Νύχτα τρόμου στις Κυκλάδες – Ανά 5 λεπτά σείεται η γη στη Σαντορίνη, ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της Αμοργού – Μαζική έξοδος

Νύχτα τρόμου στις Κυκλάδες – Ανά 5 λεπτά σείεται η γη στη Σαντορίνη, ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της Αμοργού – Μαζική έξοδος

Νύχτα τρόμου στις Κυκλάδες – Ανά 5 λεπτά σείεται η γη στη Σαντορίνη, ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της Αμοργού – Μαζική έξοδος

Νύχτα τρόμου στις Κυκλάδες – Ανά 5 λεπτά σείεται η γη στη Σαντορίνη, ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της Αμοργού – Μαζική έξοδος

Στην ιστορία θα γραφτεί η πολυήμερη σεισμική δραστηριότητα σε Αμοργό και Σαντορίνη, με τις δονήσεις να είναι συνεχείς και τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου…
Διπλός σεισμός με διαφορά δύο δευτερολέπτων σημειώθηκε νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης (4/2) στην περιοχή της Αμοργού, με την πρώτη σεισμική δόνηση να είναι 4,6 Ρίχτερ και την δεύτερη 4,8, ενώ εννιά λεπτά νωρίτερα σημειώθηκαν δύο σεισμοί 4 και 4,3 Ρίχτερ.
Να σημειωθεί ότι η πιο πρόσφατη σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν λίγα λεπτά στην Αμοργό και ήταν 4,2 Ρίχτερ.
Το μεσημέρι της Τρίτης 4/2 ( 15:04) σημειώθηκε η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που έχει καταγραφεί τα τελευταία 24ωρα, καθώς  σημειώθηκε ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο νησί της Σαντορίνης, ο οποίος έγινε αισθητός μέχρι την Αττική.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό και ήταν από τους πιο ισχυρούς που έχει γίνει αυτό το διάστημα.
Ορισμένες αναφορές κάνουν λόγο για τον «κύριο» σεισμό, γεγονός που ενδέχεται να εκτονώσει το φαινόμενο.
Συγκεκριμένα, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 13,2 χιλιόμετρα και το επίκεντρο είναι στον θαλάσσιο χώρο 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ακολούθησε μερικά λεπτά αργότερα μικρότερη σεισμική δόνηση μεγέθους 3,4 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο, αλλά και ακόμη ένας 3,3 Ρίχτερ με επίκεντρο 17 χλμ. βορειοδυτικά  της Ανάφης.
Στις 19.15 νέα ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε  την περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Αρχικά το Γεωδυναμικό κατέγραψε το νέο σεισμό στα 4,7 Ρίχτερ, αλλά μετά από αναθεώρηση η μέτρηση διαμορφώθηκε στα 4,5.
Καταγράφηκε 25χλμ νότια -νοτιοδυτικά Αρκεσίνης Αμοργού.

Οι Τούρκοι δίνουν 5,4 τον τελευταίο σεισμό

Ο εν λόγω σεισμός ταρακούνησε και την Τουρκία.
Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών της Τουρκίας, AFAD, το μέγεθος του σεισμού που σημειώθηκε ήταν 5,2.
Το Παρατηρητήριο Καντίλι ανακοίνωσε το μέγεθος του σεισμού στα 5,4 Ρίχτερ.

5_194.JPG
Καθημερινές συσκέψεις

Στο μεταξύ, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε σήμερα (4/2) διυπουργική σύσκεψη, με  αντικείμενο την  κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης. Έγινε με τη συμμετοχή ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).
Επιπλέον, αύριο, Τετάρτη 5/2 , στις 8 το πρωί θα υπάρξει νέα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (
της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Θα ακολουθήσει στις 13:00 σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Χωρίς τέλος η σεισμική δραστηριότητα

