Σαντορίνη: Πάνω από 200 σεισμοί τα τελευταία 24ωρα - Στήθηκαν σκηνές της ΕΜΑΚ στο νησί

Σαντορίνη: Πάνω από 200 σεισμοί τα τελευταία 24ωρα – Στήθηκαν σκηνές της ΕΜΑΚ στο νησί

Σαντορίνη: Πάνω από 200 σεισμοί τα τελευταία 24ωρα – Στήθηκαν σκηνές της ΕΜΑΚ στο νησί

Σαντορίνη: Πάνω από 200 σεισμοί τα τελευταία 24ωρα - Στήθηκαν σκηνές της ΕΜΑΚ στο νησί

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι των Κυκλάδων και ειδικότερα εκείνοι της Σαντορίνης και της Αμοργού, καθώς κατά το τελευταίο 48ωρο στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα δύο νησιά έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 σεισμικές δονήσεις, με τουλάχιστον οκτώ από τις σημερινές να έχουν ξεπεράσει τα 4 Ρίχτερ, με πιο ισχυρή εκείνη που καταγράφηκε στις 14:55, η οποία ήταν μεγέθους 4,6 βαθμών, με εστιακό βάθος περίπου 12 χλμ. και επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 19 χλμ. Ν-ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

Λόγω της έντονης ανησυχίας που προκαλεί η έξαρση του γεωλογικού αυτού φαινομένου, στη Σαντορίνη ταξίδεψαν σήμερα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας και ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ενώ έχει γίνει ήδη μία έκτακτη σχετική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται να ακολουθήσει νεότερη, στις 7 το απόγευμα, αυτή τη φορά υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο-ερευνητή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Γεώργιο Βουγιουκαλάκη, η περιοχή βρίσκεται σε σεισμική κρίση, με τα επίκεντρα να εντοπίζονται κυρίως στην Άνυδρο, ένα ακατοίκητο νησί κοντά στη Σαντορίνη, γεγονός που εγείρει προβληματισμό. Σύμφωνα με τον κ. Βουγιουκαλάκη, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πολιτεία αποφάσισε να επεκτείνει τα μέτρα ασφαλείας και στα γειτονικά νησιά Αμοργό, Ανάφη και Ίο, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις πανικού και να διασφαλιστεί η προστασία των κατοίκων.

Ένα από τα σημαντικά μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί είναι η εκκένωση των πισινών στην Καλδέρα, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Βουγιουκλάκης, η κίνηση του νερού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις κατασκευές και να αυξήσει τους κινδύνους καταρρεύσεων. «Πολύ απλά επειδή υπάρχει έντονη ταλάντωση σε περίπτωση ισχυρών σεισμών και υπάρχει περίπτωση να υπάρχει φόρτιση των πρανών και να υπάρξουν αστοχίες. Αυτό που αδειάζουμε είναι μεγάλα σώματα νερού, τα οποία έχουν μια ιδιοταλάντωση σε περίπτωση σεισμού και ενδεχομένως να είναι επιβαρυντική. Είναι και χειμώνας, άρα προληπτικά γίνονται αυτά για να μην υπάρξουν προβλήματα», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος.

Στο μεταξύ, στην κοινή έκτακτη συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), που έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).
Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Ν αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών
Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι τεκτονική, προέρχεται από τα ρήγματα της λεκάνης της Ανύδρου και όχι ηφαιστειακή, αν και επ’ αυτού υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους.

πηγή