μιλούν για τον Μαρμαρωμένο βασιλιά και σχεδόν εύχονται να βρεθεί

«Ωστόσο, σύμφωνα με ιστορικούς, ο θρύλος του “Μαρμαρωμένου Αυτοκράτορα” δεν ήταν παρά ένα παραμύθι που προβλήθηκε για να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα ότι οι Τούρκοι δεν θα μπορούσαν να μείνουν στην πόλη για πολύ καιρό», τονίζεται.

«Αν και τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν πολλές φήμες για το μέρος που ετάφη ο Κωνσταντίνος, οι φήμες ότι το σώμα του θάφτηκε μέσα στην Αγία Σοφία δεν μπόρεσαν να επιβεβαιωθούν. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι θάφτηκε στον Ναό των Αγίων Αποστόλων τα δύο πρώτα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, η εκκλησία αργότερα εγκαταλείφθηκε από τους χριστιανούς», σημειώνεται στο haberglobal.com.tr.

«Ο Μεχμέτ διέταξε να χτιστεί το Τζαμί Φατίχ στη θέση του. Αν όντως τα οστά του Παλαιολόγου βρέθηκαν στο Ναό των Αποστόλων, υπολογίζεται ότι χάθηκαν ή μεταφέρθηκαν αλλού μετά την καταστροφή του ναού. Φημολογείται επίσης ότι τα λείψανα των αποστόλων και των βασιλικών οικογενειών τοποθετήθηκαν σε δύο τάφους που βρίσκονται δεξιά και αριστερά του τζαμιού Gül στο Μπαλάτ. Ωστόσο, αναφέρεται ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη με βεβαιότητα αν όντως υπάρχουν τα οστά του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου», καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.

Πάντως μία… έγνοια οι Τούρκοι την έχουν για να βρουν τα οστά του Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, δε… νομίζετε, διαβάζοντας τα παραπάνω;

Ίσως τους ενοχλεί πως υπάρχει ένας θρύλος που αφορά στην ελληνικότητα της Κωνσταντινούπολης.

πηγή