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά έχουν καταγραφεί 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου το τελευταίο τριήμερο με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο καταγεγραμμένο τα 4,9 (μέχρι τον πιο πρόσφατο 15:04, όπως αναφέρθηκε).
Όπως έγραφε νωρίτερα το BN, οι ειδικοί
παρακολουθούν το φαινόμενο, προσδοκούν εκτόνωση, ενώ δεν γνωρίζουν εάν έχει γίνει ο κύριος σεισμός.
Οι προβλέψεις ποικίλουν, όμως καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί και θα κρατήσει από εβδομάδες έως μερικούς μήνες, χωρίς να αποκλείεται ένας ισχυρός σεισμός.
Μάλιστα, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης  προειδοποιεί πως έχει  ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό το 1956,
εκτιμώντας ότι “το  χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956, αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό”.
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί εμφανίζονται στοιχειωδώς ψύχραιμοι κια μάλιστα, επιλέγουν να φύγουν με πλοία και αεροπλάνα από τη Σαντορίνη.
Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας εστιάζεται στη Νέα Καμένη, αλλά και στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο.
Στο μεταξύ, η στατιστική εκτίμηση των σεισμών αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από σήμερα (4/2) που ξεκινούν να στέλνουν το σήμα τους οι νέοι σταθμοί καταγραφής σε Ανάφη και Αμοργό.
Παράλληλα, διεθνής ομάδα ερευνητών εγκαθιστά σήμερα 4 νέας τεχνολογίας φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους που θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη.

Λέκκας: Εκτόνωση του φαινομένου με έναν σεισμό 5,5 Ρίχτερ

Με την σεισμική δραστηριότητα να συνεχίζεται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, οι ειδικοί “βλέπουν” ότι εντείνεται το φαινόμενο και δεν αποκλείουν έναν σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους, με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθ. Λέκκα, να υποστηρίζει ότι με μια δόνηση ακόμη και 5,5 Ρίχτερ θα υπάρχει εκτόνωση πιο γρήγορα.
Ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «προσωπικά θα ήθελα έναν σεισμό της τάξης των 5,2-5,3 Ρίχτερ, ακόμη και 5,5 Ρίχτερ που θα εκτονώσει το φαινόμενο πιο γρήγορα».
Με αφορμή τις δονήσεις των τελευταίων ωρών, με μεγαλύτερη τα 4,9 Ρίχτερ, εξήγησε ότι «καθώς έχει μετατοπιστεί λίγο το επίκεντρο των σεισμών, προς την Αμοργό, ανησυχούμε λιγότερο για την Αμοργό από ότι για την Σαντορίνη», λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών των δύο νησιών.
«Εκτίμηση όλων των επιστημόνων είναι ότι θα διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε για πόσο αυτό το φαινόμενο των πολλών δονήσεων» παρατήρησε, ενώ ξεκαθάρισε ότι ακόμη δεν μπορεί να υπάρξει σαφήνεια για το εάν έχει εκδηλωθεί ο κύριος σεισμός.
Με αφορμή τη μαζική φυγή κατοίκων και επισκεπτών από την Σαντορίνη και άλλα νησιά, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ σχολίασε πως «δεν βλέπω τον λόγο να φεύγει ο κόσμος απο την Σαντορίνη, αλλά σέβομαι τον ανθρώπινο φόβο».

Καραστάθης: Εντείνεται η σεισμική δραστηριότητα – Από 1/2 έγιναν 48 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ

Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται, αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της, τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Σημείωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 300 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 3 Ρίχτερ και 48 σεισμοί με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ.
«Θα θέλαμε να δούμε σταδιακή αποκλιμάκωση, δηλαδή να πέσει η συχνότητα των σεισμών ανά ημέρα, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται άμεσα», παρατήρησε και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε όμως να αποκλείσουμε έναν σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους, ως εκ τούτου λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα που ο κόσμος στα νησιά τα θέλει, διότι αισθάνεται ασφάλεια, από επικοινωνία που έχω και εγώ».
«Μην έχει δεδομένο ο κόσμος ότι η κατάσταση οδηγεί σε μεγαλύτερο σεισμό, μπορεί να ακολουθήσει την διαδρομή μιας σμηνοσειράς όπως την λέμε και να έχουμε πολλούς σεισμούς ανάλογου μεγέθους», πρόσθεσε.
Ως προς το μήκος του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί και το κατά πόσο επηρεάζει τις τυχόν αρνητικές εξελίξεις, ο κ. Καραστάθης εξήγησε ότι «το ρήγμα υπάρχει, απλώς μπορεί να ενεργοποιούνται νέα κομμάτια του ρήγματος. Το τμήμα που ενεργοποιείται αυτή την στιγμή είναι μακριά από την Σαντορίνη και έτσι μειώνονται οι επιπτώσεις, προσέξτε όχι οι πιθανότητες, αλλά οι επιπτώσεις από έναν πιθανό μεγαλύτερο σεισμό».

Τσελέντης: Ενεργοποιήθηκε το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού – Πιθανότερα σύντομα ο κύριος σεισμός, το χειρότερο σενάριο του …1956

“Το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί” προειδοποιεί ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, εκτιμώντας ότι το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα τότε μεγέθη , αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό.
Υπενθυμίζεται ότι το 1956 είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο νότια της Αμοργού, που αποτελεί τον μεγαλύτερο που καταγράφηκε στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα και μάλιστα, είχε ακολουθήσει 13 λεπτά μετά μια ακόμη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 ρίχτερ κοντά στη Σαντορίνη και τσουνάμι με μέγιστο ύψος 30 μέτρα που προκάλεσε τον θάνατο 53 ανθρώπων.
Ο κ. Τσελέντης σε ανάρτησή του στο facebook κάνει λόγο για ένταση του φαινομένου με 40 σεισμού άνω των 4 Ρίχτερ σε 4 ημέρες, σημειώνει πως πρόκειται γαι προσεισμική ακολουθία και προειοδοποιεί πως “όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός, τόσο θα ΑΥΞΑΝΕΙ και το αναμενόμενο μέγεθος του”.
Όπως ο ίδιος αναφέρει, “δυστυχώς η σεισμική δραστηριότητα ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ, αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της. Μόνο μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τους 40 οι σεισμοί μεγαλύτεροι των 4R.
Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί.
Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ακολουθίας και δυστυχώς όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα ΑΥΞΑΝΕΙ και το αναμενόμενο μέγεθος του.
Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό, (όχι όπως το Αρκαλοχώρι που είχαμε προσεισμική ακολουθίες 4 μηνών), οπότε θα μπούμε στη καθαρά μετασεισμική φάση ή οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στο τουρισμό του νησιού το οποίο δεν είναι ότι καλύτερο από συνθήκες δόμησης”.
“Υπάρχει βέβαια και η μικρή πιθανότητα το φαινόμενο να εκτονωθεί με μεσαίου μεγέθους σεισμούς, αλλά εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο”, προσθέτει.
Σημειώνει δε, πως έχουν γίνει πολεοδομικά εγκλήματα στο νησί υπό την πίεση των ξενοδοχειακών συμφερόντων.
“Δόθηκαν οικοδομικές άδειες και κτίστηκαν στά Φηρά, στην Οία και αλλαχού, κατασκευές μεγάλου βάρους (Ξενοδοχεία με πισίνες) στα πρανή, στην πλαγιά, στην πλήρη κατηφόρα προς την θάλασσα, κάτω του παραδοσιακού οικισμού, με ψευτοθεμελιώσεις!”, υπογραμμίζει.
“Σχετικά τώρα με τα ηφαίστεια είναι και τα δύο (Σαντορίνης και Κολούμπο) ενεργά και σίγουρα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση με τη σεισμικότητα”, τονίζει ο κ. Τσελέντης.
“Θα παρακαλούσα τους πολιτικούς (τοπικούς και μη) να μην προκαταβάλουν τους επιστήμονες και να κάνουν σεισμολογικές εκτιμήσεις. Αν θέλουν να προσφέρουν ας πατάξουν τις πολεοδομικές παρανομίες, κλείνοντας τα αυτιά τους στα ξενοδοχειακά συμφέροντα και να αφήσουν τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους”, συνεχίζει ο κ. Τσελέντης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “πάντως να γίνει αντιληπτό ότι οι ζωές των κατοίκων είναι πολύ πάνω από τα όποια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα”.
“Και το νησί μου η Κεφαλλονιά έχει σεισμικότητα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ από τη Σαντορίνη και αντίστοιχα απότομα πρανή, αλλά έχει τέλειες συνθήκες δόμησης. Ήμαστε σχεδόν άτρωτοι και σε πολύ μεγάλα σεισμικά μεγέθη. Για αυτό λέμε «come to Cephallonia to enjoy earthquakes!». Μακάρι κάποια στιγμή να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για όλη την Ελλάδα”, καταλήγει.

