Αν έκαναν και οι Έλληνες στρατηγική κίνηση με ελληνική Γαλάζια Πατρίδα ποιες περιοχές της Τουρκίας θα περιλάμβανε;
Η ιδέα της “Γαλάζιας Πατρίδας” (Mavi Vatan), όπως τη διατυπώνει η Τουρκία, είναι ένα γεωστρατηγικό δόγμα που περιλαμβάνει τη διεκδίκηση εκτεταμένων θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Αν υποθέσουμε ότι οι Έλληνες θα αντιπαρέβαλαν ένα δικό τους γεωστρατηγικό δόγμα, μια “Ελληνική Γαλάζια Πατρίδα”, βασισμένο σε ιστορικές διεκδικήσεις ή στρατηγικές επιδιώξεις, αυτό θα περιελάμβανε πιθανόν την Ανατολική Θράκη, με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη, η οποία αποτελεί ιστορικό σημείο αναφοράς για την Ελλάδα ως η καρδιά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Θα περιλάμβανε επίσης η ελληνική “Γαλάζια Πατρίδα” το στρατηγικό πέρασμα των Δαρδανελίων (Ελλήσποντος) και του Βοσπόρου είναι κρίσιμο για τον έλεγχο της διακίνησης μεταξύ Ευρώπης και Ασίας καθώς και περιοχές των δυτικών παραλίων της Τουρκίας, όπως η Σμύρνη, η Έφεσος και η Μίλητος, έχουν ισχυρό ιστορικό και πολιτιστικό ελληνικό υπόβαθρο. Οι περιοχές αυτές αποτέλεσαν τμήμα του ελληνικού κόσμου για αιώνες πριν την οθωμανική κατάκτηση.
Η περιοχή της Λυκίας, της Παμφυλίας και της Κιλικίας (σημερινές Αττάλεια, Αλάνια, Μερσίνη) είναι στρατηγικής σημασίας για τη σύνδεση με την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο και θα ενίσχυε τη δυνατότητα της Ελλάδας να ελέγχει θαλάσσιες εμπορικές οδούς.
Η περιοχή του Πόντου, με το ιστορικό κέντρο της Τραπεζούντας, συνδέεται με την ελληνική παρουσία από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο. Η περιοχή έχει σημαντική γεωστρατηγική αξία στη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης, αν και εσωτερική περιοχή, η Καππαδοκία έχει έντονη ιστορική και πολιτιστική ελληνική ταυτότητα, με σημαντική παρουσία Ελλήνων μέχρι τον 20ό αιώνα.
Αυτές οι περιοχές συνδέονται ιστορικά με τον ελληνισμό και το ελληνικό κράτος, με δεδομένο ότι στο βάθος της ιστορίας όλα αλλάζουν, άρα και τα σύνορα, θα έπρεπε να τα διεκδικεί και να υπενθυμίζει ότι ανήκαν στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία και στον αρχαίο ελληνισμό. Όταν θα ανακατευτεί η τράπουλα, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να δηλώσει παρόν και να τραβήξει χαρτί διεκδικώντας τα ιστορικά δικαιώματά του.
Με πληροφορίες από geostratigika.gr