tselentis.JPG

Παπαζάχος: Πιθανός ένας ισχυρός σεισμός, τα ρήγματα εκεί “δίνουν” 6 Ρίχτερ και πάνω

«Υπάρχει μια πιθανότητα μέσα στην ακολουθία αυτή να γίνει κάποιος πιο ισχυρός σεισμός. Τα ρήγματα της περιοχής φιλοξενούν σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερα. Μέχρι χθες δεν είχαμε σαφή εικόνα ποιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί», ανέφερε από την πλευρά του στον ΑΝΤ1 ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.
Μίλησε για «φαινόμενο πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου, γιατί δεν έχουμε ένα κύριο σεισμό, έχουμε μια ακολουθία από πολλούς σεισμούς».
Εξήγησε πως «έχει διάφορα ενεργά ρήγματα η περιοχή. Τις επόμενες ημέρες θα μπορούμε να έχουμε πιο ξεκάθαρο πιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί».
Πάντως, κατά τον ίδιο, «θα διαρκέσει για πολλές εβδομάδες η ακολουθία αυτή. Θα έχουμε 2-3 δύσκολες εβδομάδες, σε δυσκολότερες περιπτώσεις θα πάμε και σε μεγαλύτερο διάστημα».

Σκορδίλης (ΑΠΘ) για Σαντορίνη: Το μέγεθος του σεισμού μπορεί να φτάσει πάνω από 6 Ρίχτερ

Το ρήγμα το οποίο βρίσκεται βόρεια του νησιού της Σαντορίνης μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ, ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μ. Σκορδίλης.
Ο κ. Σκορδίλης
μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε πως «για να βγει ενέργεια σεισμού 6 Ρίχτερ απαιτούνται 33 σεισμοί μεγέθους 5».
Δίνοντας ένα παράδειγμα ο καθηγητής ανέφερε ότι «αν πάρουμε τα μεγέθη των σεισμών που έχουν γίνει, τα αναγάγουμε σε ενέργεια, βγάλουμε συσωρευτική ενέργεια και δούμε σε τι μέγεθος αντιστοιχεί θα βγάλουμε ένα μέγεθος 5,6. Δηλαδή όλοι αυτοί οι σεισμοί είναι σαν να έγινε ένας σεισμός 5,6 Ρίχτερ».
Πάντως, όπως είπε, «αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχουμε μια εικόνα σμηνοσειράς, αυτό δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο. Όταν μιλάμε για σμηνοσειρά εννοούμε μια ομάδα σεισμών που βρίσκεται συγκεντρωμένοι σε χρόνο και σε χώρο, χωρίς όμως κάποιος σεισμός να είναι μεγαλύτερος από τον άλλον».
Ακόμη, ο κ. Σκορδίλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ επανέλαβε ότι «πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για μια σμηνοσειρά, μια ομάδα σεισμών που είναι συγκεντρωμένοι σε χώρο και σε χρόνο χωρίς κάποιον σεισμό να έχει μέγεθος αισθητά μεγαλύτερο, ώστε να χαρακτηριστεί ως κύριος σεισμός».
Πρόσθεσε ότι «ο χώρος είναι που έχει διεγερθεί αρκετά μεγάλος, ένα μήκος μεταξύ 20 και 30 χιλιομέτρων Δεν είναι πρωτόγνωρο να έχουμε σμήνος σεισμός, είχαμε πολλές φορές στην Ελλάδα σμηνοσειρές, αλλά η συγκεκριμένη είναι μια εξαιρετικά πλούσια σειρά με αρκετά υψηλά μεγέθη και με δεδομένο πως εκδηλώνονται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, καταλαβαίνετε πως δημιουργεί μια πολύ έντονη ανησυχία στους κατοίκους. Από την άλλη μεριά με δεδομένο το 1956 που είχαμε έναν πολύ ισχυρό σεισμό στην περιοχή, είναι πολύ δύσκολο μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να πρόλαβε να συσσωρευτεί εκ νέου σεισμική ενέργεια για να εκδηλωθεί κάτι πολύ μεγάλο στην περιοχή».
«Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα καθησυχαστικοί όταν βλέπουμε ένα ρήγμα της τάξης των 25 χιλιομέτρων να είναι διεγερμένο. Το πιθανότερο είναι να μην έχουμε εκδήλωση κάποιου μεγάλου σεισμού, αλλά δεν είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να αποκλειστεί», συνέχισε.

Εστιάζουν στη Νέα Καμένη και στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο

«Βρισκόμαστε στην Καλδέρα της Σαντορίνης με διάμετρο 11 χιλιόμετρα επί 8.
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα εντός του ηφαιστείου ξεκίνησε πριν 6 μήνες κυρίως στο κέντρο της Καλδέρας, αλλά τις τελευταίες ημέρες ουσιαστικά έχει μεταφερθεί προς το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, δίπλα από τα ρήγματα της Ανύδρου και της Αμοργού», δήλωσε η Εύη Νομικού, καθηγήτρια Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ.
santorini-seismoi.jpg.webp

Bόμβα Συνολάκη: Πάμε για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ, δεν αποκλείεται το τσουνάμι

Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες δεν λέει να κοπάσει, και οι επιστήμονες ανησυχούν!
Ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης ρίχνει «βόμβα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ και σύνδεσης των δονήσεων με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Μάλιστα, προειδοποιεί πως αν ενεργοποιηθεί το υποθαλάσσιο ρήγμα Ανύδρου, ένα τσουνάμι δεν αποκλείεται!
Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για το «χειρότερο» σενάριο;
Δεν μπορεί να αποκλειστεί το «χειρότερο» σενάριο δόνησης άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκτίμησε το βράδυ της Δευτέρας (03.02.2025) σχολιάζοντας τους σεισμούς στις Κυκλάδες γύρω από τη Σαντορίνη ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης.
Καθώς οι σεισμοί στις Κυκλάδες για ακόμη ένα 24ωρο συνεχίζονται, εγείρεται πλέον το ερώτημα αν οι δονήσεις συνδέονται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνια, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στον ANT1 δεν απέκλεισε να γίνει σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ, «είμαστε όμως προετοιμασμένοι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι παλιότερα», όπως τόνισε.
Για το ερώτημα, αν δηλαδή το ηφαίστειο Σαντορίνης μπορεί να επηρεάσει την έντονη σεισμική δραστηριότητα, η οποία εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή των νησιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, ο κ. Συνολάκης αποκάλυψε ότι ακόμα η επιστημονική κοινότητα δε μπορεί να απαντήσει ακόμα με βεβαιότητα σε αυτό το ερώτημα, όσο συνεχίζονται οι έρευνες από σεισμογράφους στον βυθό του νησιού.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι στην ανάλογη σεισμική δραστηριότητα του 2011 οι δονήσεις συνέβαιναν μέσα στην Καλδέρα, ενώ τώρα στην νησίδα Άνυδρο, ενώ εντόπισε και μεγάλες διαφορές στην προετοιμασία πληθυσμού και αρχών.
Επισήμανε, πάντως, ότι είτε υπάρξει μικρή έκρηξη είτε ενεργοποίηση του υποθαλάσσιου ρήγματος Ανύδρου, κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει τσουνάμι, πράγμα που πρέπει να οδηγήσει όσους πολίτες τυχόν βρίσκονται κοντά σε παραλία, να απομακρυνθούν άμεσα από την ακτογραμμή.
Γενικότερα εκτίμησε ότι παρά τις σύγχρονες αντισεισμικές κατασκευές και τον μικρότερο κίνδυνο καταστροφών υποδομών, το «χειρότερο» σενάριο δόνησης άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Εχει μεγαλώσει το μήκος του ενεργοποιημένου ρήγματος

Για αύξηση του πλήθους και των μεγέθων σεισμών έκανε λόγω ο σεισμόλογος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως και τα επίκεντρα των σεισμών μετατοπίζονται πως τα βόρεια ανατολικά και κινούνται παράλληλα περίπου προς τις ακτές της Αμοργού.
«Αυτό σημαίνει πως έχει μεγαλώσει το συνολικό μήκος του ενεργοποιημένου ρήγματος το τελευταίο 48ωρο, είναι περίπου 30χλμ, το οποίο αποτελεί το νότιο τμήμα και μικρό τμήμα του μεγάλου ρήγματος που ενεργοποιήθηκε το 1956».
Επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια προσεισμική ακολουθία, τονίζοντας πως το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού είναι υπαρκτό.
«Είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να δούμε όμως το 7,7 Ρίχτερ.
Πιο ρεαλιστικά μεγέθη είναι πιθανά.
Να θυμίσω πως στο Αρκαλοχώρι η προσεισμική ακολουθία διήρκησε 4 μήνες.
Να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο», είπε μεταξύ άλλων.

Σαντορίνη: Διεθνής ερευνητική ομάδα εγκαθιστά 4 υποθαλάσσιους σεισμογράφους για να μελετήσει το ηφαίστειο του Κολούμπου

Στην εγκατάστση 4 νέας τεχνολογίας φορητών υποθαλάσσιων σεισμογράφων που θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη προχωρά σήμερα μέσα στην καλδέρα του Κολούμπου και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου, διεθνής ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, καθώς και η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα βρίσκεται στη Σαντορίνη συμμετέχοντας στην ωκεανογραφική αποστολή MSM132, με στόχο να εξερευνήσει τα υποθαλάσσια ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και να κατανοήσει τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν σε αυτά.
Οι 4 υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη μικροσεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους, αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού.
Σημειώνεται πως προηγήθηκε η τοποθέτηση τον περασμένο Δεκέμβριο ακόμα 3 υποθαλάσσιων σεισμογράφων μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου και 5 στη θαλάσσια περιοχή Κολούμπου και ρήγματος Ανύδρου.
Η επιλογή της περιοχής για τη διεξαγωγή της αποστολής είχε γίνει ήδη στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με ιστορικό πολυάριθμων ηφαιστειακών εκρήξεων και σεισμικών γεγονότων στο παρελθόν, ενώ η παρούσα συγκυρία θα βοηθήσει τους επιστήμονες να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα επιστημονικά δεδομένα.
seismografoi.JPG
Επικαιροποιήθηκαν τα έκτακτα μέτρα

Εγκρίθηκε η τρίτη δέσμη έκτακτων μέτρων από τον δήμο Θήρας της Σαντορίνης λόγω των σεισμικών φαινομένων που συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες στους κατοίκους του νησιού και της ευρύτερης περιοχής.
Στην απόφαση που εκδόθηκε χθες από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Ιάκωβο Λιγνό αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Επικαιροποιούμε τα μέτρα που ελήφθησαν με τις υπ΄ αριθμ. 27/2025 και 28/2025 Αποφάσεις Αντιδημάρχου Θήρας, για τη λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας ως εξής:
Α. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Β. Την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,
Δ. Την ενημέρωση των πολιτών:
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
– να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ),
Ε. Την άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),
ΣΤ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων,
Ζ. Την απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 9.2.2025, ως μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θήρας για την Πολιτική Προστασία Ιάκωβος Λιγνός».

Κλειστά σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό έως την Παρασκευή 7/7

Την παράταση των μέτρων στα νησιά των Κυκλάδων που βρίσκονται στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας, αποφάσισε η Επιτροπή των Σεισμολόγων, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης, Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ έγινε σειρά συστάσεων στους πολίτες, ώστε να αποφύγουν πιθανές δυσάρεστες συνέπειες από κάποιον σεισμό.

Επιπλέον 4 έκτακτες πτήσεις από Σαντορίνη θα πραγματοποιήσει η Aegean σήμερα, 4 Φεβρουαρίου 2025

Μεταξύ 55-65 ευρώ είναι οι ναύλοι για τις θέσεις που προσφέρθηκαν από την Aegean προκειμένου να μεταφερθούν οι επιβάτες από τη Σαντορίνη, με την εταιρεία να ανημερώνει ότι για σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου έχει ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν επίσης 8 πτήσεις, 4 τακτικές και 4 έκτακτες, όλες με αεροσκάφη Airbus 320 με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 1400 θέσεις συνολικά.

Θα προστεθούν κι άλλες πτήσεις

Η Aegean ενημέρωσε ότι χθες Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου εκτέλεσε 9 συνολικά πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα, 4 τακτικές και 5 έκτακτες μεταφέροντας συνολικά 1294 επιβάτες από το νησί προς την Αθήνα.
Για σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου έχει ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν επίσης 8 πτήσεις, 4 τακτικές και 4 έκτακτες, όλες με αεροσκάφη Airbus 320 με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 1400 θέσεις συνολικά.
Αυτή την ώρα υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις σε τουλάχιστον 2 από τις σημερινές έκτακτες πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα.
Συνολικά κατά τις δυο πρώτες μέρες, Δευτέρα και Τρίτη, περίπου 2500-2700 επιβάτες θα έχουν μεταφερθεί από Σαντορίνη προς Αθήνα με τις πτήσεις μας.
Είναι προφανές ότι λόγω των ειδικών συνθηκών τα αεροπλάνα φτάνουν στην Σαντορίνη με ελάχιστους επιβάτες, κυρίως από διάφορα κλιμάκια υπηρεσιών, ενώ οι πτήσεις από Σαντορίνη αναχωρούν γεμάτες.
Οι ναύλοι για τις θέσεις που προσφέρθηκαν σε όλες τις επιπρόσθετες, έκτακτες πτήσεις που πραγματοποιούνται χθες και σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 55-65 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ και φόρους αεροδρομίων 22 ευρώ από Σαντορίνη- Αθήνα).
Εφόσον εξακολουθεί να παρίσταται ανάγκη θα προστεθούν και νέες, έκτακτες πτήσεις και για Τετάρτη 5/2, καταλήγει η εταιρεία.

Προληπτικά μέτρα

Οι πολίτες, σύμφωνα με τις δύο Επιτροπές, θα πρέπει:
-να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
-να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
-να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
-να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
-να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
-να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Αγωνιούν οι κάτοικοι, έφυγαν 9.000 άτομα από Σαντορίνη – Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Οι κάτοικοι των νησιών παραμένουν επί ποδός και ανησυχούν για τη σεισμική ακολουθία, ενω άλλοι επιλέγουν να τα εγκαταλείψουν.
Από τη Σαντορίνη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από λιμάνια και αεροδρόμια, περίπου 9.000 άτομα έχουν ήδη φύγει.
Την ώρα ώρα, σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
skines2.JPG

Στη Σαντορίνη βρίσκεται μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε., ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες, ενώ έχουν στηθεί σκηνές από το Πυροσβεστικό Σώμα στις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου Σαντορίνης για να διαμείνουν οι μονάδες (ΕΜΑΚ και ΕΜΟΔΕ), σύμφωνα με το πρωτόκολλο σχετικά με τη διαμονή τους.

www.bankingnews.gr